{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Græsfrø

En smuk og veltrimmet græsplæne er prikken over i’et i den velholdte have. Du kan se vores udvalg af græsfrø nedenfor, med alt fra græsfrø til haven, til at så efter fjernelse af mos, reparationsgræs, til fodboldbanen og meget mere.

Græsfrø, blomsterløg og frø

Græsfrø til haven

Græsfrø til haven

En smuk og veltrimmet græsplæne er prikken over i’et i den velholdte have. Sunde græsfrø er begyndelsen til en flot, grøn græsplæne med en stærk slidflade og en tæt vækst. Hos Plantorama forhandler vi udelukkende græsfrø af den højeste kvalitet. Mange af vores græsfrø er allerede beriget med gødning, så du kan være sikker på, at de får en god start på livet.

Plantorama har et særdeles stort udvalg af græsfrø og det kan være en stor fordel at gøre sig klart, hvornår og hvor man planter, om plænen skal anlægges fra ny eller blot repareres og om man vil have en ren græsplæne eller den gerne må være blandet med kløver eller blomster. God forberedelse er vejen til et godt resultat.

Brug af græs

Græsfrø bliver brugt til at skabe plæner. Græsplænen har været moderne siden 1540, hvor klostrene brugte den til at lave fredfyldte steder, hvor man kunne bruge tiden i stille refleksion og bøn. Få tips til anlægning af ny græsplæne.

Adelen fulgte snart efter og kun 100 år efter, var den moderne græsplæne født. Det var et statussymbol, der viste, at man havde råd til bare at have land stående uden at have brug for at dyrke det.

Trenden startede i Nordeuropa, fordi klima og flora passede godt til det. Selv i vore dage er det en fornøjelse at træde ud på en velholdt plæne. Den giver en fornemmelse af landskabet og bliver rammet smukt ind af blomster. Plænen giver et sted at ligge, vandre, spille spil eller blot iagttage naturen omkring.

Forskellige typer græsfrø

Der findes mange forskellige typer græsfrø, som hver især har sit eget anvendelsesområde. Hvilken græsfrøblanding, du skal have fat på, afhænger derfor af, hvad du skal bruge græsfrøene til.

Du finder blandt andet almindelige blandinger med græsfrø til villahaven, blandinger med naturgræsser der egner sig bedst til vildere vegetation, blandinger med græsfrø til skygge samt blandinger med græsfrø til eftersåning. Vi har ligeledes særlige græsfrøblandinger til græsplæner, der trænger til reparation.

Inden du sår græsfrø

Det første skridt på vejen, inden du skal anlægge en ny græsplæne, er løsning af jorden. Hvis jorden er sammenkørt, der hvor plænen skal anlægges, bør den løsnes i dybden ved en såkaldt grubning. Før plænen anlægges, skal jorden fræses eller graves i en dybde på 25 cm.

Det næste skridt er at fjerne sten og rødder. Du bør især være omhyggelig med at luge flerårigt rodukrudt, da dette er vanskeligt at fjerne, når græsplanterne er etablerede. Endelig bør du planere jorden, når du skal anlægge en ny græsplæne. Det gør du ved at rive jorden grundigt igennem, så klumper og knolde slås i stykker.

Gå derefter hele arealet igennem, så jorden bliver fri for luftlommer. Til slut bør du trække en lang planke eller stige hen over arealet, så du får en helt plan overflade. Riv efter med en fintandet rive, så de sidste sten og planterester fjernes, og de øverste cm jord bliver fine og løse.

Før etablering af plænen bør jorden grundgødskes, så græsfrøene får lidt at leve af med det samme. Det er vigtigt, at gødningen fordeles jævnt over hele arealet.

Sådan sår du græsfrø

Du bør så græsfrøene på en vindstille dag, da det er svært at holde styr på de små frø i blæsevejr og risikoen for udtørring øges, når det blæser. Hvis jorden er meget tør, skal den vandes grundigt igennem, før du sår.

Da frøene i kartonen har forskellige størrelser, bør du blande dem grundigt, før du sår dem, såfremt du ønsker en jævn fordeling af store og små frø. For en jævn såning af græs bør du desuden dele frøene op i to portioner, hvoraf den første portion skal sås på den ene led og anden portion på den modsatte led.

Ved et større areal kan det betale sig at dele arealet op i felter med tilhørende frøportioner. Du skal bruge ca. 1 kg græsfrø pr. 50 m2, og du kan så frøene med håndkraft eller leje en såmaskine.

Efter såning af græs bør du rive arealet let igennem, så frøene dækkes af 0,5 cm jord. Du skal ikke vande arealet efter såningen af græsfrøene, da frøene i så fald vil svømme sammen, og den jævne fordeling vil blive spoleret.

Hvornår skal du så græsfrø?

For at sikre en hurtig og ensartet spiring af dine græsfrø er det vigtigt, at spiringsbetingelserne er optimale på det tidspunkt, hvor du sår dem. Spiringsbetingelserne er optimale, når jorden er lun, og fugtigheden er høj. De forhold er til stede forår og efterår, og derfor er det bedst at så græsfrøene i april/maj eller august/september.

Hvis du ønsker at anlægge din græsplæne i det tidlige forår, kan du bruge Turfline Turbo Plæne. Denne græsfrøblanding indeholder græssorten 'Axcella', som spirer og gror ved lavere temperaturer end almindelige græssorter.

Hvis jorden er for kold eller frøene bliver sået i en periode uden regn, vil deres vækstvilkår være stærkt forringet. Det betyder imidlertid ikke, at frøet er dødt. Tværtimod ligger det i dvale i jorden og vil begynde at spire, så snart forholdene er gunstige (når der er varme og fugt i jorden).

Eftersåning med græsfrø

En allerede anlagt græsplæne kan gøres pæn igen med eftersåning uden det helt store besvær. Eftersåning hjælper til en tæt plæne, hvor ukrudtet har sværere ved at få rodfæste.

Ligesom ved den nyanlagte græsplæne, skal der være gode spiringsbetingelserne for græsfrøene. Derfor er det mest optimalt at efterså om foråret i april-maj eller om efteråret i august-september.

Inden eftersåning skal du klippe græsset så kort som muligt. Herefter skal du fjerne mos og andet ukrudt i plænen, så der er bedre plads til græsfrøene. Det vil sandsynligvis give nogle bare pletter i græsplænen, men det kan repareres med eftersåningen.

Ved eftersåning skal du fordele frøene jævnt. Du kan med fordel først sprede frøene ud på den ene led og efterfølgende på den modsatte led. Samtidig med eftersåning med græsfrø kan du give græsplænen næring, så den får ekstra grokraft.

Pleje af din græsplæne

For at få en stærk, tæt og sund græsplæne skal du klippe den minimum én gang om ugen. Jo mere du klipper den, desto hurtigere vokser den og desto flere skud sætter græsrødderne.

Konstant pleje giver altså en tæt og jævn plæne. Din græsplæne har ikke nødvendigvis brug for gødning, medmindre du fjerner det græs, du netop har slået. Det afklippede græs trækkes nemlig ned i jorden af regnorme og omdannes der til næringsstoffer.

Dette gælder dog kun, hvis græsset har en nogenlunde længde. Hvis det er for langt, bliver det blot liggende og så skader det din plæne. Græsset skal slås til at være omtrent 3 - 4 cm for, at regnormene vil optage det. Få gode råd til en grøn og sund græsplæne. Hvis du hellere vil anlægge en græsplæne af rullegræs, så kan du læse mere om det her.