{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Pumper og filtre

Havedam

Havedamspumper og havedamsfiltre

Havedamspumper ilter og cirkulerer vandet, mens havedamsfiltre holder vandet rent og klart. Herover kan du se et begrænset udvalg af Plantoramas pumper og filtre. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Havedamspumper og filtre

De rette pumper og filtre sikrer et rent og sundt vandmiljø i havedammen. Havedamspumper sørger for iltning og jævn vandcirkulation, mens havedamsfiltre sørger for at holde vandet rent og klart.

Begge dele er altså vigtige for at opretholde et sundt vandmiljø. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af pålidelige havedamspumper og -filtre, der forhøjer din havedams vandkvalitet.

Pumpe til havedam

En pumpe til havedam er essentiel for din havedams vandkvalitet. En havedamspumpe skaber vandcirkulation, hvilket blandt andet minimerer dannelsen af skadelige alger, og sørger for en regelmæssig iltning af vandet.

For at forstå havedamspumpens funktion, kan man tænke på den som havende samme funktion som menneskets hjerte: en pumpe til havedammen sørger for iltning og cirkulation.

Isfri havedam

Om vinteren, når frosten lukker havedammen til med is, kommer havedamspumpen særligt til sin ret. De fleste fisk overlever vinteren ved at søge ned på den lunere havedamsbund. Dele af havedammens vegetation overlever vinteren, mens andet nedbrydes, hvorved der udløses gasser.

Gasserne har ikke mulighed for at slippe ud i atmosfæren, hvis havedammen er frosset til – og gasserne kan i yderste konsekvens kvæle havedammens fisk.

Derfor er det altafgørende at installere en havedamspumpe, der ved hjælp af den konstante vandcirkulation kan holde et område af havedammens vandoverflade frostfri, så havedammen kan ånde.

Plantorama har et stort udvalg af havedamspumper, der alle kan operere under hård frost. Se desuden vores store udvalg af artikler til frostsikring af havedam. Se udvalget af frostsikring.

Filter til havedam

Et filtersæt er ligeledes essentielt for din havedams vandkvalitet. Et havedamsfilter sørger for at rense vandet for snavs og skidt for at holde det rent og klart.

Ligesom havedamspumpen har samme funktion som menneskets hjerte, svarer havedamsfiltret til menneskets nyrer og lever: et filtersæt sørger for filtrering og udrensning.

Rent og klart vand i havedammen

Et havedamsfilter sørger for at holde havedammens vand rent og klart. Egentlig behøver vandet i din havedam ikke være rent og klart for fiskenes skyld.

De er nemlig dybest set ligeglade med, hvis vandet skulle være lidt grumset. Klart vand er derimod vigtigt for os mennesker, så vi kan betragte de flotte fisk og planter, som lever i havedammen.

Havedammens rette surhedsgrad

Rent vand har dog betydning for havedammen: skidt og snavs i havedammen kan nemlig påvirke vandets surhedsgrad. Eksempelvis vil nedfaldent efterårsløv, der ender på bunden af havedammen, afgive huminsyre, som gør vandet mere surt.

Alle fisk foretrækker en bestemt surhedsgrad og det er vigtigt at bevare netop den pH-værdi, som dine fisk har brug for. For at skabe og opretholde et sundt vandmiljø er det altafgørende at anskaffe sig et filtersæt, der kan holde havedammens vand rent.

Springvandspumper

Springvandspumper er med til at skabe en flot effekt i enhver havedam. Der er noget beroligende og forfriskende ved springvand og derfor vælger mange at udstyre deres havedam med en springvandspumpe.

Ikke nok med at springvandspumper giver noget flot at se på – de er også med til at filtrere og ilte vandet i din havedam.

Samtidig skaber springvandspumper vandcirkulation, hvorved ilten fordeles i vandet. Med et springvand kan man altså live en havedam op – både i overført og bogstavelig betydning.

Med en springvandspumpe får havedammen et sundere vandmiljø og bliver samtidig endnu flottere at betragte.

Krav til havedamstilbehør

Når du skal købe havedamstilbehør, er der flere aspekter, du skal have in mente. Vigtigst af alt er selvfølgelig, at tilbehøret skal kunne flytte den mængde vand, der er brug for, for at kunne holde havedammen ren og iltet.

Plantorama har et stort udvalg af havedamspumper, havedamsfiltre og springvandspumper med forskellige kapaciteter og i forskellige prisklasser – vi har med garanti det tilbehør, der passer til netop din havedam. Læs vores 12 tips til en sund havedam.