Blomsterløg og -knolde
Blomsterløg og -knolde er uanseelige vækster, som udvikler smukke, farvestrålende blomster. Gå på jagt i vores store udvalg nedenfor og bliv klar til en farverig sæson.
Blomsterløg og -knolde er uanseelige vækster, som udvikler smukke, farvestrålende blomster. Gå på jagt i vores store udvalg nedenfor og bliv klar til en farverig sæson.
Græsfrø, Blomsterløg og frø
Løg og knolde er uanseelige vækster, som udvikler smukke, farvestrålende blomster. Blomsterløg og blomsterknolde ser ikke ud af meget i sig selv, men så snart de kommer i jorden, og solen begynder at varme, sker miraklet.
Hos Plantorama har vi et stort udvalg af blomsterløg og blomsterknolde - blandt andet majestætiske georginer, også kendt som dahlia, farvestrålende tulipaner, yndige iriser, skulpturelle prydløg og meget, meget mere.
Læs også: Guides til sætning, udplantning og pasning af de forskellige blomsterløg
Blomsterløg skal altid lægges med toppen op ad. Med hensyn til læggedybde er det en tommelfingerregel, at blomsterløg skal lægges så langt ned, så der er dobbelt så meget jord ovenover løget, som det er stort. Er løget eksempelvis 2 cm højt, skal der være 4 cm fra løgets top og op til jordoverfladen. Bemærk at dette er en tommelfingerregel og at der er enkelte løg og knolde, som kræver andre læggedybder.
Tag udgangspunkt i følgende, men vurder altid det enkelte løg:
1. Georginer: 10-15 cm læggedybde
2. Gladiolus: 10-15 cm læggedybde
3. Liljer: 10-15 cm læggedybde
4. Tulipaner: 10-15 cm læggedybde
5. Påskeliljer: 15-20 cm læggedybde
6. Krokus: 5-8 cm læggedybde
7. Anemoner: 5-8 cm læggedybde
8. Vintergækker: 5-8 cm læggedybde
9. Vibeæg: 8-10 cm læggedybde
En anden god huskeregel er at hullet skal dækkes med sand efterfølgende, hvis man ønsker at give blomsterløg og blomsterknolde den absolut bedste og nemmeste spirring. Sand er nemlig nemt for løg og knolde at bryde igennem og bidrager også til at holde på fugten i jorden.
Læs også: Sætning og pasning af blomsterløg
Blomsterløg og blomsterknolde er generelt ret nøjsomme og kan trives i de fleste jordtyper. Det eneste som de tåler dårligt er våd jord. Vandet i jorden kan i værste fald resultere i, at løget eller knolden rådner.
Inden løgene lægges i jorden, er det vigtigt, at jorden løsnes, så den er godt porøs. Desuden er det ved denne lejlighed også en god idé at tilføre jorden kompost eller gødning. Hvis jorden er meget tung, kan du forbedre dræningen ved at blande sand eller grus i plantehullet.
Se udvalget af jord her
De fleste blomsterløg og blomsterknolde er hårdføre og kan sagtens overleve i jorden vinteren over. Der er dog enkelte blomsterknolde, som ikke tåler frost og som derfor skal graves op om efteråret og opbevares et tørt og frostfrit sted vinteren over. Dette gælder eksempelvis georginer og gladiolus.
Se udvalget af frø til haven her
Blomsterløg er - som navnet antyder - løg, der udvikler flotte blomster. Disse løg inddeles i forårs- og efterårs blomsterløg, som er kendetegnet ved at blomstre henholdsvis om sommeren og vinteren/det tidlige forår.
Navnene "forårs blomsterløg" og "efterårs blomsterløg" henviser til, hvornår løgene skal i jorden. Blomsterløg kan have mange vækstformer, farver og blomstertyper, men fælles for dem alle er, at de udvikler sunde blomster, som egner sig godt til afskæring.
Forårs blomsterløg er kendetegnet ved at skulle sættes i det tidlige forår og ved at blomstre fra juni til et stykke ud på efteråret. Efterårs blomsterløg er kendetegnet ved at skulle lægges i efteråret for at kunne spire i det tidlige forår. Blomsterløg er derfor en populær måde at sikre farve i haven og havekrukker gennem sæsonernes skifte.
1. Georginer (dahlia), hvis blomster varierer fra små pomponer til tallerken-store varianter i næsten alle farver. De er følsomme over for frost, kræver opbevaring indendørs om vinteren og trives i fuld sol og veldrænet jord. Georgine, eller dahlia, er perfekte i blomsterbede, som afskårne blomster og i havekrukker.
Læs også: Udplantning og pasning af georginer
2. Gladiolus (gladiolus) , som fra høje, slanke stilke danner store blomster i farver fra hvid og lyserød til rød og lilla. Gladiolus trives i fuld sol og kan kræve støtte for at undgå at vælte. Ideel blomsterløg som baggrundsplante i blomsterbede og som afskårne blomster til at pynte i hjemmets vaser.
3. Liljer (lilium), som med rette pasning om vinteren, kan forblive i jorden i frostmånederne, hvorfor liljer kan anvendes som stauder. Liljer får store, eksotiske blomster med en karakteristisk duft. Farverne spænder fra hvid og gul til rød og lilla. Trives i fuld sol til halvskygge i en veldrænet jordbund. Smukke i blomsterbede, havekrukker og som duftende, afskårne blomster.
Læs også: Gode råd til liljer
1. Tulipaner (tulipa) som findes i et bredt udvalg af farver og former. De skal plantes i efteråret og vil blomstre tidligt om foråret. Tulipaner trives bedst i fuld sol og veldrænet jord. Disse blomsterløg er ideelle til blomsterbede, krukker og som afskårne blomster i buketter.
Læs også: Gode råd til tulipaner
2. Påskeliljer (narcissus), som er kendt for deres trompetformede blomster. De plantes om efteråret og blomstrer tidligt om foråret. Påskeliljer er hårdføre og kan dyrkes i både sol og halvskygge. De er perfekte til naturalisering i græsplæner, skovområder samt i blomsterbede og krukker.
3. Krokus (crocus), som er små, hårdføre planter, der ofte blomstrer gennem sneen. De skal plantes i efteråret og vil blomstre tidligt om foråret. Krokus trives i sol til halvskygge og er perfekte til græsplæner, stenhaver og kanter samt i krukker.
Læs også: Udplantning og pasning af krokus
4. Anemoner (anemone), som har enkle, delikate blomster i hvid, blå eller pink. De plantes om efteråret for at blomstre om foråret. Anemoner trives i let skygge og fugtig, veldrænet jord, og de er velegnede til skovhaver, blomsterbede og som bunddække.
Læs også: Udplantning og pasning af anemoner
5. Vintergækker (galanthus), som er blandt de første blomster, der dukker op efter vinteren. De skal plantes om efteråret og blomstrer tidligt om foråret. Vintergækker trives i let skygge og fugtig, veldrænet jord og er ideelle til naturalisering i skovområder og græsplæner.
6. Vibeæg (fritillaria meleagris), som har klokkeformede blomster med et unikt ternet mønster. De plantes om efteråret og blomstrer om foråret. Vibeæg trives i fugtige, veldrænede jorde og kan vokse i både sol og halvskygge. De er velegnede til vildtprægede haver, skovbryn og fugtige enge.
Hos Plantorama har vi et stort udvalg af både forårs- og efterårsblomstrende blomsterløg og knolde, så du altid kan finde netop de arter og sorter, som du bedst kan lide.