Staudekalender

Staudebedet i december

Plantorama | Få råd til staudebedet i december

Gøremål i staudebedet i december

  • Beskyt frostfølsomme stauder.
  • Fordel kompost i staudebedet.
  • Undgå at salte i nærheden af stauderne.

 

Beskyt frostfølsomme stauder

December er lig med jul og hygge, men december er også lig med frost og sne. Sneen er egentlig ikke skadelig for planterne, da den danner et beskyttende lag mod kulden. Det er derimod frosten, som stauderne ikke bryder sig om - derfor siges det, at stauderne er frostfølsomme. 

Af de mest populære stauder herhjemme hører ridderspore, fingerbøl og lavendel til blandt stauderne med tendens til frostfølsomhed. De har brug for ekstra beskyttelse i form af et dække af grangrene, hvis vinteren er meget kold.

 

Fordel kompost i staudebedet

Er vinteren meget kold og tør, er det ikke kun frostfølsomme stauder, der har brug for beskyttelse. Når vinteren er meget hård, kan jorden tørre ud, og er der væske i jorden, fryser den til is.

Det kan gøre skade de frostfølsomme stauder, men også de hårdføre stauder. For at undgå dette, kan du fordele et lag kompost jævnt mellem planterne i staudebedet og de steder, hvor jorden er bar.

Læs også: Udplantning og pasning af stauder

 

Undgå saltning i haven

Når sneen falder, er det fristende at smide salt på stierne og fliserne i haven, så de bliver mere farbare. Det er imidlertid en meget dårlig idé sprede salt i havens, da langt de fleste af havens planter (ikke kun stauder) ikke tåler saltet. 

Du kan gøre stor skade på planterne, hvis de rammes af saltet. I stedet må du ud med kost og skovl for at holde stierne farbare.

Aktuelle stauder i december

Læs mere om haven i december

Få tilbud og gode råd direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 200.000 andre