×
Grundet de nye Covid-19-restriktioner er alle vores centre og kundeservice midlertidigt lukket fra den 24. december

Blomsterløg

Georginer

Georginer står med smukke, farvestrålende blomster hele sommeren og efteråret. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas blomsterløg online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

 

Georginer i haven

Georginer står med smukke, farvestrålende blomster hele sommeren og efteråret. Georginer er en lang række blomstrende knoldvækster, som fås i forskellige former og farver.

Fælles for alle georginer er, at de har en lang, rig og farvestrålende blomstring, som vil pryde i enhver have. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af smukke og rigtblomstrende georgineknolde.

Se udvalget af græsfrø, blomsterløg og frø her.

 

Georgine: Den grimme knold, der bliver til en smuk blomst

Georgine, Dahlia, er en slægt af rigtblomstrende knoldplanter. Når foråret kommer og man tager de grove knolde frem, er det meget svært at forestille sig, at de senere udvikler sig til høje, strunke planter med de smukkeste blomster, man kan forestille sig.

Georginen kan sammenlignes med den grimme ælling i H.C. Andersens eventyr af samme navn: den ser ikke ud af meget til at begynde med, men den udvikler sig gennem sæsonen til den smukkeste blomst i haven.

 

Georginens historie

Georginen stammer fra Mexico. Her blev den fundet i 1570’erne af Francisco Hernandez, livlæge for den spanske konge, Felipe II, der var sendt på ekspedition til Mexico af netop den spanske konge for at studere landets natur.

I starten af 1600-tallet offentliggjorde Hernandez sine fund og her bliver georginen for første gang nævnt. Hernandez skulle efter sigende have bemærket, at georginerne var nemme at finde og udføre; de blev nemlig dyrket akkurat som vi gør i dag, som haveplanter.

Hernandez tog georginen med til Europa, men havde imidlertid ikke held til at få planten til at blomstre. Først et par hundrede år senere, nemlig i slutningen af 1700-tallet, blev georginen indført med succes i Europa.

Hustruen til den engelske ambassadør i Spanien fik fat i nogle georginefrø, der var ankommet fra Mexico til den botaniske have i Madrid, og fik som den første europæer held til at dyrke georginerne. Det siges, at georginen blomstrede for første gang i Europa i 1791.

De oprindelige, vildtlevende 12 georginearter blev herefter forædlet på kryds og tværs. I 1828 fandtes der således omkring 500 georginesorter. I dag findes der flere tusinde sorter og der kommer stadig flere til hvert år.

 

Georgine eller dahlia

Den smukke plante har to navne: ”georgine” og ”dahlia”. Navnet ”dahlia” blev givet planten det år, den blomstrede første gang i Europa, nemlig i 1791. Navnet ”dahlia” stammer fra en af Linnés botanikerelever og senere botanikprofessor, Dahl.

Senere blev planten døbt ”georgine” af nogle russiske planteforædlere, som mente, at planten skulle opkaldes efter den russiske botaniker og etnograf, Georgi. Dahlia er altså det oprindelige og botaniske navn, men i folkemunde i Danmark kaldes planten oftest ”georgine”.

Få gode råd til plantning og pasning af georginer.

 

Georginens rige blomstring

Georginer i blomst er et prægtigt syn med smukke, farvestrålende blomsterhoveder. Fornøjelsen ved georginer bliver kun større af, at planten har en meget lang og rig blomstring.

Der er naturligvis forskel på de enkelte sorters blomstringstid, men generelt gælder det, at georginens blomstringstid strækker sig helt fra juli og frem til at frosten sætter ind omkring oktober måned.

Georginen bliver undertiden kaldt ”efterårets dronning”, fordi den er blandt de smukkeste, sentblomstrende planter. Bemærk at du kan fremme udviklingen af knopper og dermed forlænge georginens blomstring ved løbende at knibe visne blomster af.

 

Georgine: varianter

Georginer fås i et utal af farver; fra yndig hvid, over lysende gul, til dramatisk mørkerød. Georginer fås desuden med flere forskellige blomsterformer; lige fra de kuglerunde pompon’er til de kaktuslignende blomsterformer.

Derfor inddeler man ofte georginerne i følgende typer: enkeltblomstrende, anemoneblomstrende, dekorative, kaktusgeorginer og pompongeorginer.

De enkeltblomstrende georginer er klassiske kurvblomster med en enkelt krans af randblomster, hvor en anemoneblomstrende georgine har en eller flere kranse af stråleformede randblomster.

De dekorative georginer er fyldte og regelmæssigt opbyggede, mens kaktusgeorginerne også er fyldte, men med tilspidsede kronblade.

Slutteligt har pompongeorginer kuglerunde, fyldte hoveder. Ligesom at georginer fås i mange forskellige farve og blomsterform, varierer de også i størrelse, både hvad angår blomsterhovedets diameter og plantens højde.

Georginer kan faktisk blive alt fra 30 cm til 150 cm høje og inddeles ofte efter størrelsen på blomsterhovedet; lige fra de helt små sorter, der har blomsterhoveder på 5 cm i diameter til de kæmpestore sorter med blomsterhoveder på op til 25 cm i diameter.

Populære produkter i denne kategori

Få inspiration og gode råd

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden