{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Blomsterløg

Skilla

Skilla er en smuk løgvækst, som pryder i haven med sine fine klokkeblomster. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas blomsterløg online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

 

Skilla i haven

Skilla er en smuk løgvækst, som pryder i haven med sine fine klokkeblomster. Skilla er en slægt af løgvækster, som er kendetegnet ved deres smukke klokkeblomster, som fås i yndige hvide, rosa, blålige og violette nuancer.

Der findes både forårsblomstrende og efterårsblomstrende skillaarter, og på den måde kan du give dig selv oplevelsen af de smukke klokkeblomster flere gange om året. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af skilla - både forårsblomstrende og efterårsblomstrende skilla.

Se udvalget af græsfrø, blomsterløg og frø her.

 

Skillaslægten

Skilla er en slægt af mindre løgplanter i hyacintfamilien. Der findes omkring 90 arter af skilla, og de har alle deres hængende, klokkeblomster til fælles. Skilla er naturligt udbredt i Europa, Asien og Afrika, og i Danmark findes også vilde skilla. Der findes mange haveskilla.

 

Hvad er en skilla for én?

Skillaplanten består af en slank stængel, som er omgivet af to til flere linjeformede, grønne blade. Langs med eller for enden af stænglen sidder skillaens karakteristiske klokkeformede blomster.

Nogle skillaarter har kun en enkelt endestillet blomst, mens andre skillaarter har mange blomster siddende langs med stænglen. Skillaarterne varierer i højde fra 10 til 30 cm og fås i violette, blålige, hvide og – om end sjældent – rosa nuancer.

Få gode råd til plantning og pasning af skilla.

 

Skilla/stjernehyacint/klokkeblomst: kært barn har mange navne

Ordet ”skilla” kommer fra græsk, hvor det betyder ”strandløg”. Hvorfor løgvæksten har fået netop dette navn er faktisk uvist. Det er nemlig usandsynligt, at skilla oprindeligt har vokset ved strandene, da den ikke kan trives i meget tør jord. Skilla er ellers meget nøjsom, men lige præcis tør jord tåler den ikke.

På dansk bruges typiske det botaniske navn, bare staves med et dansk ”k” fremfor det latinske ”c”. Undertiden kaldes skilla også for ”stjernehyacint”, hvilket faktisk giver rigtig god mening. De klokkeformede blomster ligner nemlig små stjerner, hvis man ser dem nedefra, og skilla er jo en del af hyacintfamilien.

På trods af at navnet er meget rammende, har det dog ikke slået fuldt igennem. Mange mennesker kalder faktisk bare skilla for ”klokkeblomst”, selvom ”klokkeblomst” jo ret beset er en helt andet plante, nemlig sommerblomsten Campanula.

 

Skilla forår og efterår

Der findes både forårsblomstrende skilla og efterårsblomstrende skilla, men de mest kendte og solgte er de forårsblomstrende skilla. De to arter, som typisk kan købes i de danske havecentre, er: russisk skilla og spansk skilla.

Disse arter er begge forårsblomstrende, men hvor russisk skilla blomstrer i det tidlige forår, fra februar til april, blomstrer spansk skilla i det sene forår, fra maj til juni.

 

Skilla: vælg mellem russisk og fransk

Russisk skilla, Scilla siberica, har endestillede klokkeblomster i en smuk, blåviolet farve. Russisk skilla er desuden kendetegnet ved sin relativt lave højde: den bliver nemlig kun omkring 15 cm høj.

Spansk skilla, Scilla campanulata (syn: Scilla hispanica), har overhængende klaser med fine, blåviolette klokkeblomster. På grund af spansk skillas højde, som typisk ligger på 30 cm, er den meget velegnet til afskæring.

Skilla