Hortensia til haven
Hortensia er en familie af løvfældende prydbuske, der bliver mellem 1-3 m høj. Hortensiabuskene kan både have en busket og klatrende vækst afhængig af sort og egner sig godt som prydbusk i bede og krukker samt blomstrende hæk.
Hortensiaplanterne grupperes i almindelig hortensia, havehortensia, træagtig hortensia, klatrehortensia og egebladet hortensia. Blomsterne blomstrer fra juli-august med store blomsterskærme i hvide, rosa og blå farver, der skifter til rustne høstfarver i efteråret.
Se udvalget af buske her.
De forskellige hortensiaer
Der findes mange sorter af hortensia, men i de senere år er der udviklet særligt hårdføre hortensiasorter til det danske klima, som også har en lang og rig blomstring.
Almindelig hortensia
Almindelig hortensia, 'Hydrangea macrophylla', er en af de mest populære hortensiatyper på grund af dens store, runde blomsterhoveder og karakteristiske, store blade – hvilket også afspejles i navnet "macrophylla", der betyder "store blade". Blomsterfarven kan variere mellem blå, lilla, pink og hvid afhængig af jordens pH-værdi. Sur jord giver blå blomster, mens neutral til basisk jord giver pink eller hvide blomster.
Hortensiaen kan blive op til 1,5 meter høj og bred og passer godt til både mindre bede og krukker. Den kræver dog en vis pleje, især om vinteren, da den ikke altid er hårdfør nok til at klare frost uden beskyttelse. Derfor anbefales det at vinterdække planten eller placere den på et frostfrit sted for at sikre en god blomstring året efter.
Se udvalget af havekrukker her.
Den almindelige hortensia er en løvfældende busk med en lav, bred vækstform, der bliver mellem 100 og 150 cm høj og bred. Bladene er store og ægformede, og blomsterne danner store kugleformede hoveder, som blomstrer fra juli til august. Hos nogle sorter er blomsterne sterile og forbliver i deres oprindelige farve, mens andre kan skifte farve afhængig af jordens surhedsgrad. Hvis jorden har en sur pH-værdi på 4,5 til 7, frigøres aluminium, hvilket gør blomsterne blå. En neutral pH på omkring 7 giver hvide eller rosa blomster.
For at opnå blå blomster kan du tilføre planten aluminium ved at bruge sur jord eller specialgødning. Ønsker du i stedet rosa blomster, kan du tilsætte kalk for at neutralisere jorden. Selv vanding kan spille en rolle: regnvand, som er surt, vil fremhæve den blå farve, mens postevand, som er mere basisk, vil fremme de rosa nuancer.
Visse steder i landet går planten desuden under navnet "Napoleon Bonaparte" og "trappetøs", hvor sidstnævnte indikerer, at planten ofte bliver brugt i indgangspartier og ved hoveddøre.
Sidst men ikke mindst er der nogen, der staver plantens navn "hortensie". Begge stavemåder er anerkendte, men stavemåden "hortensia" er dog den mest udbredte.
Læs også: Hortensia Magical giver farvespil i haven.
Syrenhortensia
Syrenhortensia, 'Hydrangea paniculata', også kaldet havehortensia grundet sin store størrelse, er en pålidelig og storslået hortensiatype, der er særligt værdsat for sine store, kegleformede blomsterklaser. Blomsterne minder om syrener, hvilket har givet planten populærnavnene "syrenhortensia" og "høstsyren". Disse blomster starter som hvide og udvikler senere en smuk rosa nuance. De kan også anvendes til dekoration både friske og tørrede.
Med en busket og tæt forgrenet vækst kan syrenhortensia blive op til 3-4 meter høj og bred, hvilket gør den til en af de største hortensiaer. Den trives både i bede, krukker og større landskaber som parker, hvor dens majestætiske størrelse virkelig kommer til sin ret. Modsat almindelig hortensia er syrenhortensia mindre følsom over for jordens pH-værdi og kan vokse i både sur og neutral jord.
Lær mere om syrenhortensia og se udvalget her.
Egebladet hortensia
Egebladet hortensia, 'Hydrangea quercifolia' er en unik type løvfældende hortensia, der adskiller sig fra andre ved sine store, egeformede blade, som hænger, og kegleformede blomsterstande. Bladene er ikke kun smukke i vækstsæsonen, men om efteråret får de en fantastisk rødlig eller lilla farve, hvilket giver ekstra dekorativ værdi i haven. Blomstringen sker fra juli-august. Blomsterskærmene starter helt hvide, men skifter ofte til lyserøde eller røde nuancer efterhånden som sæsonen skrider frem.
Egebladet hortensia egner sig særlig godt til store bede eller som en fritstående busk i haven, hvor dens smukke løv kan komme til sin ret. Denne hortensia er mere tolerant over for tørre forhold end mange andre sorter, hvilket gør den velegnet til steder, hvor vanding kan være en udfordring.
Busken har sit navn på grund af sine egeformede blade, der minder om egetræets både i form og efterårsfarver. Ligesom egetræet pryder egebladet hortensia haven om efteråret med gyldne og rødlige nuancer, hvilket skaber en smuk afslutning på vækstsæsonen.
Denne hortensia er relativt sjælden i danske haver, da den er mere sart og krævende end andre sorter. Mange oplever, at busken kan være vanskelig at dyrke, hvilket gør den bedre egnet til erfarne haveentusiaster. Den er også mere frostfølsom end andre hortensiaer og bør overvintre tørt og frostfrit for at undgå, at den fryser tilbage, selv med neddækning.
