{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Vildtfuglefodring af havens fugle hele året

31. december 2023
Plantorama | Vildtfuglefodring i haven året rundt

Vildtfuglefodring: Foderbræt eller foderautomat?

Du kan servere foderet på et foderbræt eller i en foderautomat til fugle, bare du sørger for, at foderautomaten passer til fodertypen. En foderautomat til nødder er eksempelvis ikke ideel til fodring med frø.

Bruger du mejsebolde, anbefaler vi altid dem uden net, så fugle og andre dyr ikke vikler sig ind i dem. Så har du heller ikke de tomme net hængende eller liggende på jorden, når foderet er spist.

 

Fodring af havens fugle i foråret

Fuglenes energibehov er størst om foråret, hvor vi typisk stopper med at fodre havens fugle, for vi tror, at de sagtens klarer sig, når vejret bliver varmere.

Det, mange ikke er klar over, er, at når solens stråler begynder at varme, så stiger fuglenes aktivitetsniveau markant. De kvidrer lystigt for at finde mager og markerer deres territorium.

Snart begynder havens fugle at bygge rede, og det første kuld fugleunger er på vej. De voksne fugles energibehov er i denne periode stort og bliver kun større, når ungerne kommer til verden. Fuglene spiser helt op til fire gange så meget i foråret som i vinterperioden.

Du kan hjælpe fugleungerne til en sund opvækst ved at tilbyde en energirig og varieret menu ved foderpladsen i haven. Sørg også for frisk vand, som de kan drikke og bade i.

Vi har et stort udvalg af foder og tilbehør til vildtfugle som du kan finde her

Plantorama | Vildtfuglefodring i haven året rundt

Fodring af havens fugle om sommeren

Når du fodrer havens fugle sommeren igennem, opdager du, at de fleste fuglearter ikke kun får et kuld unger – de får normalt to - tre kuld. Energibehovet er derfor stadig stort sommeren igennem.

Sørger du for et varieret udvalg af energirig føde ved foderpladsen i haven, får du mange trofaste gæster. Du vil opleve, at der kommer flere forskellige slags fugle, end der gør om vinteren. 

Husk at skifte vandet til havens fugle regelmæssigt, da frisk vand kan fordoble antallet af besøgende fugle i haven.

Plantorama | Vildtfuglefodring i haven året rundt

Fodring af havens fugle i efteråret

Det bliver koldere nu, og fuglene i haven går i gang med at forberede sig til vintersæsonen. Nogle fugle gør sig klar til at trække mod syd til varmere himmelstrøg, og andre gør sig klar til at overvintre herhjemme.

Havens fugle skal skaffe energi - enten til en lang flyvetur mod syd eller til at klare en kold og lang vinterperiode.Det betyder, at havens fugle opbygger fedtdepoter for at kunne klare de kommende strabadser.

Ved at tilbyde fuglene i haven et varieret udbud af energirig foder og vand vil du tiltrække mange forskellige slags fugle i haven, og du hjælper dem til at kunne klare strabadserne i den forestående kolde vinterperiode.

Plantorama | Vildtfuglefodring i haven året rundt

Fodring af havens fugle om vinteren

Naturens spisekammer er ved at være tomt, og fuglenes aktivitetsniveau er dalet markant. Havens fugle bruger nu al deres energi på at spise og på at holde varmen. Det er af stor betydning for fuglene, at du serverer et varieret udbud af energirigt foder og vand ved foderpladsen i haven.

I perioder med frost kan du servere lunken vand - så tager det nemlig længere tid, inden vandet fryser til. Havens fugle er mest sultne om morgenen, så det er hensigtsmæssigt at fylde op på foderpladsen om morgenen eller i skumringen hen under aften. 

Du vil snart have mange trofaste gæster i haven, og vil se fuglene på en helt anden måde end i den øvrige del af året. Fuglenes farver træder meget tydeligt frem, nu hvor træer og buske står helt bare.

Plantorama | Vildtfuglefodring i haven året rundt