Havens fugle i januar

13. maj 2022
Guide til havens fugle i januar - Plantorama

Gøremål i fuglehaven i januar

  • Fodr med varieret foderudvalg om morgenen
  • Sørg for isfrit drikkevand
  • Lav boliger til overvintrende fugle
  • Sæt nye fuglekasser op

 

Fodr varieret om morgenen

Naturens spisekammer tyndes ud, og fuglene bruger udelukkende energi på at spise og holde varmen. Det er dog stadig en rigtig god idé at blive ved med at fodre havens fugle, da de har behov for at spise en mængde foder, der svarer til en 1/3 af deres vægt for at overleve vinteren.

Derfor har det stor betydning for fuglenes trivsel, at du serverer et varieret udbud af energirigt foder ved foderpladsen i haven. Flere forskellige slags foder vil også tiltrække flere slags fugle til din have.

Om vinteren skal fuglene kunne opretholde en kropstemperatur på ca. 44⁰C, så de har brug for meget hurtig omsættelig energi, fx fra nødder og frøblandinger. Behovet for langsom omsættelig energi, fx fra fedt, er lavere, da det kræver meget mere energi at omsætte.

Du kan fodre løs med frøblandinger, insekter og fuglenødder på foderbrættet – gerne om morgenen, hvor fuglene er mest sultne. Fodrer du om morgenen, er der også større chance for, at al foderet bliver spist op i løbet af dagen, så det ikke tiltrækker skadedyr om natten. 

 

Sørg for isfrit drikkevand

Havens fugle har behov for frisk vand året rundt, men i vintermånederne, hvor der er frostgrader, kan dette blive vanskeligt at finde. Derfor skal du, hvis du vil gøre fuglene en tjeneste, sørge for at stille isfrit vand ud i haven dagligt.

Du kan tilsætte et par dråber olie i vandet eller bruge en varmeplade, som typisk sælges til høns, for at holde vandet isfrit længere tid ad gangen. Du kan også stille lunkent vand ud, så det ikke fryser til lige så hurtigt.

Særligt ved barfrost er det væsentligt at stille frisk vand ud til fuglene. Her fryser jorden nemlig uden, at der lægger sig sne. Det gør det endnu mere vanskeligt at finde vand nok. Derfor risikerer fuglene at komme til at tørste, hvilket kan være fatalt her om vinteren.

Når det sner, har fuglene mulighed for at få dækket deres væskebehov ved at spise sneen, men da der ingen sne er ved barfrost, bør du hjælpe havens fugle med at stille tørsten.

Guide til havens fugle i januar - Plantorama

Lav vinterboliger til fuglene

Vinteren er over os, og de blivende standfugle har brug for steder, hvor de kan overvintre. Du kan hjælpe fuglene godt på vej ved at have et overskud af redekasser i haven, som fuglene kan bruge til vinterbolig. Kasserne giver fuglene mulighed for at søge i læ for kulde, nedbør og vind.

Et godt alternativ til redekasserne er tætte bevoksninger samt stedsegrønne træer og buske, som bl.a. solsorte, rødhalse og grønirisker ofte benytter sig af hen over vinteren. Så har du en mere vild have, kommer det kun fuglene til gode.

 

Sæt nye fuglekasser op

Du kan sætte fuglekasser op året rundt, men gør du det i løbet af vinteren, har fuglene mulighed for at vænne sig til dem i det tidlige forår, inden ynglesæsonen begynder. Mange fuglearter får flere kuld, så de vil have glæde af kasserne hen over sommeren og igen til vinter, hvor de bruges som vinterbolig.

Når du hænger nye fuglekasser op, skal du huske, at flyvehullet skal være vestvendt af hensyn til vind og vejr, at kassen ikke skal hænge et sted, hvor katte kan få nemt adgang, og at en sydvendt placering i fuld sol bør undgås, da det kan blive meget varmt inde i fuglekassen om sommeren.

 

Månedens fugl: Blåmejse

Blåmejsen, Parus caeruleus, er en vidunderlig, lille fugl, der ofte ses hoppe rundt på helt tynde grene i deres søgen efter insekter. Fuglen er velkendt og også populær blandt haveejere, hvor den ofte ses ved foderbrættet og hængende i mejsekuglerne.

Populære produkter netop nu

Populære tips og tricks

Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

Spar
{{ product.discount.discount }}
Skarp pris
Ude af sæson Forudbestil
Kampagne Rabat Tilbud Kun i butik

{{ product.name }}

{{ product.discount.quantity }} {{product.unitType}} {{ product.price }} {{ product.price }} Du sparer {{ product.discount.discount }} Før {{ product.discount.originalPrice }} {{ product.discount.originalPrice }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
{{ product.price }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
+ Flere Varianter
Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}