{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Havedam

Have

Havedam og havebassin

Lyden og synet af vand i haven skaber en særlig ro og meditativ stemning. Herover kan du se et begrænset udvalg af Plantoramas artikler til havedam. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Lad vand skabe ro og stemning i haven

Der er noget meditativt og afstressende ved lyden og synet af vand i haven. Rislende vand skaber en helt særlig ro og stemning, som samtidig komplimenterer havens planter og blomster.

Vores udvalg af artikler og udstyr til havedammen giver dig alt, du skal bruge for at skabe og opretholde en dam.

Til at skabe en smuk havedam har vi alt fra havedamsbassin og havedamsforme i forskellige størrelser, havedamsfolie, bunddække til åkander og andre vandplanter samt tilbehør som belysning og dekorationer.

For at opretholde et klart og sundt vandmiljø har vi et stort udvalg af damsugere, fiskenet, pumper, filtre og plejemidler.

Skab rigt dyreliv med vand i haven

Udover at skabe ro og stemning vil vand i haven også tiltrække et rigt dyreliv. Guldsmede, fugle, frøer, skrubtudser, salamandere, krebsdyr og andre smådyr hører til de dyr, som drages af vandet. Der er dog visse ting at huske, hvis du gerne vil lokke dyrene til din havedam.

Generelt gælder det, at havedammen skal have bløde kanter, lavvandede områder samt masser af planter langs bredden og i vandet.

Stejle kanter skal helst undgås, da de kan være farlige for både dyr og børn, der uheldigvis kan falde i dammen.

Det er bedst, at havedammens kanter skråner langsomt udad, og at dammen har et lavvandet område omkring bredden.

Det er desuden vigtigt ikke at holde for mange fisk i en dyrevenlig havedam, da de udgør en fare for haletudser og små insekter. Se udvalget af fisk til havedammen.

Overvejelser inden du får havedam

Der er en del arbejde forbundet med at have vand i haven. Selve anlægningen kræver meget arbejde, men også den løbende vedligeholdelse efterfølgende kræver en indsats fra din side.

Derfor skal du overveje hvor meget tid og energi, du vil bruge på havedammen. Reglen er, at jo større en havedam og fiskebestand, des større arbejde med vedligeholdelse og fodring. Se udvalget af foder til havedamsfisk.

Stil og størrelse på havebassin

Nogle havedamme ligner naturlige vandhuller med bløde, organiske former og et rigt planteliv, andre er anlagt efter strikse, rektangulære principper.

Du sikrer harmoni mellem bolig og have ved at vælge en stil, der passer til boligens arkitektur. Husk også at størrelsen på dammen skal passe proportionel til boligen og resten af haven.

Placering af havebassin

Placeringen af havedammen afhænger af, hvad den skal opfylde. Ønsker du et roligt område, som du kan nyde, skal dammen placeres der, hvor du ofte opholder dig. Ønsker du derimod, at dammen skal tiltrække rigt dyreliv, skal den placeres et roligt sted, hvor dyrene kan færdes i fred og ro.

Uanset havedammens formål skal den placeres et sted med delvis skygge. Planterne omkring vandet skal gerne have omkring fem timers sol dagligt, men mere sol kan være skadeligt for dammens vandkvalitet, da det skaber varmt og iltfattigt vand.

Placer ikke dammen under store, løvfældende træer, da nedfalden løv også forringer vandkvaliteten.

Tekniske installationer og kemi

I dag findes der en lang række tekniske installationer og kemiske hjælpemidler, som letter arbejdet med pasningen og plejen af havedammen. Pumper og filtre hjælper med at ilte vandet, skaber cirkulation i vandet og holder vandet pænt og rent.

Damsugere er effektive til at fjerne skidt og snavs fra vandet. Kemiske hjælpemidler hjælper til at holde vandkvaliteten oppe og forebygger samtidig alger. Vores kemiske hjælpemidler er alle skånsomme mod miljøet og dyrelivet.

Plantoramas produkter indenfor pumper, filtre og damsugere leveres af verdens førende producenter og er kendetegnede ved en høj kvalitet, effektivitet og levetid. Se udvalget af pumper og filtre.

Anlægning af havedam

Når du skal anlægge vand i haven eller havedam, er der tre hovedopgaver; udgravning, etablering af bund og etablering af kanter. Omfanget af gravearbejdet afhænger naturligvis af størrelsen på vandhullet. Skal du anlægge en stor havedam, kan det anbefales at leje en minigravemaskine.

Etableringen af bunden skabes med folie eller formstøbt bassin. En foliebund kræver mere arbejde end et formstøbt bassin, men giver til gengæld bedre muligheder for at være kreativ.

Havedammens kanter kan være hårde, eksempelvis sten og fliser, eller bløde, eksempelvis grus og tørvblokke. Bløde kanter anbefales til en dyrevenlig have. Se udvalget af havedamsfolier.

Få inspiration til dam i haven

I Plantoramas guide-univers finder du inspiration samt tips & tricks til, hvordan du får vand i haven og holder havedammen sund. Du finder alle vores bedste råd her.

For mere kyndig vejledning om anlægning og vedligeholdelse af havedam samt valg af fisk til havedammen anbefaler vi, at du besøger dit nærmeste Plantorama havecenter, hvor vores faguddannede personale står klar til at hjælpe dig. De kan hjælpe dig med alt fra planlægning af havedam til vejledning omkring pasning og fodring af koldtvandsfisk.