Havens fugle i september

14. april 2022
Guide til havens fugle i september - Plantorama

Gøremål i fuglehaven i september

  • Hjælp fuglene med at skaffe energi til vinteren
  • Lad nedfaldne æbler ligge til fuglene
  • Sørg for rent drikkevand
  • Efterårsrengør foderautomater og foderbrætter
  • Hold øje med trækfugle, der trækker sydpå
  • Sæt nye fodersteder op

 

Hjælp fuglene med at skaffe energi til vinteren

Det er sensommer, hvilket betyder, at temperaturen daler, og havens fugle så småt gør sig klar til vintersæsonen. Nogle fugle gør sig klar til at trække mod syd til varmere himmelstrøg, og andre gør sig klar til at overvintre herhjemme.

Havens fugle skal skaffe energi - enten til en lang flyvetur mod syd eller til at klare en kold og lang vinterperiode. Det betyder, at havens fugle opbygger fedtdepoter for at kunne klare de kommende strabadser.

Ved at tilbyde fuglene et varieret udbud af energirig foder vil du tiltrække mange slags fugle, og du hjælper dem til at kunne klare  den forestående kolde vinterperiode. Det er en fordel at begynde fodringen allerede nu, da du så tiltrækker mange fugle, der bliver faste vintergæster i haven.

 

Lad nedfaldne æbler ligge til fuglene

Har du æbletræer i haven, kan du med fordel lade de nedfaldne æbler ligge på jorden, hvor de er ideel foder til fuglene, fx solsorte og drosselfugle. Du slipper for at samle alle æblerne ind og hjælper samtidig havens fugle.

Du kan også gemme nogle af de mindst stødte æbler og bruge dem som foder hen over vinteren, hvor naturens spisekammer er tømt for bær og frugter.

 

Sørg for rent drikkevand

Rent og frisk vand fordobler antallet af besøgende fugle i din have. Så stil gerne vand frem til fuglene dagligt, så de hele tiden har noget at drikke af og bade i. Fuglene har behov for vand året rundt. Særligt frøædende fugle har et større behov for væske, da deres kost er meget tør.

Guide til havens fugle i oktober - Plantorama

Efterårsrengør foderautomater og foderbrætter

For at undgå ophobninger på foderbrættet og i foderautomaten skal du fjerne gamle foderrester, ekskrementer og andre levn fra fuglene. Det har en stor betydning for fuglenes sundhed og trivsel, at foderstedet er fri for bakterier.

Når alle resterne er fjernet, kan du rengøre foderbrættet og foderautomaten med sæbe eller desinfektionsmiddel og derefter kogende vand. Foderautomater til frø kan rengøres nemmere med almindeligt rengøringsmiddel og en flaskerenser.

 

Hold øje med trækfugle, der trækker sydpå

Her i september begynder trækfugle fra de nordiske lande at flyve sydpå, så du er måske heldig at få et glimt af de store fugleflokke. Du kan bl.a. se finker, drosler, sangere, ænder og stære, der er på vej mod mildere himmelstrøg.

Det er netop nu, at du kan støde på de mange trækfugle langs kysterne i hele landet. Hele familien kan med fordel tage på en efterårstur til stranden med kikkerten og slå blikket op i søgningen efter trækfuglene.

 

Sæt nye fodersteder op

Der er to tidspunkter på året, hvor det er mest optimalt at sætte nye fodersteder op i haven – og her er september én af dem. Netop nu er fuglene nemlig glubende sultne, og der er typisk et overskud af føde i naturen, hvorfor fuglene godt kan finde på at afsøge nye steder for et mere spændende og varierende udvalg.

Du kan opsætte et fodersted stort set alle steder i haven, men vælger du en mere åben placering, har fuglene dog et godt udsyn, så de kan holde øje med fjender og føle sig mere sikre. Derudover er det en fordel at placere foderstedet et roligt sted, så fuglene ikke skræmmes væk af larm og støj.

 

Månedens fugl: Skovspurv

Skovspurven, Passer montanus, kan være svær at skelne fra gråspurven, og derfor forvekles de to ofte med hinanden. Men kigger man godt efter, burde det ikke være noget problem at skelne skovspurven fra gråspurven. 

Populære produkter netop nu

Populære tips og tricks

Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

Spar
{{ product.discount.discount }}
Skarp pris
Ude af sæson Forudbestil
Kampagne Rabat Tilbud Kun i butik

{{ product.name }}

{{ product.discount.quantity }} {{product.unitType}} {{ product.price }} {{ product.price }} Du sparer {{ product.discount.discount }} Før {{ product.discount.originalPrice }} {{ product.discount.originalPrice }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
{{ product.price }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
+ Flere Varianter
Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}