{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Havens fugle i februar

2. november 2023
Guide til havens fugle i februar - Plantorama

Gøremål i fuglehaven i februar

  • Fodr med varieret foderudvalg om morgenen
  • Sørg for isfrit drikkevand
  • Lav boliger til overvintrende fugle
  • Sæt nye fuglekasser op
  • Nyd fuglenes farver

 

Fodr varieret om morgenen

Naturens spisekammer tyndes ud, og fuglene bruger udelukkende energi på at spise og holde varmen. Det er dog stadig en rigtig god idé at blive ved med at fodre havens fugle, da de har behov for at spise en mængde foder, der svarer til en 1/3 af deres vægt for at overleve vinteren

Derfor har det stor betydning for fuglenes trivsel, at du serverer et varieret udbud af energirigt foder ved foderpladsen i haven. Flere forskellige slags foder vil også tiltrække flere slags fugle til din have.

Om vinteren skal fuglene kunne opretholde en kropstemperatur på ca. 44⁰C, så de har brug for meget hurtig omsættelig energi, fx fra nødder og frøblandinger. Behovet for langsom omsættelig energi, fx fra fedt, er lavere, da det kræver meget mere energi at omsætte.

Du kan fodre løs med frøblandinger, insekter og fuglenødder på foderbrættet – gerne om morgenen, hvor fuglene er mest sultne. Fodrer du om morgenen, er der også større chance for, at al foderet bliver spist op i løbet af dagen, så det ikke tiltrækker skadedyr om natten. 

 

Sørg for isfrit drikkevand

Havens fugle har behov for frisk vand året rundt, men i vintermånederne, hvor der er frostgrader, kan dette blive vanskeligt at finde. Derfor skal du, hvis du vil gøre fuglene en tjeneste, sørge for at stille isfrit vand ud i haven dagligt.

Du kan tilsætte et par dråber olie i vandet eller bruge en varmeplade, som typisk sælges til høns, for at holde vandet isfrit længere tid ad gangen. Du kan også stille lettere lunkent vand ud, så det ikke fryser til lige så hurtigt.

Særligt ved barfrost er det væsentligt at stille frisk vand ud til fuglene. Her fryser jorden nemlig uden, at der lægger sig sne. Det gør det endnu mere vanskeligt at finde vand nok. Derfor risikerer fuglene at tørste, hvilket kan være fatalt om vinteren.

Når det sner, har fuglene mulighed for at få dækket deres væskebehov ved at spise sneen, men da der ingen sne er ved barfrost, bør du hjælpe havens fugle med at stille tørsten.

 

Lav vinterboliger til fuglene

Vinteren er over os, og de blivende standfugle har brug for steder, hvor de kan overvintre. Du kan hjælpe fuglene godt på vej ved at have et overskud af redekasser i haven, som fuglene kan bruge til vinterbolig. Kasserne giver fuglene mulighed for at søge i læ for kulde, nedbør og vind.

Et godt alternativ til redekasserne er tætte bevoksninger samt stedsegrønne træer og buske, som bl.a. solsorte, rødhalse og grønirisker ofte benytter sig af hen over vinteren. Så har du en mere vild have, kommer det kun fuglene til gode.

Guide til havens fugle i februar - Plantorama

Sæt nye fuglekasser op

Du kan sætte fuglekasser op året rundt, men gør du det i løbet af vinteren, har fuglene mulighed for at vænne sig til dem i det tidlige forår, inden ynglesæsonen begynder. Mange fuglearter får flere kuld, så de vil have glæde af kasserne hen over sommeren og igen til vinter, hvor de bruges som vinterbolig.

Når du hænger nye fuglekasser op, skal du huske, at flyvehullet skal være vestvendt af hensyn til vind og vejr, at kassen ikke skal hænge et sted, hvor katte kan få nemt adgang, og at en sydvendt placering i fuld sol bør undgås, da det kan blive meget varmt inde i fuglekassen om sommeren.

 

Nyd fuglenes farver

Selvom der kan være færre fugle i haven her om vinteren, får du en unik mulighed for at nyde synet af dine vintergæster lidt mere. I denne tid hvor træer og buske er nøgne, træder fuglenes smukke farver virkelig frem. Så tag et øjebliks pause og kig ud i haven, hvor fuglene giver lidt kulør i et ellers kedeligt og gråt landskab.

 

Månedens fugl: Sanglærke

Sanglærken, Alauda arvensis, er ikke kendt for et prangende udseende, faktisk gør den slet ikke ikke stort væsen ud af sig, men dens sang er skøn at lytte til. Det lyder sig ofte, at når sanglærken kommer tilbage til Danmarks i februar, så er foråret på vej. 

Der er dog nogle sanglærker, som overvintrer herhjemme, selvom størstedelen trækker sydpå til mildere himmelstrøg. Fælles for alle sanglærker er, at deres sang kan høres på solskinsdage i februar, hvor de glad triller rundt om i landskabet og haverne.