{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Hækplanter

Bøgehæk

 
Køb bøg hækplanter på Plantorama.dk

 

Bøgehæk i haven

Bøgen som bøgehæk er med sine smukke blade blevet en af Danmarks mest populære hækplanter. Bøgen er med rette blevet en af de mest udbredte og populære hækplanter i Danmark.

Som hæk har bøgen nemlig mange gode egenskaber: den er både hårdfør og vindfør, tolerant og tæt. Derudover har dens fine blade smukke farver: fra frisk lysegrøn ved udspring til flammende bronzerød om efteråret.

Se udvalget af hækplanter her.

 

Den mægtige bøg

Som træ er bøgen, Fagus sylvatica, statelig og mægtig. Med sin imponerende størrelse – bøgen bliver gerne 25 m høj og får en krone, der er lige så bred – er bøgen imidlertid for stor til de fleste danske villahaver. Derfor ses bøgen i sin naturlige form for det meste kun i naturen.

I haverne bruges bøgen enten som et lille træ med formklippet krone eller som klippet hækplante. Bøgen blomstrer fra april til maj med uanselige, grønne blomster, men bøgehækken er blevet populær på grund af løvets smukke farver. Bøgehækken er – sammen med ligusterhækken – den mest brugte hækplante i Danmark.

 

Bøgen som hækplante

Det er med god grund, at bøgen er en af de mest brugte hækplanter i Danmark. Bøgen er nemlig en fantastisk hækplante. Bøgen kan klare sig både i fuld sol, halvskygge og skygge og kræver ikke andet end en almindeligt næringsrig havejord for at trives. På den måde kan bøgen altså placeres stort set over alt.

Samtidig har bøgen en kraftig årlig tilvækst på 40 - 50 cm og vokser sig altså således relativt hurtigt stor og tæt. Bøgen er desuden meget vindfør og tolerant overfor forurenet byluft og vejsalt.

 

Tæt hæk hele året rundt

Bøgen er vintergrøn, hvilket vil sige, at dens blade ganske vist falmer om efteråret, men størstedelen af bladene bliver siddende på træet hele vinteren igennem og falder først af, når det nye løv springer ud i maj måned.

På den måde giver bøgen både fornøjelsen af smukke høstfarver og en hæk, der forbliver tæt hele året igennem. Få gode råd til hækken året rundt med vores hækkekalender.

 

Pasning af bøgehæk

En bøgehæk er nøjsom og kan sagtens klare sig med det vand og næring, den får fra naturens side. Vil du imidlertid gerne forkæle din bøgehæk, kan du tilføre den ekstra næring ved at lægge et tyndt lag kompost langs med hækplanternes rødder.

Det bedste tidspunkt at tilføre næring til bøgehækken er lige efter løvspring i maj måned. Få flere tips til plantning og pasning af hækplanter.

 

Beskæring og klipning af bøgehæk

En bøgehæk tåler kraftig beskæring og det bedste tidspunkt at beskære på er i det tidlige forår, omkring februar-marts. En bøgehæk tager sig bedst ud, hvis den holdes som klippet hæk. Sommerklipning bør foretages omkring juni-juli.

 

Plantning af bøgehæk

For at opnå tæthed både i top og bund skal man plante 4 - 5 bøgehækplanter pr meter. For at hækplanterne let kan få fodfæste, er det vigtigt, at jorden i plantehullet er godt løs og nem at gennemtrænge.

Hvis man planter sin bøgehæk om efteråret, er det sjældent nødvendigt at vande, men ved plantning i foråret, bør man vande regelmæssigt – og særligt i tørre perioder.

 

Hækplanter fra Plantorama

Hos Plantorama har vi et stort udvalg af hækplanter af bøg. Hækplanterne er produceret under streng kvalitetskontrol og er på den måde af den højeste kvalitet, man finder på markedet.

Vores hækplanter fås i mange forskellige størrelser: du kan vælge de lave hækplanter, hvis du ønsker at præge hækken fra starten af, eller de høje hækplanter, hvis du gerne vil have en hæk til at give læ og fred med det samme.

Plantorama forhandler flere hækplantestørrelser af bøg. Vores standardstørrelse bliver betegnet som 80 - 120 cm, og denne størrelse er at foretrække i de fleste tilfælde. Til hække under 60 - 70 cm og lav purbeplantning anbefales plantestørrelse 30 - 50 cm.

Bøgehækplanter

Bøgehæk i haven

Bøgehækken, Fagus sylvatica, er hårdfør og vindfør, tolerant og tæt. Den klarer sig fint i fuld sol, halvskygge og skygge og behøver kun en almindelig, næringsrig havejord for at trives. Bøg har en kraftig årlig tilvækst på 40-50 cm, så hækken vil relativt hurtigt vokse sig stor og tæt.

Bøgebladene får farver fra frisk lysgrøn ved udspring til bronzerød i efteråret. Selvom bladene skifter farve i efteråret, bliver størstedelen siddende på bøgehækken gennem vinteren og falder først af ved løvspring i maj. Bøgehækken er derfor tæt hele året rundt.

Bøgehække fås i flere størrelser; 30-50 cm og 80-120 cm. Standardstørrelsen på 80-120 cm anbefales i de fleste tilfælde, men til hække under 60-70 cm er den lave variant bedst.

Udplantning af bøgehæk

For en tæt bøgehæk i top og bund skal du plante 4-5 hækplanter pr meter. Hækplanterne skal kunne få rodfæste, så det er vigtigt, at jorden i plantehullet er løs og gennemtrængelig. Plantes bøgehækken i efteråret, er det sjældent nødvendigt at vande, men plantes den i foråret, er det nødvendigt med regelmæssig vanding.

Pasning af bøgehæk

Bøgehække klarer sig fint med det vand og næring, den får fra naturens side. Du kan tilføre hækken ekstra næring med et tyndt lag kompost langs rødderne lige efter løvspring i maj.

Klipning af bøgehæk

Bøgehække står flottest, når de klippes hvert år. Det optimale tidspunkt at klippe en bøgehæk på er i februar-marts, og sommerklipningen kan foretages i juni-juli. Bøgehække tåler kraftig beskæring.