×
Grundet de nye Covid-19-restriktioner er alle vores centre og kundeservice midlertidigt lukket fra den 24. december

Blomsterløg

Iris

Iris er smukke og meget elegante løgvækster, som blomstrer flot hele sommeren. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas blomsterløg online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

 

Iris i haven

Iris er smukke og meget elegante løgvækster, som blomstrer flot hele sommeren. Iris er en stor slægt af slanke, elegante løgvækster, som blomstrer med smukke og farvestrålende blomster hele sommeren.

Blomsternes fås i et væld af gule, hvide, rosa og violette nuancer samt kombinationer af disse, så der er altid en irisblomst lige for dig. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af smukke løgiris af høj kvalitet.

Se udvalget af græsfrø, blomsterløg og frø her.

 

En smuk og elegant løgvækst

Iris er en smuk og meget elegant løgvækst, som desværre ofte står i skyggen af tulipaner, påskeliljer og georginer, når der tales om blomsterløg og blomsterknolde. En grund til at iris ikke er nær så udbredt som andre blomsterløg er måske også, at den er frostfølsom.

Det er imidlertid synd, hvis det afholder dig fra at holde iris. Sørger du for at pakke iris godt ind om vinteren, er iris nemlig en meget nem plante, som til gengæld for en minimal pasningsindsats kvitterer med de mest elegante blomster, som blomsterløg kan frembringe.

 

Bag om irisblomsten

Iris er en planteslægt på over 300 arter, som er udbredt over det meste af Europa, Nordamerika, Asien og Mellemøsten. Iris går undertiden også under det danske populærnavn ”sværdlilje”, mens det botaniske navn også er ”iris”. Vi har altså i vid udstrækning adopteret plantens latinske navn, når vi taler om denne smukke plante.

Irisblomsten siges at være opkaldt efter den græske gudinde Iris, som var gudinde for regnbuer. Iris skulle således have fået sit navn, fordi dens tre-tallige blomster – ligesom regnbuer – fås i smukke blåviolette, rosa og gule nuancer.

Det danske populærnavn, ”sværdlilje”, har planten muligvis fået på grund af de sværdformede blade, der står som beskyttere rundt om plantens stilk og blomst.

Få gode råd til plantning og pasning af iris.

 

Hollandske iris og botaniske iris

Der findes et væld af irisarter, men i handlen i Danmark vil man oftest støde på to løgiris: hollandsk iris og botanisk iris.

Hollandsk iris, Iris hollandica, er den mest typiske irisart i handlen i Danmark. Hollandsk iris udmærker sig ved at være nem at passe, ved at kunne fås i mange forskellige farver og ved at være en fortræffelig snitblomst; både fordi blomsten holder længe efter afskæring og fordi plantestilken med sin typisk højde på hele 60 cm udgør lange, elegante buketter.

Du kan holde buketterne friske længere, hvis du plukker dem om morgenen, hvor planten står mest saftspændt. Hollandsk iris blomstrer typisk om sommeren, fra maj til juni.

Botanisk iris er en række af forskellige iris, blandt andet Iris reticulata og Iris danfordiae, som alle er kendetegnet ved at være lavere end de hollandske iris; de botaniske iris bliver typisk kun 15 cm høje.

På grund af den lave højde kaldes de botaniske iris også sommetider "dværgiris". Hvor at hollandsk iris blomstrer om sommeren, blomstrer botanisk iris typisk i det tidlige forår, fra marts til april.

Populære produkter i denne kategori

Få inspiration og gode råd

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden