×
Vores Espresso House i Aalborg, Egå og Hillerød er åbne igen og klar til at tage imod dig. Hold afstand - undtagen til din favoritdrik.

Havedam

Der vises {{products.length}} af {{ totalProductAmount }} varer
Luk Filtering
Tilbage {{ filterGroup[0].Name }}
Der vises {{products.length}} af {{ totalProductAmount }} varer
Sortering
dummy Ude af sæson
Tilbud Mængderabat Kampagne Direkte fra leverandør Klik & Hent Klik & Få leveret

{{ product.ShopDescription }}

{{ product.OfferMinimumQuantity }} {{ product.UnitType }}. {{ formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat) * product.OfferMinimumQuantity | localeString }}

{{ formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat) | localeString }}

Du sparer {{ (formattedPrice(product.PriceIncludingVat) - formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat)) * product.OfferMinimumQuantity | localeString }} Du sparer {{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) - formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat) | localeString }} Før {{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) | localeString }} {{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) | localeString }} pr. {{ product.UnitType }}. I sæson igen imellem {{returnDateString(product.SeasonStart)}} - {{returnDateString(product.SeasonEnd)}}
{{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) | localeString }} pr. {{ product.UnitType }}. I sæson igen imellem {{returnDateString(product.SeasonStart)}} - {{returnDateString(product.SeasonEnd)}}
+ Flere Varianter

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Japansk blåregn, Wisteria brachybotrys 'Iko Yama Fuji', er den nyeste blåregn, som er meget blomstervillig, selv på helt unge planter, og har kompakte blomsterkasser på 15-20 cm. De enkelte blomster bliver meget store og varierer i farven fra mørkeblå til lilla. Der findes også varianter i hvid og lyserød med samme egenskaber. Alle har en kraftig blomsterduft.

Kinesisk blåregn, Wisteria sinensis 'Prolific', er den mest brugte i danske haver. Den er robust, hårdfør og meget blomstervillig. Blomstrer med 25 cm lange duftende og blåviolette blomsterklaser. 

Efteråret er klart det bedste tidspunkt at udplante æbletræer på, men vintermånederne er dog ikke noget problem. Udplanter du i dec-feb, når trærødderne stadig at etablere sig, og træet får en bedre start det følgende forår.

Efter udplantning er det vigtigt, at træet ikke tørster eller mangler næring. Vand i tørre perioder og gød med kompost i et 2-3 cm lag omkring stammen i april. Hold jorden omkring stammen fri for ukrudt og græs de første år.

Læs mere om frugttræer her.

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

Brug en ren, frisk kompost iblandet 1/3 jord. Få planter trives i ren kompostjord. Vi anbefaler Champost Jordforbedring, som iblandes efter samme princip som komposten. Du kan også lægge et lag med 5-10 cm jordforbedring og blande det i jorden.

Champost har også plantesække, som kan bruges i kapillærkasser eller direkte i havens bede. Husk at supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Kompost giver jorden god struktur og forbedrer mikroorganismernes vilkår til gavn for plantens rødder og tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Stueazalea, Rhododendron simsii, kan godt dyrkes i haven i sommertiden, men den tåler ikke frost. Derfor skal planten tages ind til drivning i efteråret eller overvintres køligt. Herefter kan planten sættes ud til det kommende forår igen.

Vinter: blomstring - vand rigeligt og gød én gang ugentligt, lad stå ved 15°C. Maj: omplant til en lidt større potte. Maj-sep: vækstperiode - vand rigeligt og sørg for næring. Placer lyst uden direkte sol - gerne udendørs. Sep-dec: hvileperiode og knopdannelse - vand moderat og gød ikke, lad stå ved 10°C. Dec-marts: drivning.

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

I Plantorama sælger vi kun haveroser i potter. Potten giver den bedste beskyttelse af planterne og de bedste pasningsmuligheder indtil planterne bliver solgt og plantet på sit blivested. I begyndelse af oktober bliver rosenplanterne plantet i potter og kan sælges i Plantoramas Havecentre.   Årets produktion vil blive solgt i perioden oktober til november og fra marts til maj. I disse perioder vil vores sortiment omfatte mange varianter, dog vil der sidst sæsonen være varianter der er slutsolgt. I sommerperioden, fra juni til september kan der købes udvalgte varianter i naturlig udvikling med knopper og blomstre.

Have

Havedam og havebassin

Lyden og synet af vand i haven skaber en særlig ro og meditativ stemning. Herover kan du se et begrænset udvalg af Plantoramas artikler til havedam. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Lad vand skabe ro og stemning i haven

Der er noget meditativt og afstressende ved lyden og synet af vand i haven. Rislende vand skaber en helt særlig ro og stemning, som samtidig komplimenterer havens planter og blomster.

Vores udvalg af artikler og udstyr til havedammen giver dig alt, du skal bruge for at skabe og opretholde en dam.

