{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Æbletræer i februar

16. april 2024
Plantorama | Få råd til æbletræet i februar

Gøremål til æbletræet i februar

  • Beskær æbletræer nu, hvis der ikke er hård frost.
  • Overvej hvilke æblesorter, du ønsker i haven, så du er klar til udplantning.

 

Beskær æbletræet

Beskæring og udtynding af æbletræer kan foretages, når frosten ikke er for hård. æbletræer må ikke beskæres unødigt, så du bør nøjes med at fjerne syge og knækkede grene samt "sammenfiltrede" grene.

Beskæring sikrer en mere harmonisk vækst og åben krone, så alle træets grene nyder godt af sollyset. I den vilde natur beskæres æbletræer ikke, så det er ikke en nødvendighed for haveæbletræer at blive beskåret.

Du sikrer dog en kontrolleret vækst og bedre høst, når du beskærer. Ikke-etablerede æbletræer bør ikke beskæres, før de har båret en kasse frugt. 

 

Overvej hvilke æblesorter, du ønsker i haven

I februar er der endnu ikke meget at foretage sig i haven, men lige om lidt vågner haven op fra vinterhiet. Derfor er det tid til at overveje, hvilke æblesorter, der skal udplantes i haven.

Sorterne varierer i sødme, aroma, sprødhed, saftighed, farve, høsttidspunkt, sundhed, vækst, holdbarhed og brug. 

Undersøg derfor udvalget nøje og husk at vælge sorter, som bestøver hinanden (hvis ikke naboens æbletræ kan bestøve dit). Nedenfor finder du de bedste æblesorter, som er indbyrdes bestøvende.

Hvis ikke du orker at sætte dig ind i æblesorternes bestøvningsegenskaber, kan du plante prydtræet Paradisæble i nærheden af dit æbletræ. Det kan nemlig bestøve alle æblesorter.

Et andet alternativ et et familiefrugttræ, hvor flere, gensidigt bestøvende sorter er podet på samme stamme.

 

Sommeræbler

  • Discovery: Høstes i august. Er et sødt og aromatisk spiseæble med en smuk, rød farve. Fortræffelig bestøver. Bestøves af Elstar og Ingrid Marie.
  • Gråsten: Høstes i september. Er Danmarks nationalæble, som stammer fra modertræer ved Gråsten Slot. Er et meget saftigt spise- og madæble med en en syrlig-sød smag. Træet kan blive meget stort og kræver god plads. Bestøves af Discovery.

 

Efterårsæbler

  • Ingrid Marie: Høstes i oktober. Er et saftigt spiseæble med en dejlig, sød smag og smukke, solkyssede kinder. Meget velegnet til bagning. Bestøves af Discovery og Elstar.
  • Elstar: Høstes i oktober. Er et gult-rødt spiseæble med en krydret og syrlig-sød smag. Et af de bedste spiseæbler der findes. Bestøves af Discovery og Ingrid Marie.