Gynger

Få inspiration og gode råd

Få tilbud og gode råd direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 200.000 andre

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Japansk blåregn, Wisteria brachybotrys 'Iko Yama Fuji', er den nyeste blåregn, som er meget blomstervillig, selv på helt unge planter, og har kompakte blomsterkasser på 15-20 cm. De enkelte blomster bliver meget store og varierer i farven fra mørkeblå til lilla. Der findes også varianter i hvid og lyserød med samme egenskaber. Alle har en kraftig blomsterduft.

Kinesisk blåregn, Wisteria sinensis 'Prolific', er den mest brugte i danske haver. Den er robust, hårdfør og meget blomstervillig. Blomstrer med 25 cm lange duftende og blåviolette blomsterklaser. 

Efteråret er klart det bedste tidspunkt at udplante æbletræer på, men vintermånederne er dog ikke noget problem. Udplanter du i dec-feb, når trærødderne stadig at etablere sig, og træet får en bedre start det følgende forår.

Efter udplantning er det vigtigt, at træet ikke tørster eller mangler næring. Vand i tørre perioder og gød med kompost i et 2-3 cm lag omkring stammen i april. Hold jorden omkring stammen fri for ukrudt og græs de første år.

Læs mere om frugttræer her.

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

Brug en ren, frisk kompost iblandet 1/3 jord. Få planter trives i ren kompostjord. Vi anbefaler Champost Jordforbedring, som iblandes efter samme princip som komposten. Du kan også lægge et lag med 5-10 cm jordforbedring og blande det i jorden.

Champost har også plantesække, som kan bruges i kapillærkasser eller direkte i havens bede. Husk at supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Kompost giver jorden god struktur og forbedrer mikroorganismernes vilkår til gavn for plantens rødder og tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Stueazalea, Rhododendron simsii, kan godt dyrkes i haven i sommertiden, men den tåler ikke frost. Derfor skal planten tages ind til drivning i efteråret eller overvintres køligt. Herefter kan planten sættes ud til det kommende forår igen.

Vinter: blomstring - vand rigeligt og gød én gang ugentligt, lad stå ved 15°C. Maj: omplant til en lidt større potte. Maj-sep: vækstperiode - vand rigeligt og sørg for næring. Placer lyst uden direkte sol - gerne udendørs. Sep-dec: hvileperiode og knopdannelse - vand moderat og gød ikke, lad stå ved 10°C. Dec-marts: drivning.

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

I Plantorama sælger vi kun haveroser i potter. Potten giver den bedste beskyttelse af planterne og de bedste pasningsmuligheder indtil planterne bliver solgt og plantet på sit blivested. I begyndelse af oktober bliver rosenplanterne plantet i potter og kan sælges i Plantoramas Havecentre.   Årets produktion vil blive solgt i perioden oktober til november og fra marts til maj. I disse perioder vil vores sortiment omfatte mange varianter, dog vil der sidst sæsonen være varianter der er slutsolgt. I sommerperioden, fra juni til september kan der købes udvalgte varianter i naturlig udvikling med knopper og blomstre.

Havelegetøj

Gynger og gyngestativ til haven

Et gyngestativ garanterer timevis af leg og udvikler samtidig barnets balance, styrke og motorik. Der er altså mange fordele ved gynger. Herover kan du se vores udvalg af moderne gynger og gyngestativer.

Gynger i haver

I den perfekte og børnevenlige have hører selvfølgelig en gynge eller gyngestativ. Det er et sikkert hit i haven blandt børn og unge. Blandt vores store udvalg af gynger og gyngestativer finder du mange forskellige løsninger og udgaver, så du garanteret finder et gyngestativ, der passer til din have og dine behov.

At lære at gynge er sjovt, og det hjælper faktisk barnet med at udvikle balance, styrke og motorik. I vores sortiment af gynger og gyngestativer finder du blandt andet babygynger, tallerkengynger og swingbags. Du finder derudover flere forskellige slags stativer, eksempelvis stativer med en eller flere gynger og stativer med gynge og rutchebane.

Alle vores gyngestativer er fremstillet i et moderne design i naturlige materialer og farver, så de passer en i enhver have. Gyngestativerne er lavet i holdbart træ og sættes sammen med solide metalbeslag, så det står sikkert og solidt i haven.

Gyngestativ til haven

Gynger og gyngestativer fås i et væld af størrelser og udformninger, men fælles for dem alle er, at de vil skabe stor glæde blandt børnene. I Plantorama finder du gyngestativer til børn i alle aldre, fra de helt små til de store børn.

Vi har blandt andet babygynger til familiens mindste medlemmer samt tallerkengynger og loungegynger til mindre og ældre børn. På sidstnævnte gynger kan forældre også være med, hvis de skulle få lyst til en fælles gyngetur.

