{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Havens fugle i maj

10. november 2023
Guide til havens fugle i maj - Plantorama

Gøremål i fuglehaven i maj

  • Giv fuglene og ungerne tilstrækkelig næring
  • Sørg for rent drikkevand
  • Lad ukrudtet gro og undgå sprøjtegifte
  • Hold øje med fugleungerne
  • Nyd fuglekvidderen og se trækfuglene

Giv fuglene og fugleungerne tilstrækkelig næring

Fuglenes energibehov er stadig stort; nogle fugle er i fuld gang med at yngle, og nogle andre har allerede fået første kuld fugleunger. Fælles for alle havens fugle er, at aktivitetsniveauet er højt, så de har brug for et næringsrigt foder.

Fuglene spiser helt op til fire gange så meget i foråret som i vinterperioden. Du kan hjælpe med at dække deres energibehov ved at tilbyde en energirig og varieret menu med masser af proteiner, vitaminer og mineraler.

For at få et rigt og underholdende fugleliv i haven anbefaler vi, at du fodrer med flere forskellige slags foder på forskellige måder for at tiltrække flere slags fugle.

Sørg for rent drikkevand

Rent og frisk vand fordobler antallet af besøgende fugle i din have. Så stil gerne vand frem til fuglene dagligt, så de hele tiden har noget at drikke af og bade i. Fuglene har behov for vand året rundt – også her i foråret. Særligt frøædende fugle har et større behov for væske, da deres kost er meget tør.

Lad ukrudtet gro og undgå sprøjtegifte

Hvis du gerne vil have så mange fugle som muligt i haven, kan du med fordel lade ukrudtet og græsset gro i hjørnerne. Så samler der sig nemlig insekter og smådyr, som fuglene er vilde med at spise.

Du bør også undgå at bruge sprøjtemidler på havens planter, da det slår de nærende insekter ihjel. Fuglene skal nok hjælpe dig med at holde bestanden af skadedyr nede, så det burde ikke volde dig nogle problemer.

Guide til havens fugle i maj - Plantorama

Hold øje med fugleungerne

De første kuld fugleunger begynder så småt at bevæge sig uden for rederne. Både forældrefugle og unger hopper glade rundt i haven, hvor ungerne skal lære at begå og klare sig i den store, vide verden.

Det kan være ganske underholdende at se på for både voksne og børn, så hold øje med hvornår fugleungerne forlader reden i jeres have.

 

Nyd fuglekvidderen og se trækfuglene

Foråret er kommet, og det markeres ofte med, at fuglene begynder at synge og kvidre i haven. Det gør de for at finde en mage og markere deres territorie. Efter månedens gøremål er det tid til at nyde foråret og fuglekvidderen.

Foråret betyder også, at trækfuglene så småt vender hjem igen. Det er netop nu, at du kan støde på de mange trækfugle langs kysterne i hele landet. Hele familien kan med fordel tage en tur på stranden med kikkerten og slå blikket op i søgningen efter trækfuglene.

 

Månedens fugl: Musvit

Musvitten, Parus major, er den nok mest velkendte fugl af mejserne herhjemme. Den er også ganske vellidt af mange haveejere, da den spiser tusinder af skadelige insektlarver i løbet af ynglesæsonen, hvor den skal tage sig af ét til to kuld sultne unger.