×
Grundet de nye Covid-19-restriktioner er alle vores centre og kundeservice midlertidigt lukket fra den 24. december

Blomsterløg

Ranunkel

Ranunkler er løgvækster, som står hele sommeren lang med kønne, fyldte blomster. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas blomsterløg online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

 

Ranunkel i haven

Ranunkler er løgvækster, som står hele sommeren lang med kønne, fyldte blomster. Ranunkler er løgvækster, som udvikler de smukkeste enkle eller helt tætfyldte blomster.

Blomsterne minder om fyldte roser og pæoner, og ranunkler kaldes derfor undertiden også fejlagtigt for "bonderoser". Ranunkler fås i et væld af farver - lige fra snehvid, over frisk gul, til dybrød. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af ranunkelløg.

Se udvalget af græsfrø, blomsterløg og frø her.

 

Den smukke plante, der er opkaldt efter en frø

Ordet ”ranunkel” er afledt af det latinske ord ”rana”, som betyder ”frø”. Det menes, at ranunkel har fået dette navn, fordi mange ranunkelarter trives godt i fugtige område, ligesom frøerne gør.

Navnet siger altså noget om plantens vækstkrav, men ikke noget om, hvor smuk og fin ranunkelblomsterne er – for det er de nemlig. Ranunklernes fyldte og farvestrålende blomster gør ranunklen til en meget populær blomsterknold.

 

Den store ranunkelfamilie

Ranunkel er en slægt af knoldvækster, som består af omkring 300 arter. Ranunkler er naturligt udbredt i verdens tempererede egne, herunder også Danmark. I den danske natur finder du for eksempel de såkaldte ”smørblomster”, som også kaldes ”lille bidende ranunkel”, som i sommerperioden lyser op med sine smukke, smørgule blomster.

Ranunkler består, som sagt, af en knold, hvorfra der vokser slanke stilke med rucolalignende, grønne blade. For enden af stilken sidder blomsterne, som kan være både enkle og fyldte og fås i mange forskellige farver, blandt andet hvid, gul, orange, rosa og rød.

Få gode råd til plantning og pasning af ranunkel.

 

Haveranunklen er den mest solgte ranunkel i Danmark

Den ranunkelart, som du typisk støder på som blomsterknold i danske havecentre, er haveranunkel, Ranunculus asiaticus. Haveranunklen er faktisk så almindelig i handlen, at den ofte bare betegnes som ”ranunkel”.

Haveranunklen kommer fra Lilleasien og er altså vant til et varmere klima end det danske. Derfor er haveranunkler heller ikke vinterhårdføre i Danmark. Haveranunklen bliver typisk op til 25 cm høj og er kendetegnet ved sine store, fyldte, nærmest kuglerunde, blomster, som pryder planten hele sommeren, fra juli til september.

Haveranunklens fyldte blomster har givet anledning til populærnavnet ”pæonranunkel”, fordi blomsterne netop minder om de smukke pæonblomster. Ranunkelblomsterne bliver også undertiden forvekslet med store, fyldte roser, hvorfor ranunkel fejlagtigt sommetider bliver kaldt ”bonderoser”.

 

Buketter af ranunkel

Ranunkel er en fortræffelig buketblomst, både fordi den er så smuk, som den er, men også fordi den holder sig frisk længe.

Der er tre gyldne regler, du skal overholde for at få din ranunkelbuket til at holde længst muligt: (1) Lav et skråt snit i stilken, når du skærer af til buketter, (2) giv ranunkelbuketten frisk vand hver dag, (3) lav et frisk snit i stilkene hver anden dag. 

Populære produkter i denne kategori

Få inspiration og gode råd

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden