Legehuse

Få inspiration og gode råd

Få tilbud og gode råd direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 200.000 andre

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Japansk blåregn, Wisteria brachybotrys 'Iko Yama Fuji', er den nyeste blåregn, som er meget blomstervillig, selv på helt unge planter, og har kompakte blomsterkasser på 15-20 cm. De enkelte blomster bliver meget store og varierer i farven fra mørkeblå til lilla. Der findes også varianter i hvid og lyserød med samme egenskaber. Alle har en kraftig blomsterduft.

Kinesisk blåregn, Wisteria sinensis 'Prolific', er den mest brugte i danske haver. Den er robust, hårdfør og meget blomstervillig. Blomstrer med 25 cm lange duftende og blåviolette blomsterklaser. 

Efteråret er klart det bedste tidspunkt at udplante æbletræer på, men vintermånederne er dog ikke noget problem. Udplanter du i dec-feb, når trærødderne stadig at etablere sig, og træet får en bedre start det følgende forår.

Efter udplantning er det vigtigt, at træet ikke tørster eller mangler næring. Vand i tørre perioder og gød med kompost i et 2-3 cm lag omkring stammen i april. Hold jorden omkring stammen fri for ukrudt og græs de første år.

Læs mere om frugttræer her.

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

Brug en ren, frisk kompost iblandet 1/3 jord. Få planter trives i ren kompostjord. Vi anbefaler Champost Jordforbedring, som iblandes efter samme princip som komposten. Du kan også lægge et lag med 5-10 cm jordforbedring og blande det i jorden.

Champost har også plantesække, som kan bruges i kapillærkasser eller direkte i havens bede. Husk at supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Kompost giver jorden god struktur og forbedrer mikroorganismernes vilkår til gavn for plantens rødder og tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Stueazalea, Rhododendron simsii, kan godt dyrkes i haven i sommertiden, men den tåler ikke frost. Derfor skal planten tages ind til drivning i efteråret eller overvintres køligt. Herefter kan planten sættes ud til det kommende forår igen.

Vinter: blomstring - vand rigeligt og gød én gang ugentligt, lad stå ved 15°C. Maj: omplant til en lidt større potte. Maj-sep: vækstperiode - vand rigeligt og sørg for næring. Placer lyst uden direkte sol - gerne udendørs. Sep-dec: hvileperiode og knopdannelse - vand moderat og gød ikke, lad stå ved 10°C. Dec-marts: drivning.

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

I Plantorama sælger vi kun haveroser i potter. Potten giver den bedste beskyttelse af planterne og de bedste pasningsmuligheder indtil planterne bliver solgt og plantet på sit blivested. I begyndelse af oktober bliver rosenplanterne plantet i potter og kan sælges i Plantoramas Havecentre.   Årets produktion vil blive solgt i perioden oktober til november og fra marts til maj. I disse perioder vil vores sortiment omfatte mange varianter, dog vil der sidst sæsonen være varianter der er slutsolgt. I sommerperioden, fra juni til september kan der købes udvalgte varianter i naturlig udvikling med knopper og blomstre.

Havelegetøj

Legehus med rutchebane eller gynge

Et legehus giver børnene deres eget fristed i haven, hvor de kan bruge timevis på fantasifulde lege. Herover kan du se vores udvalg af legehuse – både med tilhørende rutchebane, sandkasse eller gynge.

Legehus i træ

Nogle gange har børnene brug for deres eget fristed i haven. Her er et legetårn eller legehus i træ helt perfekt. Trælegehuset bliver hurtigt børnenes samlingssted i haven. Med et legetårn eller legehus kan børnene lege alt fra ’far, mor og børn’ til bagerforretning og købmand. Kun fantasien sætter grænser for legen i et legetårn og legehus.

Du finder legehuse i træ i flere forskellige udformninger, eksempelvis legetårn med gynge og legetårn med rutchebane. Legetårnene fås også med sandkasser nedenunder, som du kan fylde med sand eller bruge som opbevaring til børnenes legetøj.

Vores trælegehuse er fremstillet i holdbare materialer, der kan holde til det danske vejr, og malet i neutrale farver, der passer ind i alle slags haver. Du finder også et stort udvalg af de mere klassiske legehuse i vores sortiment. Legehusene er fremstillet i cedertræ, som er af høj kvalitet og uden splinter med vinduer af plexiglas.

Plantorama tilbyder et bredt udvalg af flotte og sjove legehuse i træ. Nogle af legehusene er allerede malet, mens andre fås i naturtræ, som du selv kan male i lige den farve, du ønsker. Alle vores legehuse er nemme og hurtige at samle.

Legehus med rutchebane

Mange børn drømmer om deres helt eget hus i haven med vinduer og en dør, hvor de kan bruge timevis på at lege. Et legehus er ideelt til at give børnene deres eget ’hjørne’ i haven, hvor de kan bruge fantasien sammen med deres søskende og venner.

