{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Sådan slipper du af med bananfluer

6. december 2023
Sådan slipper du af med bananfluer - Plantorama

Hvad er en bananflue?

Du har sikkert oplevet de små fluer sværme rundt i køkkenet omkring håndvasken eller frugtskålen. Det er en ganske træls og ulækker oplevelse, og så formerer bananfluerne sig ovenikøbet hurtigt.

En bananflue er typisk 3 – 4 mm lang og gulbrun i farven. Fluerne kan lægge op til 25 æg om dagen, og påbegynder allerede æglægningen 24 timer efter, at de har forladt puppestadiet.

Bananfluerne går også under betegnelserne frugtfluer og eddikefluer. Fælles for dem alle er, at de lever af gærceller, som typisk findes i frugt, grønt og andre søde madvarer.

Fluerne er ikke farlige, men de er utroligt irriterende. Derfor får du her tips til, hvordan du slipper af med fluerne og undgår, at de kommer igen.

 

Hvornår og hvorfor kommer bananfluerne?

Bananfluerne dukker typisk op omkring august måned, hvor temperaturen i boligen er  varmere end resten af året. Fluerne forsvinder igen ud på efteråret, hvor temperaturen daler, men der er flere metoder til at slippe af med dem inden da.

Du finder oftest bananfluerne i nærheden af frugt – især overmoden eller gærende frugt. De kan dog også være til stor gene andre steder i køkkenet, fx omkring grøntsager eller åbnet emballage med sødlige madvarer som ketchup og marmelade. Alle disse steder er ideelle for bananfluernes overlevelse og formering, da der er rigeligt med føde og mulighed for at lægge æg.

 

Hvordan kommer du af med bananfluer?

Hvis du gerne vil undgå bananfluer i køkkenet, er den nemmeste metode forebyggelse. Undgå at efterlade åbnet emballage fra madvarer for længe på køkkenbordet, sørg for at madrester skylles af service og tjek jævnligt frugten for brune pletter.

Er du alligevel så uheldig at have fået bananfluer, skal du som det første fjerne det, som tiltrækker dem, fx dårlig frugt eller grønt. Dernæst kan du bruge forskellige fælder med lokkemiddel til effektivt og hurtigt at slippe af med bananfluerne.

Sådan slipper du af med bananfluer - Plantorama

Køb en færdiglavet lokkefælde

Den absolut nemmeste måde, at slippe af med bananfluerne på, er ved at købe en færdiglavet fælde, hvor der tilføres et lokkemiddel. Bananfluefælden fra EcoStyle indeholder et 100% giftfrit lokkemiddel, som får fluerne til at flyve ned igennem fældens tragt. Når fluerne først er nede i fælden, kan de ikke finde ud igen.

Alt du skal gøre er at fylde det medfølgende lokkemiddel i fælden og placere den i nærheden af bananfluerne. Så klarer fælden resten. Fælden er desuden formet som et gult æble, så den nemmere falder naturligt ind blandt andre frugter. 

 

Lav din egen eddikefælde til bananfluer

Du kan også forsøge dig med en hjemmelavet fælde med æbleeddike, der også vil tiltrække bananfluerne. Eddikefælden til bananfluer er nem at lave og effektiv, og du har højst sandsynligt alle tingene i dit køkken allerede.

Du skal bruge

En kop

En plastikpose

Elastik

Æbleeddike

Sådan gør du

Hæld lidt æbleeddike i en kop.

Klip et hjørne af plastikposen (stort nok til, at bananfluerne kan flyve ned i koppen, men ikke så stort, at de kan flyve op igen).

Sæt posen hen over koppen, så hullet er i midten (posen skal fungere som en tunnel ned i koppen).

Sæt elastikken hen over koppen, så posen holdes på plads.

Placer eddikefælden der, hvor der er flest bananfluer.

Kødædende planter spiser bananfluer

Du kan også placere kødædende planter, som spiser bananfluerne, rundt om i din bolig. Soldug, Drosera, er en af de kødædende planter, som tiltrækker bananfluerne med klæbrige dråber. Planten fungerer lidt som fluepapir, der udover at tiltrække fluerne også fastholder dem.

Kødædende planter er dog ikke den mest effektive metode til at slippe af med bananfluerne, da de kun spiser ganske få. Planterne fungerer derfor bedst som et morsomt supplement til fælderne.

 

Forveksl ikke bananfluer med sørgemyg

Det er essentielt for bekæmpelsen af bananfluer, at de ikke forveksles med sørgemyg. Sørgemyggene går nemlig ikke i de samme fælder, som bananfluerne gør, hvorfor dit forsøg på at bekæmpe dem bliver nytteløst.

Der skal i stedet andre metoder til ved sørgemyg. Myggene lever ofte i stueplanters pottejord, hvor de stortrives i en overvandet og våd jord. Her er den eneste løsning at lade stueplantens jord tørre godt ud mellem vandingerne.