Gynger er altså sjove for hele familien, og derfor er de næsten et must i haven til børnefamilien. Find den gynge eller det gyngestativ, som passer til dig og din familie, blandt vores udvalg. Vi garanterer dig timevis af sjov og leg

Gynger til gyngestativ

Gynger har altid været populært legeudstyr til haven, og vi forstår godt hvorfor. Børn elsker at lege ude i den friske luft, o deres kreativitet har ingen ende. Der findes et væld af forskellige gynger, og de kan let udskiftes og byttes rundt.

De yngre medlemmer af familien kan blive skubbet i en babygynge, samtidig med at ældre børn kan more sig på en almindelig gynge, en tallerkengynge eller i en swingbag.

Med en babygynge fra EXIT er du garanteret masser af sjove stunder sammen med de yngste børn. Den sikre babygynge har en t-bar, som sørger for, at din baby ikke glider ud af gyngen.

Swingbags fra EXIT giver børnene uendelige muligheder i deres leg og timevis af sjov. En swingbag er ikke kun sjov, den udfordrer også børnenes motorik og er med til at udvikle dem positivt.

Loungegyngen er en mere moderne og unik gynge, som har et større siddeareal end den normale gynge. Det giver børnene rige muligheder for at slippe fantasien løs, samtidig med at de kan bruge gyngen til at slappe af på.

Gyngestativ med flere gynger

Et gyngestativ med flere gynger er et godt udgangspunkt, hvis du skal anskaffe dig en gynge. Her er der nemlig plads til to gyngende børn på samme tid. Vores gyngestativ med to gynger er fremstillet i holdbare materialer, hvilket gør det robust og solidt.

Gyngestativet med flere gynger har et moderne og skandinavisk design, som passer ind i mange forskellige slags haver. Du monterer gyngestativet ved at forankre stolperne i jorden. Gyngestativet med to gynger produceres i fyrretræ med solide metalbeslag.

De to almindelige gynger kan altid udskiftes med eksempelvis en tallerkengynge eller swing bag. Et gyngestativ med flere gynger er et super sjovt legeredskab til børn i alle aldre. Det passer også ind i langt de fleste haver, hvor der er plads til sjov og leg.

Gyngestativ med rutchebane

Hvis du gerne vil have et gyngestativ med rutchebane, har du flere forskellige muligheder. Vores gynger og gyngestativer kan nemlig også købes med en tilhørende rutchebane. Du finder både et gyngestativ med to almindelige gynger samt et med en tallerkengynge, som leveres med en rutchebane.

I vores sortiment finder du et gyngestativ med to gynger og rutchebane. Rutchebanen er monteret på en platform, som har en stige på den anden side, så det er nemt for børnene at klatre op og rutche ned igen.

Gyngerne har den karakteristiske grønne farve, og ligesom de andre gyngestativer fra EXIT er de lavet i et nordisk design i neutrale farver, så gyngestativet passer ind i alle slags haver. Gyngestativet leveres med fire jordankre, som sørger for, at gyngerne står solidt fast i jorden.

Du finder også et gyngestativ med rutchebane i vores sortiment, som har en tallerkengynge. Også her er rutchebanen monteres på en lille platform med en stige, så børnene har let adgang til rutchebanen. Rutchebanen og tallerkengyngen kommer i en frisk, grøn farve. Gyngen er 98 cm bred og er nem at justere i længden, så den kan tilpasses dit barn.

Gyngestativ med tallerkengynge

Er du på udkig efter et gyngestativ, som ikke har almindelige gynger? Så er et gyngestativ med en tallerkengynge måske lige noget for dig. En tallerkengyng kendes også som en sansegynge og en redegynge.

Gyngestativet er fremstillet i neutrale, grå farver, som friskes op af den grønne tallerkengynge, hvilket passer ind i alle slags haver. Tallerkengyngen er produceret i vandafvisende stof, så den kan holde til at stå ude i alt slags vejr.

Gyngen kan justeres i længden, så den passer perfekt til dit barn. Ligesom alle vores gyngestativer kan dette forankres i jorden, for at det står solidt og helt fast.

Gynger udendørs i haven

Mange forældre har et ønske om, at børnene bruger mere tid udendørs i haven, og her er et gyngestativ glimrende til at lokke børnene i haven. Gynger udendørs i behøver dog ikke altid være det klassiske gyngestativ med to gynger.

Du finder nemlig flere forskellige slags gynger i Plantoramas sortiment, som gør hele gyngeoplevelsen meget sjovere for børnene. Du finder eksempelvis et smart gyngestativ med en swing bag, som minder lidt om en pose.

Posen kan både bruges som gynge, hule og hængekøje – det er kun fantasien, der sætter grænser for dens brug. Denne gynge giver børnene mulighed for at finde på sjove lege sammen med vennerne udendørs i haven.

En swing bag er behagelig at sidde og gynge i, og børnene kan stå op i den og gynge sig selv. Et gyngestativ med swing bag kan altså bruges til mange ting, og er både sjov og hyggelig for børnene.