Et legehus i træ findes i mange forskellige typer og størrelser, så du kan med garanti finde et, der passer til dig, børnene og haven. Blandt vores udvalg finder du både legehuse, som skal placeres direkte på jorden, og legehuse, der står på stolper.

Fælles for alle vores legehuse er deres naturlige udseende, som passer ind i alle slags haver. Legehusene findes også med rutchebane, gynge og sandkasse, så du finder legehuse til alle behov. Hvis du er på udkig efter et legehus, er du kommet til det rette sted.

Blandt vores store udvalg finder du serierne Aksent, Beach, Crooky og Fantasia, som alle har et særpræget udseende, børnene vil elske. Er du på udkig efter et legehus med et finurligt og sjovt udtryk, kan vi anbefale serierne Crooky og Fantasia, men er du mere til det stilrene og moderne, kan vi anbefale serierne Aksent, Beach og Loft.

Stort udvalg af legetårn og legestativ

Vore legehuse fra EXIT er fremstillet af FSC-certificeret cedertræ (FSC 70%). Denne type træ er fra naturens side modstandsdygtig over for vejrpåvirkninger, som eksempelvis regn, så legehuset er også modstandsdygtigt over for råd i træet.

Træet behandles ikke med skadelige kemikalier i produktionen og splintrer ikke. Cedertræet er godt for miljøet og også sikkert for børnene. Du kan altså sagtens anskaffe dig et legehus fra EXIT med ro i maven.

Hos Plantorama finder du et stort udvalg af legehuse fra EXIT, bland andet legetårne og legestativer samt legehuse med gynger, sandkasser og rutchebaner. Se vores udvalg og vælg det legehus, som passer dig bedst.

Legehuse fra EXIT

Legehusene i vores sortiment kommer fra det populære mærke EXIT, som fremstiller legehuse i en høj kvalitet. Legehusene fra deres Aksent-serie er alle grå og fremstillet i kraftigt norsk træ.

Alle legehuse i denne serie står på ben og er altså hævet over jorden. Nedenunder legehuset finder du en kasse, der med fordel kan fyldes op med sand, så børnene har en sandkasse, hvor de kan lege i timevis.

Aksent-legehusene har et enkelt og moderne udseende, så de vil passe ind i enhver have. Et Aksent legehus fås både med gynger og rutchebane. Legehusets ramme fastgøres til jorden, så det står solidt plantet.

De fine legehuse i serien Beach har et skønt, skandinavisk udseende, som passer ind i alle slags haver. Legehuset, som kan placeres direkte på jorden, har vinduer på begge sider, som kan åbnes, og en dør, der er åben foroven. Ligesom alle de andre legehuse fra EXIT, er Beach legehuset let at samle.

Loft-legehusene fra EXIT er klassiske legehuse med vandtætte tage. Legehusene er fremstillet i cedertræ, der er modstandsdygtigt over for regn, vind og andre vejrpåvirkninger. Et Loft-legehus fra EXIT leveres i præfabrikerede paneler, som er nemt at samle. Vinduer og døre er allerede monteret på panelerne, så det er blot at pakke ud og begynde at samle huset.

Find det helt rigtige legehus i Plantorama

Legehusene fra EXITs Crooky-serie minder om små træhytter, der er malet i grå og beige farver. Her kan børnene bruge mange timer på leg. Legehusene kan placeres direkte på jorden, så de ikke fylder særlig meget i haven.

De præfabrikerede træpaneler tager næsten ingen tid at samle. Et Crooky legehus har et naturligt og sjovt design med skrå vinduer, tag og dør. Legehuse i Crooky-serien fås også med terrasse, rutchebane og sandkasse.

Du kan ikke undgå at blive i godt humør med et legehus fra Fantasia-serien af legehuse. Disse sjove legehuse står på jorden og optager ikke særlig meget plads i haven. Legehuset er simpelt at bygge, da det leveres i præfabrikerede paneler, som blot skal samles.

Legehusets finurlige detaljer, som eksempelvis skorstenen og de skæve vinduer, fuldender dets sjove og anderledes udtryk, som alle børn vil elske at lege i.

Du kan med garanti finde et legehus i vores store udvalg, der fader i din smag. Du finder legehuse i flere forskellige udformninger, farver og størrelser, som kan sammensættes med rutchebane, sandkasse og legetårn.

Slip fantasien fri med et legehus

Med et legehus fra Plantorama får dit barn sit helt eget sted i haven, hvor de kan gå op opdagelse, lege sjove lege og slippe fantasien fri. Her kan dit barn bruger timevis alene eller sammen med vennerne, når der leges, fantaseres og forestilles.

I legehuset kan både piger og drenge gå på eventyr og drømme sig væk. Det er kun deres kreativitet, der sætter grænser for, hvilke lege der kan udspille sig. Den ene dag er de måske en prinsesse på et slot og den næste dag et farligt monster på en borg.