{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Træer

Udplantning og pasning af japansk løn

28. maj 2024
Udplantning og pasning af japansk løn - Plantorama

Japansk løn i haven

Japansk løn, Acer palmatum, også kaldet japansk ahorn, er et meget elegant træ, der pryder i alle slags haver. Træet kan både dyrkes direkte i jorden og i større havekrukker. Du kan ovenikøbet glæde dig over, at træet ikke kræver den store pasningsindsats, så længe det plantes korrekt.

Den japanske løn er især afholdt for sine skønne efterårsfarver og smukke blade. Derudover er træet langsomt voksende, hvilket gør det ideelt som havetræ - også i mindre haver.
Køb japansk løn her.

 

Bladenes form og farve

Japansk løns popularitet skyldes især dens flotte blade, som skifter farve i takt med årstiderne. I sommermånederne af lønnens blade grønne, og træet springer ud med purpurrøde blomster. Hen over efterårsmånederne skifter bladene farve til skønne høstnuancer.

Der findes dog også sorter, som har gyldne, gulgrønne og vinrøde blade, og sorter, som har hvide eller rosa aftegninger på bladene. Bladformen afhænger også af, hvilken sort du anskaffer dig. Nogle blade har den velkendte ahornform, mens andre har smalle bladlapper med helt op til 11 lapper på et blad.

Udplantning af japansk løn

Japansk løn er langsomt voksende og bliver sjældent højere og bredere end 4 m, hvorfor der er plads til træet i langt de fleste haver. Fælles for alle japanske løn er, at de foretrækker en placering med gode læforhold, da deres blade let beskadiges.

Udover læ skal japansk løn gerne stå lyst - dog helst ikke i direkte sollys, da det kan svide bladene. Derfor kan en placering med vandrende skygge være at foretrække. Jorden skal gerne være næringsrig og lerholdig, men stadig let og veldrænet.
Se udvalget af jord, bak og gødning.

Når du har fundet den rette placering i haven, er det tid til udplantning af din japanske løn. Her er det vigtigt, at du gennemvæder potteklumpen og plantehullet, og laver plantehullet dybt nok, så rødderne ikke bøjes. Når du placerer lønnen i plantehullet, bør du plante den et par cm dybere, end den står i potten.

Afslutningsvist fylder du plantehullet op med jord og træder det let til omkring planten. Husk at vande rigeligt efter udplantning og de første par måneder efter.

 

Japansk løn i krukker

Du kan sagtens plante japansk løn i din havekrukke, hvis du sørger for at vælge en meget langsomt voksende sort og en tilpas stor havekrukke. Her kan træet fint stå på fx terrassen i adskillelige år.
Se udvalget af havekrukker.

Planter du japansk løn ud i krukken skal du være opmærksom på, at vande den tilstrækkeligt – hverken for lidt eller for meget. Træet vil nemlig mistrives med både udtørring og overvanding.

I vintermånederne skal du huske at beskytte krukketræet mod den værste frost. Det er mest optimalt at flytte krukken helt tæt på husmuren, hvor den kan stå i læ for vinden, og pakke træet ind i fx bobleplast eller et gammelt tæppe, der vil beskytte mod frostskader.

Læs også: Frostsikring af havekrukker.

Udplantning og pasning af japansk løn - Plantorama

Pasning af japansk løn

Det gode ved japansk løn er, at planten ikke kræver den store indsats i forhold til pasning for at trives. Lønnen klarer sig som regel uden ekstra næring, da den får alle sine behov dækket fra naturens side. Det kan dog i længerevarende tørre perioder være nødvendigt at vande regelmæssigt.

Sørger du for at plante japansk løn ud i en næringsrig jord, behøver du ikke gøde planten. Den skal nok finde rigeligt med næring i jorden. Har du derimod plantet i en mere næringsfattig jord, er det en fordel at supplere jorden med gødning.

Det vigtigste, du skal være opmærksom på, i forhold til japansk løn er, at træet er frostfølsomt de første par år efter udplantning. Derfor bør du dække det til med granris, når frosten kommer – især hvis træet står solitært i haven.

I foråret skal du tjekke din japanske løn for døde grene, der måske er gået til hen over vinteren, og klippe dem af, så du undgår infektioner i træet. Derudover kræver træet som sådan ikke nogen beskæring.
Se udvalget af alle løn og ahorn.

 

Beskæring af japansk løn

Japansk løn har bedst af ikke at blive beskåret, da træet så er særligt udsat for svampeangreb og -infektioner i sårene og snitfladerne. Det er i stedet værd at overveje, hvor stor sorten bliver i løbet af årene, før du planter japansk løn i haven.

På den måde kan du sørge for, at der er rigeligt med plads til træet, så beskæring ikke bliver nødvendigt. Det er forskelligt, hvor stor japansk løn bliver, men de buskformede sorter bliver mindst 2 m brede og de opstammede sorter bliver 3 – 4 m høje.

Er det alligevel nødvendigt at beskære din japanske løn, er bedst at gøre det om sommeren, hvor træet stadig står med blade på og er i vækst. På denne tid af året har træet nemlig større chance for at hele sine sår frem for om vinteren, hvor det er i dvale. Det er desuden vigtigt, at du beskærer i tørvejr, så risikoen for svampeangreb er minimeret.

Når du beskærer grenene, skal du kun klippe ned til et vækstpunkt, hvorfra der vokser en sidegren, eller helt ned til en større hovedgren. Sørg for, at beskæringsnittet ligger lige over grenkraven, som er med til at lukke sårene efter beskæring.

Læs også: Udplantning og pasning af træer.

Udplantning og pasning af japansk løn - Plantorama