Blomsterløg

Liljer

Liljer fascinerer blomsterelskere verden over med deres utroligt smukke blomster. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas blomsterløg online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

 

Liljer i haven

Liljer fascinerer blomsterelskere verden over med deres utroligt smukke blomster. Liljen er kendt for sine betagende smukke blomster. Liljer fås i et væld af former, farver og farvekombinationer, men fælles for dem alle er deres majestætiske skønhed.

Liljen er derfor en populær løgplante i hele verden - og det har den været siden oldtiden. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af liljeløg.

Se udvalget af græsfrø, blomsterløg og frø her.

 

Løgplanten med verdens smukkeste blomster

Liljer er de smukkeste blomster, der findes. Det er en kontroversiel påstand, men det vil nok være svært at finde mange, der vil protestere imod den.

Du kan få nok så yndige georginer, pæoner og tulipaner, men de fleste vil medgive, at ingen blomst slår liljens skønhed. Liljer er elsket over det meste af verden for deres store, farvestrålende og fascinerende blomster.

Læs også: Gode råd og vejledning om ranunkel.

Stort udvalg af liljer at vælge imellem

En lilje er ikke bare en lilje. Liljer kan have forskellige vækst- og blomsterformer, og deres artsnavne vil ofte referere til, hvordan blomsterne ser ud, som eksempelvis trompetliljen, der har elegante, trompetformede blomster. Andre liljer har fået deres artsnavn efter deres oprindelsessted, som eksempelvis asiatiske liljer.

Liljer kan blive alt fra 80 - 150 cm høje og de kan fås i alverdens farver, blandt andet hvid, gul, orange, rød og rosa. Nogen liljer er ensfarvede, mens andre har "fregner", det vil sige fine, små pletter, striber eller diskrete aftegninger. Der findes altså en lilje til enhver have og enhver smag.

 

Der kommer hele tiden nye liljesorter til

Liljer, Lilium, er en planteslægt med omkring 75 arter, der forekommer flere steder på den nordlige halvkugle. Liljer har været dyrket lige siden oldtiden og er således en af verdens ældste kulturplanter. Der findes i dag et utal af arter, krydsninger og sorter.

På trods af at der allerede findes et væld af liljer, produceres der fortsat nye krydsninger - ligesom det også er tilfældet med nogen af verdens andre smukkeste blomster, såsom tulipaner og roser.

Få gode råd til plantning og pasning af liljer.

 

Liljens symbolik

Liljen er en smuk blomst, og smukke blomster opnår som regel en hvis symbolik. Ligesom rosen i den grad - og tulipanen i nogen grad - er et internationalt symbol på kærlighed, er liljen et internationalt symbol på skønhed, uskyld og jomfruelighed.

 

Rigtige liljer er løgplanter

Liljenavnet bruges også om planter, som slet ikke er en del af liljefamilien, som eksempelvis liljekonval, men det er altså vigtigt at forstå, at de "rigtige" liljer er løgplanter. Få gode råd om blomsterløg og blomsterknolde.

 

Hvad er en lilje for én?

For dem, som af uransagelige årsager ikke kender til liljen, følger her en kort beskrivelse af, hvad en lilje er for én. Liljen er en løgvækst, som danner lange, robuste stilke. Langs stilkene sidder smalle blade. Bladene er ikke noget særligt syn, men det er blomsterne til gengæld.

Liljens blomstrer er nemlig utroligt smukke og består af seks kronblade, som er mere eller mindre tilbagerullede. Liljen spirer om foråret, blomstrer om sommeren og visner ned og samler kræfter til en ny vækstsæson over efteråret og vinteren.

 

Inddeling af liljer

I Danmark inddeler man ofte liljer i tre overordnede kategorier: brandliljer, turbanliljer og trompetliljer. Denne inddeling siger både noget om liljernes vækstkrav og udseende. Brandliljer er lette at dyrke og er kendetegnet ved at have åbne, tragtformede og opadvendte blomster.

Turbanliljer er lidt vanskeligere at dyrke og kendetegnet ved at have relativt små blomster med tilbagerullede blade. Trompetliljer er ret krævende at dyrke og kendetegnet ved at have lange, trompetformede blomster. Få gode råd og vejledning om anemoner. 

 

Buketter af liljer

Hver sommer kan man købe skønne liljebuketter i butikkerne, men hvorfor ikke lave sine buketter af liljer selv? Det er billigere i det lange løb, og så er det også bare sjovere selv at kunne sammensætte sine buketter. På den måde kan du nemlig få buketterne lige præcist, som du vil have dem.

Liljen er en fortræffelig snitblomst, både fordi den er smuk og fylder godt, men også fordi den holder sig frisk meget længe. Særligt hvis du sørger for at skifte vand og lave et frisk snit dagligt vil din liljebuket kunne holde sig længe. Du kan både tage liljer, der er sprunget ud, og liljer, der endnu er i knop, fra til buketter. Liljer, der er i knop, vil springe ud i vasen.

Liljer

Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

snow banner
Spar
{{ product.discount.discount }}
Skarp pris
Ude af sæson Forudbestil
Kampagne Rabat Tilbud Kun i butik

{{ product.name }}

{{ product.discount.quantity }} {{product.unitType}} {{ product.price }} {{ product.price }} Du sparer {{ product.discount.discount }} Før {{ product.discount.originalPrice }} {{ product.discount.originalPrice }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
{{ product.price }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
+ Flere Varianter
Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}