Læs også: Udplantning og pasning af rhododendron
Træagtig hortensia
Træagtig hortensia, 'Hydrangea arborescens', har en vild vækstform og en flot, utroligt kraftig blomstring. Busken har en kraftig og vild vækstform, som har givet anledning til buskens andet populærnavn, "vild hortensia". Derudover er træagtig hortensia kendetegnet ved en meget kraftig blomstring. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af store, flotte træagtig hortensia.
Træagtig hortensia er en blomstrende prydbusk, der, som navnet antyder, har en opretvoksende, træagtig vækstform. Busken kaldes undertiden også "vild hortensia", fordi den har en løs og åben vækstform. På grund af den vilde vækstform egner træagtig hortensia sig godt til den romantiske have, hvor det godt må se ud som om, planterne vokser vildt.
Træagtig hortensia har en træagtig og vild vækstform. Busken kan blive op til 1,5 - 2 m høj og 2 - 3 m bred. Busken er opret og har en spinkel og løstvoksende vækst. Ønsker du en hortensia med en kravlende vækstform, bør du overveje klatrehortensia. Blomsterne er hvide til rosa og sidder i store kugleformede skærme, der kan blive op til 20 - 30 cm i diameter. Busken står i blomst fra juli til august og har en årlig tilvækst på 20 x 20 cm.
Sorten 'Annabelle' er særligt bemærkelsesværdig for sin rige blomstring, men de spinkle grene kan undertiden have svært ved at bære blomsterhovederne, hvilket gør beskæring nødvendig for at fremme en stærkere vækst.
Se udvalget af rhododendron her.
Klatrehortensia
Klatrehortensia, 'Hydrangea anomala' tilføjer skønhed til rækværk og husmure med sine delikate, hvide blomsterskærme. Denne hortensia er kendetegnet ved sin krybende og tætte vækstform, hvilket gør den velegnet som både klatreplante og bunddække. Når klatrehortensiaen får mulighed for at kravle op ad en støtte, udnytter den det til fulde. Hvis den derimod ikke har noget at klatre op ad, vil den udvikle sig som en tætsluttende bunddækkeplante. Hos Plantorama tilbyder vi et stort udvalg af flotte, sunde klatrehortensia.
Klatrehortensia har en kraftig vækst og kan blive op til 5 meter lang og 2 meter bred. Den blomstrer fra juli til august med duftende, hvide blomsterskærme, der tiltrækker bier, sommerfugle og andre nyttige insekter. Selvom den ikke vokser særligt hurtigt, er den ventetiden værd, når den står i fuld flor. Som en selvhæftende klatreplante kræver klatrehortensia kun lidt hjælp til at komme i gang med at klatre. Den vil hurtigt hæfte sig til vægge, murværk eller plankeværk uden behov for espalier, hvilket adskiller den fra mange andre klatreplanter.
Se udvalget af slyngplanter her.
Med flere mennesker, der flytter til byområder med begrænset plads, er efterspørgslen på klatreplanter steget. Klatrehortensia er ideel til den vertikale have, hvor planter vokser opad i stedet for udad. Dette giver mulighed for at skabe en frodig, grøn oase på en mindre plads, hvilket gør den perfekt til at tilføre liv og skønhed til små haver eller bymiljøer.
Fløjlshortensia
Fløjlshortensia, 'Hydrangea aspera', er en smuk, løvfældende prydbusk med dunede grene og blade, der pryder haven. Busken blomstrer fra juli til august med flade blomsterskærme, hvor fertile blomster i midten er omgivet af sterile randblomster i farverne hvid, rosa og blå. Fløjlshortensia kan blive op til 2 meter høj og bred, og dens bløde dun giver grenene en fløjlslignende overflade, hvilket har givet anledning til dens danske populærnavn.
Arten er følsom over for nattefrost, da den springer ud tidligt, så det er vigtigt at beskytte den mod frostskader ved at dække jorden med nedfaldne blade og granris. Det latinske navn "aspeara" henviser til buskens grovstruktur, mens Macrophylla er en anerkendt sort, der er blevet belønnet for sin blomstring og sygdomsresistens af The Royal Horticultural Society.
Placering og pasning af de forskellige hortensiaer
Almindelig hortensia er velegnet til både krukker og bede, og den kan bruges som lav hæk eller i busketter. Den trives i halvskygge og skal have en let, luftig jordbund med grov spagnum og kompost. Det er vigtigt at holde jorden jævnt fugtig, især i tørre perioder.
Læs også: Sådan planter du hortensia i krukke.
Syrenhortensia trives bedst i havens bede, hvor den kan stå alene som baggrund for prydplanter eller i busketter. Den foretrækker en placering i halvskygge og en let, luftig jordbund. Hold jorden jævnt fugtig, især i tørre perioder.
Egebladet hortensia trives i halvskygge med rolige læforhold. Den foretrækker en let jord, gerne iblandet sand for bedre dræning. Vand busken i tørre perioder og giv den gerne lidt kompost for ekstra næring.
Klatrehortensia skal placeres et sted med rolige vindforhold, da dens fangarme kan være følsomme overfor blæst. Den trives i halvskygge og har brug for let, luftig spagnumblandet jord. Hold jorden jævnt fugtig, især i tørre perioder.
Træagtig hortensia er alsidig, da den klarer sig både i sol, halvskygge og skygge. Den foretrækker en let, luftig jordbund, gerne iblandet grov spagnum. Som med de andre hortensiatyper er det vigtigt at holde jorden jævnt fugtig og være opmærksom på vanding i tørre perioder.
Fløjlshortensia kan dyrkes i krukker, hvilket gør det nemt at flytte den indenfor om vinteren, men den kan også plantes i bede med god vinterbeskyttelse. Den foretrækker halvskygge og luftig, let sur jord. Hold jorden jævnt fugtig og vær opmærksom på vandning i tørre perioder.
Læs også: Udplantning og pasning af hortensia.