{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Altankasser

Havekrukker

Altankasser

Altankasser er ideelle til dem, som ikke har nogen have. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas altankasser online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Kasser til altanen

Altankasser gør det muligt både at have prydplanter og nytteplanter, selvom man måske bor i en lille lejlighed uden adgang til haveplads. En altankasse er, som navnet antyder, en kasse til planter til brug på altanen. Med denne er det altså muligt at lave sin egen lille have, selvom man bor i en lejlighed uden adgang til mange havekvadratmeter.

Udover at gøre det muligt for byboere at skabe sig en have, kan altankasser også bruges af haveejere, der slet ikke kan få have nok og lige har brug for et sted til lidt flere blomstrende planter eller til at plante krydderurter lige udenfor køkkenvinduet. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af modeller i forskellige størrelser og former, så du altid kan finde den type, der opfylder netop dit behov.

Mangler du inspiration til plantning i altankasser kan du læse vores guide om dyrkning af krydderurter i altankasser.

Altankasser i holdbare og praktiske materialer

Altankasser bruges udendørs og skal derfor kunne holde til alt, hvad klimaet byder dem, fra stærk sol, over regn og blæst, til hård frost. Alle vores typer er således fremstillet i slidstærke og vejrbestandige materialer, der sagtens kan holde til mange års brug udendørs.

Plast

Vores altankasser er hovedsageligt fremstillet i hård plast, som udover at være slidstærkt også er meget rengøringsvenligt. Materialets glatte overflade rengøres let med en mild sæbeopløsning. Altankasser i plastik er en populær og praktisk måde at dyrke planter og blomster på og er derfor et sikkert valg til din altan. Se udvalget af havekrukker i plastik.

Flettet rattan

Rattan er et naturligt materiale, som giver et let og luftigt udtryk, men samtidigt er et meget stærkt og vedligeholdelsesfrit materiale. Du kan derfor trygt lade dine altankasser i rattan stå ude året rundt. Altankasser i rattan er en smuk og praktisk måde at bringe naturen ind på din altan. Kasserne er både funktionelle og dekorative, og findes i forskellige størrelser og designs, som passer til enhver smag. Se udvalget af kurve og altankasser i rattan.

Zink

Altankasser fremstillet i zink har et rustikt og nostalgisk udseende, som går godt i spænd med mange farver. Zink er desuden vedligeholdelsesfrit og får med tiden en smuk og naturlig patina. Altankasser i zink er en stilfuld og praktisk løsning til altanen, og det kan hjælpe med at give dit udendørs rum et unikt og personligt præg. Se det store udvalg af havekrukker i zink.

Selvvandende altankasser

Altankasser med selvvanding er en smart og praktisk løsning til at dyrke planter og blomster på altanen. Kasserne er designet til at give den rette mængde vand til dine planter, og som samtidig fortæller dig, hvornår du skal fylde dem op. Systemet er perfekt til den travle hverdag og til dem, der ikke har de grønneste fingre.

Vores selvvandingsaltankasser fås i flere forskellige materialer, størrelser og farver, så det kan tilpasses enhver smag. 

Med et selvvandingssystem undgår du derfor, at dine planter tørrer ud eller får for meget vand. 

Skab en minihave på altanen

Altanen er et skønt sted at opholde sig, og så udvider den boligens kvadratmeter. Altanen er for mange et skønt rum, hvor der slappes af og er tid til fordybelse i sommermånederne. For rigtig mange byboere fungerer altanen som et åndehul midt i byens travle liv.

På en altan har du nemt adgang til frisk luft, og du kan skabe din egen minihave og grønne oase med mulighed for at have smukke blomster og velsmagende spiselige planter.

Planter til altankasser

Altankassen skal ses som et hængende bed, hvori du kan plante stort set, hvad du vil. Du kan både bruge altankasser til nytteplanter, eksempelvis kan du så grønsagsfrø i dem, og til prydplanter, som farverige sommerblomster - det er stort set kun fantasien, der sætter grænser.

På grund af altankassens begrænsede dybde og bredde, er det dog umuligt for planter med et dybt og bredt rodnet at trives i kassen. Ligeledes er denne bedst egnet til lave og lette planter. 

Her er en guide til 21 gode blomster og planter til altanen.

Når du skal vælge planter, handler det selvfølgelig om smag og behag – er du mest til blomster, krydderurter, frugt eller grønt – måske en kombination af det hele?

Dernæst skal du tænke på, at solen i høj grad er afgørende for, hvilke planter der egner sig til din altan. Det betyder, at du også skal vælge planter efter, hvor solrig altanen er. Du vurderer bedst, om din altan er solrig, ved at se på, hvor mange timers middagssol altanen får. Morgen- og aftensol er nemlig ikke altid tilstrækkelig til, at planterne trives.

Du bør også vælge planter efter læforholdene på din altan. Spinkle planter går eksempelvis ikke på en altan med meget vind. Her fungerer det bedre med lave vækster eller mere kompakte planter med kraftige grene. Læs mere om velegnede planter til altankasserne.

Blomster på altanen

Blomster gør altanen indbydende og smuk at se på. Når du skal vælge blomster til din altan, skal du gå efter blomstrende planter, der kan trives med den mængde sol, som altanen får i løbet ad dagen. Vælg solelskende planter til en solrig altan og skyggetålende planter til en skyggefuld altan.

Generelt gælder det for blomster på altanen, at du skal vande dem dagligt i varme perioder og nippe de visne blomster af ugentligt. Du får desuden de flotteste blomster, hvis du gøder med flydende blomstergødning samtidig med vandingen.

Spiselige planter på altanen

Du kan plante alt fra krydderurter til grøntsager og frugter på din altan. Krydderurter gør madlavningen lidt sjovere, og så pynter de samtidig ude på altanen. Urter kan trives på altaner med både skygge og sol, og så er de nemme at passe.

Generelt skal krydderurternes jord holdes til den tørre side, så du behøver ikke at huske vandingen dagligt. Gøder du, kan du nøjes med halv dosis, da mange krydderurter vækster hurtigt.

Grøntsager og frugter på altanen gør dig selvforsynende. Hvis du er så heldig at have en altan med meget sollys, kan du have held med at dyrke både frugter og grøntsager. Det er en fordel at gøde planterne for at hjælpe dem lidt på vej. Derudover skal du vande ofte, nippe visne stande af samt plukke de modne frugter og grøntsager.

Udplantning i altankasser

Plantning i altankasser foregår ligesom plantning i krukker og andre beholdere. Afhængig af hvad du vil plante ud, skal du fylde kassen med en passende jordtype af god kvalitet, som eksempelvis Plantoramas pottemuld eller krukkejord.

De fleste modeller giver ikke mulighed for at lade overskydende vand sive ud og derfor kan det være en god ide at blande lecakugler i jorden for på den måde at skabe dræn. Placer planterne i kassen med den anbefalede planteafstand og vand jævnt efterfølgende.

Ved udplantning kan du eventuelt give planterne gødning, eksempelvis Hornum Næring, som er et flydende allround gødningsmiddel, der let optages af planterne. Fordi planterne i en altankasse ikke skal slås med mange andre planter om jordens næring, er det dog som regel ikke strengt nødvendigt at tilføre planterne gødning.