{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Planlægning af staudebed

24. april 2024
Sådan planlægger du et staudebed - Plantorama

Bevar overblikket ved planlægning af staudebed

Når haveejere ønsker at anlægge et staudebed, er det typisk, fordi de ønsker et bed, som byder på rig og varieret blomstring over hele havesæsonen år efter år. Derfor er det vigtigt at udvælge stauder efter blomstringstid, blomsterfarve og højde.

Det kræver en del forarbejde at anlægge et velfungerende staudebed, og planlægningsarbejdet kan undertiden være uoverskueligt. For at gøre planerne mere overskuelige er det en god idé at gribe pen og papir og visualisere planerne ved hjælp af tegninger.

Ny haveejer? Find flere guides til anlægning af haven.

 

Overvejelse 1: Staudernes blomsterfarver

Når du skal planlægge et staudebed, skal du først og fremmest overveje staudernes blomstringsfarve.

Mange stauder fås i flere forskellige farver, og det er derfor i farvevalget, at du har mulighed for at vise din personlige smag og stil. Er du til glade pangfarver, kan du vælge gule, orange og røde stauder. Er du derimod til mere afdæmpede, romantiske farver, kan du vælge stauder med violette, rosa eller hvide blomster.

Hvilke farver du foretrækker er naturligvis en smagssag, men ud fra et æstetisk synspunkt er det altid en god idé at vælge blomsterfarver, som komplimenterer havens øvrige vegetation og husets udseende.

Shop stauder til din have.

Overvejelse 2: Staudernes højde

Hvordan, det perfekte staudebed ser ud, er naturligvis en individuel smagssag, men uanset hvilke farver du er til, bør du altid planlægge dit staudebed ud fra devisen: høje stauder bagerst i bedet, mellemhøje stauder i midten af bedet og lave stauder i forgrunden af bedet.

 

Overvejelse 3: Staudernes blomstringstid

Derudover skal du sørge for at vælge stauder med forskellige blomstringsperioder. På den måde sikrer du nemlig, at staudebedet hele tiden har noget flot at byde på.

Det vil sige, at såvel forgrunden, midten og den bagerste del af staudebedet skal rumme både forårs-, sommer- og efterårsblomstrende stauder.

Det er ofte denne del af planlægningen af staudebedet, som mange finder svær. Det kan nemlig godt være en udfordring at finde stauder, som både tiltaler én, har den rette højde og som blomstrer på det rette tidspunkt.

Staudebed

Overvejelse 4: Placering af stauderne

En fjerde ting, som er vigtig at overveje, når du planlægger dit staudebed, er hvilke vilkår, du kan tilbyde stauderne. Har du en plads, hvor planterne kan få masser af sol, kan du tilbyde dem halvskygge, eller har du kun en lille skyggefuld plads til rådighed?

Stauder har forskellige krav til placering, og det er derfor vigtigt at overveje, om du har mulighed for at give planterne de omstændigheder, som de har brug for. Hvis du ikke tager højde for planternes vækstkrav, risikerer du først og fremmest ikke at få det optimale ud af planterne, men, endnu værre, også at de slet ikke trives og går til.

Læs også: Udplantning og pasning af stauder

 

Overvejelse 5: Arrangering af stauderne

Endelig skal du overveje, om du ønsker, at stauderne skal stå i rækker, grupper eller solitært. Stauder i rækker giver et stringent look, som klæder den moderne bolig godt, hvorimod at stauder i grupper passer perfekt til den romantisk have.

Endelig er der de haveejere, der foretrækker, at stauder står solitært med god planteafstand. Hvis du er til den solitære opstilling af stauder, er det en god idé at dække den bare jord med fiberdug og en form for jorddække ovenpå, såsom pyntebark, granitskærver eller fliser.

På den måde undgår du nemlig, at ukrudtet spirer frem, og du sparer derved dig selv for en masse arbejde.