Som træ er bøgen, 'Fagus sylvatica', statelig og mægtig. Med sin imponerende størrelse – bøgen bliver gerne 25 m høj og får en krone, der er lige så bred – er bøgen imidlertid for stor til de fleste danske villahaver. Derfor ses bøgen i sin naturlige form for det meste kun i naturen.
I haverne bruges bøgen enten som et lille træ med formklippet krone eller som klippet hækplante. Bøgen blomstrer fra april til maj med uanselige, grønne blomster, men bøgehækken er blevet populær på grund af løvets smukke farver. Bøgehækken er – sammen med ligusterhækken – den mest brugte hækplante i Danmark.
Som hæk har bøgen mange gode egenskaber: den er både hårdfør og vindfør, tæt og tolerant overfor forurent buluft og vejsalt. Derudover har dens fine blade smukke farver: fra frisk lysegrøn ved udspring til flammende bronzerød om efteråret. Bøgen kan klare sig både i fuld sol, halvskygge og skygge og kræver ikke andet end en almindeligt næringsrig havejord for at trives. På den måde kan bøgen altså placeres stort set over alt, og udmærker sig derfor som en fantastisk hækplante.
Samtidig har bøgen en kraftig årlig tilvækst på 40 - 50 cm og vokser sig altså således relativt hurtigt stor og tæt.
Se hele vores udvalg af hækplanter.
Bøgen er vintergrøn, hvilket vil sige, at dens blade ganske vist falmer om efteråret, men størstedelen af bladene bliver siddende på træet hele vinteren igennem og falder først af, når det nye løv springer ud i maj måned.
På den måde giver bøgen både fornøjelsen af smukke høstfarver og en hæk, der forbliver tæt hele året igennem.
Få gode råd til hækken året rundt med vores hækkekalender.
Valget mellem almindelig bøg 'Fagus sylvatica' og rødbøg 'Fagus sylvatica Purpurea' afhænger af personlige præferencer og den effekt, du ønsker i din have. Almindelig bøg har lysere, frisk grønne blade i foråret, som skifter til bronzerøde i efteråret, og giver et klassisk og naturligt udtryk. Rødbøg har dybrøde blade, som tilfører en markant og dekorativ farvekontrast i haven. Begge sorter er hårdføre og vindfør samt bevarer de visne blade gennem vinteren, hvilket sikrer en tæt hæk året rundt. Overvej også havenes øvrige farvesammensætning og omgivelserne, når du træffer dit valg.
Se udvalget af rødbøg.
Avnbøg 'Carpinus betulus' er et glimrende alternativ til den traditionelle bøgehæk, da den ligeså er robust og tilpasser sig forskellige jordtyper. Den præsenterer smukke efterårsfarver og er mere tolerant over for varierende vækstbetingelser end bøgen. Selvom avnbøgen og bøgen kan ligne hinanden ved første øjekast, er der vigtige forskelle at overveje. Avnbøgens foldede blade giver et rynket udseende, modsat bøgens glatte blade. Desuden er avnbøgen mere velegnet til dårlige jordforhold og fugtige områder. Avnbøgen mister også sine blade om vinteren, hvilket resulterer i en mindre tæt hæk i de kolde måneder.
Se udvalget af avnbøg.
Valget mellem barrodsplanter, klumpplanter og potteplanter til din bøgehæk skal baseres på flere faktorer, herunder budget, tidsramme for etablering og plantningsperiode:
Barrodsplanter er ofte det mest økonomiske valg og er ideelle, hvis du er klar til at plante straks efter køb. De skal plantes mellem løvfald og løvspring og kræver, at rødderne holdes fugtige indtil plantning. Disse er gode til store projekter, hvor mange planter er nødvendige.
Klumpplanter er mere robuste og kan tåle at stå lidt længere før plantning uden at tørre ud. De er lidt dyrere end barrodsplanter og kan plantes i både efteråret og foråret. Klumpplanter er et godt mellemvalg, der kombinerer økonomi med bekvemmelighed.
Potteplanter er den dyreste løsning, men også den mest fleksible, da de kan plantes året rundt og rødderne allerede er godt etableret. Disse planter er ideelle, hvis du ønsker en hurtigere etablering af din hæk eller har brug for at plante uden for den traditionelle plantningssæson.
Overvej din tidsplan og hvor hurtigt du ønsker, at hækken skal etablere sig, når du træffer dit valg. Plantorama har et bredt udvalg af hækplanter i forskellige størrelser og typer, så du kan finde den løsning, der passer bedst til dine behov.
For at opnå tæthed både i top og bund skal man plante 4 - 5 bøgehæk planter pr meter. For at hækplanterne let kan få fodfæste, er det vigtigt, at jorden i plantehullet er godt løs og nem at gennemtrænge.
Hvis man planter sin bøgehæk om efteråret, er det sjældent nødvendigt at vande, men ved plantning i foråret, bør man vande regelmæssigt – og særligt i tørre perioder.
En bøgehæk er nøjsom og kan sagtens klare sig med det vand og næring, den får fra naturens side. Vil du imidlertid gerne forkæle din bøgehæk, kan du tilføre den ekstra næring ved at lægge et tyndt lag kompost langs med hækplanternes rødder. Det bedste tidspunkt at tilføre næring til bøgehækken er lige efter løvspring i maj måned.
Få flere tips til plantning og pasning af bøgehæk.
En bøgehæk tåler kraftig beskæring og det bedste tidspunkt at beskære på er i det tidlige forår, omkring februar-marts. En bøgehæk tager sig bedst ud, hvis den holdes som klippet hæk. Sommerklipning bør foretages omkring juni-juli.
Få flere tips til beskæring og klipning af træer og buske.
Hos Plantorama har vi et stort udvalg af hækplanter af bøg. Hækplanterne er produceret under streng kvalitetskontrol og er på den måde af den højeste kvalitet, man finder på markedet.
Vores hækplanter fås i mange forskellige størrelser: du kan vælge de lave hækplanter, hvis du ønsker at præge hækken fra starten af, eller de høje hækplanter, hvis du gerne vil have en hæk til at give læ og fred med det samme. Plantorama forhandler flere hækplantestørrelser af bøg. Vores standardstørrelse bliver betegnet som 80 - 120 cm, og denne størrelse er at foretrække i de fleste tilfælde. Til hække under 60 - 70 cm og lav purbeplantning anbefales plantestørrelse 30 - 50 cm.