Staudekalender

Staudebedet i oktober

Staudebedet i oktober - Plantorama

Gøremål i staudebedet i oktober

  • Omplant, del og flyt stauderne.
  • Klip ikke visne plantedele væk.
  • Vend det øverste jordlag i staudebedet.

 

Omplant, del og flyt stauderne

Ligesom du kan omplante, dele og flytte stauder i det tidlige forår, kan du også gøre det her i efteråret. Det er faktisk bedst at gøre om efteråret, så længe du gør det i starten af oktober. 

Jorden er dejlig lun efter solens varme og gennemfugtet af årstidens regn. Det gør jorden nem at arbejde med og giver de bedste vækstbetingelser for stauderne.

Læs også: Udplantning og pasning af stauder

 

Bibehold visne plantedele

De koldere temperaturer samt vind og regn gør, at de fleste stauder bukker under. Når de afblomstrer og visner, må du ikke fjerne plantedelene. Staudernes overjordiske del beskytter nemlig den underjordiske del mod frostskader.

Flere stauder danner desuden frø, som fuglene har stor glæde af i vintertiden. De visne blomsterstande er også utroligt smukke, når de tildækkes af sne og rimfrost om vinteren. Så der er flere grunde til, at lade plantedelene sidde vinteren over.

 

Vend det øverste jordlag

I oktober kan der forekomme nattefrost, men jorden er endnu til at arbejde med. Inden frosten kommer og gør jorden hård og umedgørlig, bør du grave og vende det øverste jordlag i staudebedet.

Jorden skal vendes for at give luft. Det er blot vigtigt ikke at grave for dybt, da det kan skade jordens mikroorganismer. Grav ikke mere end 10 cm ned og brug helst en greb til arbejdet, som ikke skærer for meget over.

Læs også: Sådan forbedrer du jorden i haven

Aktuelle stauder i oktober

Læs mere om haven i oktober

Få tilbud og gode råd direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 190.000 andre