{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Rosenbedet i marts

29. april 2024
Plantorama | Få råd til roser i marts

Gøremål i rosenbedet i marts

  • Beskær dine roser, når faren for nattefrost er forbi.

 

Beskær roserne, når frosten er forbi

I takt med at vejret langsomt mildnes, begynder roserne langsomt at vågne op fra vinterens dvale, og i marts måned kan du begynde arbejdet med at pleje dine roser. Marts måned er nemlig en god måned at beskære roser i.

Før du går i gang med beskæringen, er det dog vigtigt, at du gør dig klart, hvilken slags beskæring de forskellige rosentyper kræver. I korte træk gælder følgende:

  • Park-, busk-, klatre- og bunddækkeroser skal have fjernet visne og svage grene. Hvert andet år skal busk- og klatreroser desuden have en foryngelsesbeskæring, hvor du fjerner enkelte af de gamle grene for at give plads til nye, friske skud. Er din bunddækkende rose ved at se slidt ud, kan du give den en kraftig beskæring ved at klippe den ned til halv højde. Typisk er denne form for beskæring af bunddækkeroser nødvendig hvert fjerde år.
  • Buketroser og storblomstrede roser skal have en moderat til hård beskæring. Afhængig af rosens fulde højde skal den klippes ned til 10-25 cm højde. Melder vejrudsigten om nattefrost, er det vigtigt, at du enten udskyder beskæringen eller beskytter den beskårede rose ved at dække den med fiberdug.

Læs også: Sådan beskærer du roser

 

Giv alle roser gødning første gang

Udover at beskære roserne er det også ved denne tid, at gødningen af roserne skal begynde.Såvel engangsblomstrende som remonterende roser skal nemlig gødes første gang i marts. Det er bedst at bruge en særlig rosengødning, der tilgodeser rosens særlige næringsbehov.

Læs også: Sådan gøder du roser