{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Hækplanter

Avnbøg i haven

 
Køb avnbøg hækplanter på Plantorama.dk

Hækplanter

Avnbøg hæk til haven

Avnbøg, Carpinus betulus, bliver ofte brugt som hækplante og danner en tæt og vindfør hæk, der er tolerant overfor både forurenet byluft og vejsalt. Som klippet hæk udmærker avnbøg sig desuden ved at stå med blade i skønne høstfarver hele efteråret og vinteren. Hos Plantorama forhandler vi udelukkende hækplanter af avnbøg af den bedste kvalitet. Kig ind i din lokale Plantorama og se vores hækplanter eller se vores udvalg herunder.

Bøgens savtakkede fætter

Avnbøg, Carpinus betulus, er et stedsegrønt træ, som vokser vildt i store dele af Danmark. På grund af træets mægtige størrelse – træet kan blive op til 20 m højt og kronen kan blive op til 12 m bred – bruges avnbøg sjældent som træ i danske villahaver. I stedet bruges avnbøg ofte som klippet hækplante.

Avnbøgs blade ligner bøgeblade, men er mere plisserede og savtakkede i kanten. Bladene er grønne ved løvspring og om sommeren og får flotte høstfarver om efteråret. Avnbøg springer ud lidt senere end bøgen, omkring maj måned. I maj og juni blomstrer avnbøg desuden med uanselige, lysegrønne blomster, der sidder i hængende klaser.

Avnbøg som hæk

Som hækplante udmærker avnbøg sig ved at være meget vindfør og ved at være tolerant overfor både forurenet byluft og vejsalt. Avnbøg tåler hård beskæring og klipning og kan klippes i meget avancerede former. Udplantning af avnbøgehæk bør foregå i vinterhalvåret og for at opnå en tæt vækst, skal der bruges 4 planter per meter. Avnbøg har en årlig tilvækst på omkring 30-40 cm og kan som hækplante blive op til 2,5 m høj og 50-80 cm bred.

Tæt hæk året rundt

Som træ er avnbøg stedsegrøn, men som klippet hækplante er avnbøg såkaldt ”vintergrøn”, hvilket vil sige, at bladene falmer om efteråret, men bliver siddende vinteren over i smukke høstfarver og falder først af ved løvspring i foråret. På den måde er avnbøg som hæk tæt og giver god læ hele året rundt.

Placering af avnbøg

Avnbøg er en nøjsom hækplante, der kan trives både i skygge, halvskygge og fuld sol. På den måde er avnbøg en af de hækplanter, der sagtens kan bruges på skyggefulde steder. Med hensyn til jordbunden kræver avnbøg ikke andet end en almindeligt næringsrig havejord.

Klipning og beskæring af avnbøg

Avnbøg gør sig bedst som klippet hæk og holder sig flottest, hvis den klippes to gange årligt: første gang umiddelbart efter Skt. Hans og anden gang i august måned. Gider du ikke klippe hæk to gange om året, kan du godt nøjes med at klippe hækken én gang, nemlig i juli måned. Avnbøgehækken bliver dog flottest og tættest med to klipninger årligt. Avnbøg tåler desuden kraftig beskæring.

Hækplanter fra Plantorama

Hos Plantorama har vi et stort udvalg af hækplanter af avnbøg. Hækplanterne er produceret under streng kvalitetskontrol og er på den måde af den højeste kvalitet, man finder på markedet. Vores hækplanter fås i mange forskellige størrelser: du kan vælge de lave hækplanter, hvis du ønsker at præge hækken fra starten af, eller de høje hækplanter, hvis du gerne vil have en hæk til at give læ og fred med det samme.