Buske

Kamelia

Kamelia blomstrer med store, skønne blomster hele foråret.

 

Kamelia til haven

Kamelia blomstrer med store, skønne blomster hele foråret. Kamelia er en stedsegrøn busk, som blomstrer med store, skønne blomster i hvide, rosa, røde og (sjældnere) gule nuancer.

Det der gør kamelia til noget helt særligt er blomstringstiden; den blomstrer nemlig allerede i foråret. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af kamelia.

Se udvalget af buske til haven her.

 

Kamelia er bedårende, dramatisk og stilfærdig

”Bedårende enkelthed”, ”dramatisk skønhed”, ”stilfærdig poesi” og ”geometrisk perfektion” er nogle af de udtryk, der bruges til at beskrive den smukke kamelia, hvis blomster kan forveksles med anemoner, roser og pæoner, og hvis blade kan forveksles med rhododendron eller azalea. Læs mere om udplantning og pasning af kamelia her.

 

Beskrivelse af kamelia

Kamelia, Camellia japonica, er en stedsegrøn busk i tefamilien. I Danmark fungerer kamelia både som en forårsblomstrende stueplante og som haveplante. Der findes mange arter, men Camellia japonica er den mest gennemprøvede og hårdføre art.

Kamelia har mørkegrønne, læderagtige blade med fine savtakker. Busken har en opret, tæt vækst og kan blive mellem 1 - 2 meter høj og lige så bred. Busken er dog meget langsomtvoksende under danske forhold, og der går derfor mange år, før busken når sin fulde størrelse.

Blomsterne kan både være fyldte, halvfyldte og enkle med tydelige, gule støvdragere. Fælles for kameliablomsterne er, at de er store; typisk omkring 10 cm, men helt op til 18 cm i diameter.

De vilde kameliaarter har en dejlig duft, som desværre kun er bevaret ved de færreste sorter. 'Blood of China' er en af de få sorter, der har ”arvet” den dejlige kameliaduft.

 

Kameliabuskens historie

Kamelia stammer oprindeligt fra Asien, nærmere bestemt Kina, Korea, Taiwan og Japan. Derfor har den fået artsnavnet ”japonica”. På dens oprindelsessteder vokser planten endnu vildt i lyse bjergskove.

I hjemlandene blev den primært brugt til at lave te af. Denne te bragte europæiske opdagelsesrejsende og missionærer med hjem allerede i 1500-tallet. Det var imidlertid først i 1700-tallet, at blomstrende kameliaer kom til Europa.

Europæerne fik hurtigt øjnene op for buskens skønhed og begyndte at forædle planten. Hjemme i Asien forædlede man dog også kameliaen.

Det siges faktisk, at kineserne fremdyrkede de fyldte kameliavarianter, fordi de enkle varianter med tydelige, opretstående støvdragere var for frække at se på for de blufærdige kinesere. Forædlingsarbejdet foregår stadig i dag. Der findes mange tusinde kameliasorter, og der kommer altså stadig flere til.

Kamelia-slægten menes at være opkaldt efter den tysk-tjekkiske botaniker, Georg Josef Kamel (1661-1776), som i en årrække botaniserede på Filippinerne.

Kamel havde faktisk ikke noget med kameliabusken at gøre, men fik denne planteart opkaldt efter sig som en tak for hans arbejde med at optegne den filippinske flora og fauna.

 

Udvalgte sorter af kamelia

Der findes mange tusinde kameliasorter, og de er alle fantastisk smukke. Fremfor at fremhæve enkelte sorter for deres særlige skønhed, har vi derfor valgt at give eksempler på de mest hårdføre sorter, som kan dyrkes på friland i Danmark, hvis de bliver vinterdækket. Læs om vinterhårdføre kamelia i guiden.

'Blood of China' får halvfyldte, mørkrosa blomster og dufter kraftigt. 'Charlotte de Rothschild' får enkelte, hvide blomster. 'Duchesse Decazes' får fyldte blomster i lysrosa med mørkrosa stænk. 'Elegans' får fyldte, mørkrosa blomster. 'Flame' får enkelte, dybrøde blosmter.

'Gloire de Nantes' får fyldte blomster med rosa striber. 'Brushfield’s Yellow' får fyldte, lysgule blomster. 'Margaret Davis' får fyldte blomster i hvid med rosa kanter. 'Primavera' får fyldte, snehvide blomster.

Gavekort til Plantorama

Glæd en du holder af med et gavekort til Plantorama.

En gave der gror

Plantoramas gavekort gælder til alle landets centre. De kan bruges i alle vores fysiske butikker, hvor du finder et stort udvalg indenfor have, bolig og dyr.

Levering af gavekort

Vores gavekort leveres med posten direkte til din valgte adresse. De kan ikke ombyttes til kontanter og erstattes ikke ved tab.

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}