{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Haveplanter

Have

Planter til haven

Der findes et væld af haveplanter, som alle skaber liv og stemning i haven. Herover kan du se et begrænset udvalg af Plantoramas planter til haven. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Planter til haven

En smuk have giver ro. Hvad enten du vælger at anlægge en minimalistisk, østlig have eller et kontrolleret vildnis giver haven tid til fordybelse. Herudover suger planter også væske til sig, hvilket kan hjælpe huse med kældre i tilfælde af en meget våd jord – eksempelvis ved store regnskyl.

Nogle træer, eksempelvis birk, suger rigtig godt, hvilket er grunden til, at de klarer sig specielt godt i våde områder. Se udvalget af træer til haven her.

Hos Plantorama finder du et kæmpe udvalg indenfor alle slags planter til haven samt sommerblomster, blomsterløg, og frugttræer. Besøg dit nærmeste havecenter, se udvalget og få gode råd af vores faguddannede personale.

Planter og menneskets helbred

Flere undersøgelser påviser, at planter giver ro og hjælper mennesker til at afstresse. Herudover forebygger planter eksempelvis influenza og forkølelse. Vores ernæringsbehov er også meget afhængig af planter og deres frugter.

Hvis mennesker indtager for lidt frugt og grønt, kan det være direkte medvirkende til højere risiko for kræft og hjerte-kar-sygdomme. Det gavner altså både det fysiske og psykiske miljø at have planter omkring sig.

Mennesket i naturen

Mennesket lever i tæt symbiose med naturen og har altid gjort det. Vi blev skabt af den, og vi overlever på grund af den. Planter er et vidt begreb og spænder over både de højeste træer, til de mest mikroskopiske vækster.

Buske, blomster, frugttræer og bærplanter, slyngroser og kødædende blomster er alle af plantefamilien – og de fås alle i Plantorama.

Fotosyntese på jorden og i hjemmet

Planters fotosyntese trækker energi fra lys, der indeholder Uv-stråling, og omdanner det til kemisk energi. Den kemiske energi bliver brugt til at holde plantens vækst og reproduktion kørende. Som sideeffekt omdannes CO2 til Oxygen.

Det sidste må siges at være en af de vigtigste funktioner på jorden – uden den vil alt liv, der har brug for ilt, forsvinde. Udover at trække CO2 fra luften, trækker planter også andre partikler fra luften, som kan være skadelige for mennesker. Derfor er stueplanter gode at have indendørs.

I de velisolerede huse, vi bor i nu til dags, holder vi ikke kun varmen inde, men også en masse skadelige kemikalier, som vi burde lufte ud.

Haveplanter skaber liv og stemning

Haveplanter dækker over alle de forskellige planter, vi har i vores haver. Det gælder eksempelvis buske, træer, bunddækkeplanter, frugt- og grøntsagsplanter, blomster og urter. Nogle haver designes fra bunden, og her kan haveplanterne vælges frit.

De fleste haver bliver dog udformet efter allerede eksisterende planter i haven. I Plantorama har vi et bredt udvalg af planter til din have – så uanset om du anlægger en helt ny have eller blot mangler planter til havens bede og krukker, har vi haveplanter til dig.

Hvilke haveplanter skal du vælge?

Der er ingen grænser for, hvad du kan plante i haven, men du bør overveje, hvilke forhold din have tilbyder haveplanterne. Er jorden eksempelvis meget leret, er vindforholdene rolige og kommer der sollys nok ned i haven?

Er du i tvivl, skal du vælge haveplanter efter din mavefornemmelse. Gå efter planter som du nyder synet og duften af, og tænk på hvilken type have, du ønsker. Få inspiration til havens stil.

Køkkenhaven giver dejlige grøntsager, frugthaven giver smagfulde bær og frugter og prydhaven er smuk at kigge på og dufte til. Uanset hvilken have der passer dig, har vi haveplanterne til dig i Plantorama. Alle haveplanter er omfattet af GroBedre, som sikrer dig sunde og stærke panter.

Sådan plejer du dine haveplanter

Alle planter skal passes og plejes – nogen mere end andre. Samtlige planter er afhængige af en skiftende mængde sol, fugtighed, næring og pH-værdi i jorden. Det varierer altså meget, hvilke forhold planterne trives under.

Nogle haveplanter skal bindes op, andre skal gro i fred. Nogle tåler ikke det danske klima og skal vinteropbevares, andre kan sagtens overleve kulden. Det vigtigste er at sætte planterne i et miljø, som svarer til der, hvor de vokser naturligt. Jo tættere du kan komme på de forhold, des bedre trives planterne.

Dette bør du overveje omkring din have

Det er først og fremmest en god idé at overveje, hvad havens formål skal være – skal den være en prydhave eller nyttehave? Dernæst skal du overveje, hvilke planter der passer ind i din type have.

Er jorden sur, leret eller sandet? Mangler der et træ, der skaber skygge, eller måske to træer, så der kan hænge en hængekøje? Hvilken stil passer til haven, og hvor meget tid gider du bruge på vedligeholdelse?

Der er mange ting at sætte sig ind i, når du planlægger ændringer i haven. Uanset dine overvejelser står vi klar til at vejlede dig i alt til haven. Du finder også tips og tricks til haveplanter i guiden.