Til at skabe en smuk havedam har vi alt fra havedamsbassin og havedamsforme i forskellige størrelser, havedamsfolie, bunddække til åkander og andre vandplanter samt tilbehør som belysning og dekorationer.

For at opretholde et klart og sundt vandmiljø har vi et stort udvalg af damsugere, fiskenet, pumper, filtre og plejemidler.

Skab rigt dyreliv med vand i haven

Udover at skabe ro og stemning vil vand i haven også tiltrække et rigt dyreliv. Guldsmede, fugle, frøer, skrubtudser, salamandere, krebsdyr og andre smådyr hører til de dyr, som drages af vandet. Der er dog visse ting at huske, hvis du gerne vil lokke dyrene til din havedam.

Generelt gælder det, at havedammen skal have bløde kanter, lavvandede områder samt masser af planter langs bredden og i vandet.

Stejle kanter skal helst undgås, da de kan være farlige for både dyr og børn, der uheldigvis kan falde i dammen.

Det er bedst, at havedammens kanter skråner langsomt udad, og at dammen har et lavvandet område omkring bredden.

Det er desuden vigtigt ikke at holde for mange fisk i en dyrevenlig havedam, da de udgør en fare for haletudser og små insekter. Se udvalget af fisk til havedammen.

Overvejelser inden du får havedam

Der er en del arbejde forbundet med at have vand i haven. Selve anlægningen kræver meget arbejde, men også den løbende vedligeholdelse efterfølgende kræver en indsats fra din side.

Derfor skal du overveje hvor meget tid og energi, du vil bruge på havedammen. Reglen er, at jo større en havedam og fiskebestand, des større arbejde med vedligeholdelse og fodring. Se udvalget af foder til havedamsfisk.

Stil og størrelse på havebassin

Nogle havedamme ligner naturlige vandhuller med bløde, organiske former og et rigt planteliv, andre er anlagt efter strikse, rektangulære principper.

Du sikrer harmoni mellem bolig og have ved at vælge en stil, der passer til boligens arkitektur. Husk også at størrelsen på dammen skal passe proportionel til boligen og resten af haven.

Placering af havebassin

Placeringen af havedammen afhænger af, hvad den skal opfylde. Ønsker du et roligt område, som du kan nyde, skal dammen placeres der, hvor du ofte opholder dig. Ønsker du derimod, at dammen skal tiltrække rigt dyreliv, skal den placeres et roligt sted, hvor dyrene kan færdes i fred og ro.

Uanset havedammens formål skal den placeres et sted med delvis skygge. Planterne omkring vandet skal gerne have omkring fem timers sol dagligt, men mere sol kan være skadeligt for dammens vandkvalitet, da det skaber varmt og iltfattigt vand.

Placer ikke dammen under store, løvfældende træer, da nedfalden løv også forringer vandkvaliteten.

Tekniske installationer og kemi

I dag findes der en lang række tekniske installationer og kemiske hjælpemidler, som letter arbejdet med pasningen og plejen af havedammen. Pumper og filtre hjælper med at ilte vandet, skaber cirkulation i vandet og holder vandet pænt og rent.

Damsugere er effektive til at fjerne skidt og snavs fra vandet. Kemiske hjælpemidler hjælper til at holde vandkvaliteten oppe og forebygger samtidig alger. Vores kemiske hjælpemidler er alle skånsomme mod miljøet og dyrelivet.

Plantoramas produkter indenfor pumper, filtre og damsugere leveres af verdens førende producenter og er kendetegnede ved en høj kvalitet, effektivitet og levetid. Se udvalget af pumper og filtre.

Anlægning af havedam

Når du skal anlægge vand i haven eller havedam, er der tre hovedopgaver; udgravning, etablering af bund og etablering af kanter. Omfanget af gravearbejdet afhænger naturligvis af størrelsen på vandhullet. Skal du anlægge en stor havedam, kan det anbefales at leje en minigravemaskine.

Etableringen af bunden skabes med folie eller formstøbt bassin. En foliebund kræver mere arbejde end et formstøbt bassin, men giver til gengæld bedre muligheder for at være kreativ.

Havedammens kanter kan være hårde, eksempelvis sten og fliser, eller bløde, eksempelvis grus og tørvblokke. Bløde kanter anbefales til en dyrevenlig have. Se udvalget af havedamsfolier.

Få inspiration til dam i haven

I Plantoramas guide-univers finder du inspiration samt tips & tricks til, hvordan du får vand i haven og holder havedammen sund. Du finder alle vores bedste råd her.

For mere kyndig vejledning om anlægning og vedligeholdelse af havedam samt valg af fisk til havedammen anbefaler vi, at du besøger dit nærmeste Plantorama havecenter, hvor vores faguddannede personale står klar til at hjælpe dig. De kan hjælpe dig med alt fra planlægning af havedam til vejledning omkring pasning og fodring af koldtvandsfisk.

Gode råd til havedammen

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden