Hækplanter

Ligusterhæk

 
Køb liguster hækplanter på Plantorama.dk

Liguster hæk

 

Ligusterhæk i haven

Liguster er den mest anvendte hækplante og efterhånden symbol på dansk haveliv. Liguster er en klassiker blandt hækplanter. Ligusteren er den mest anvendte hækplante og dét med god grund.

Ligusteren er nøjsom, tolerant, tåler beskæring, kan formklippes, tiltrækker fugle, blomstrer rigt, er tæt, giver god læ - fordelene ved ligusterhæk er mange. Hos Plantorama forhandler vi udelukkende hækplanter af liguster af den bedste kvalitet.

Se udvalget af hækplanter her.

 

Den klassiske liguster

Liguster, Ligustrum, er en relativt stor familie af både løvfældende og stedsegrønne buske. Fælles for alle ligusterarter er, at de har en meget kompakt vækst og er dækket med små, elliptiske grønne blade. Hvis liguster ikke klippes for hårdt, blomstrer den med fine, cremehvide blomstertoppe i juni og juli.

Udover at blomsterne pryder, spreder de også en dejlig, sødlig duft i haven. Senere på året, omkring oktober, danner ligusteren dekorative, sorte bær, som desværre er giftige for os mennesker.

 

Liguster som hæk

Liguster bliver næsten kun brugt som hækplante, men er jo faktisk en busk, som godt kan bruges solitært. Det er dog som hækplante, at vi kender den i Danmark – og vi kender den ganske godt.

Ligusterhækken er nemlig den mestudbredte hækplante i Danmark og med god grund: liguster tåler både tørke og fugt, den er vindstærk og hårdfør, tåler beskæring og formklipning og er tolerant overfor både salt og forurenet luft. 

Liguster har en god årlig tilvækst på 25 x 20 cm. For at skabe en tæt ligusterhæk skal man sætte 4 planter pr meter. Få gode råd til hækken året rundt.

 

God hæk til fuglehaven

Ligusterhækken er meget velegnet i de haver, hvor man ønsker at tiltrække og forkæle fuglene. Hækken har nemlig en fin grenstruktur, hvor det er let for de små havefugle at komme til og bygge rede, hvor de større rovfugle og andre rovdyr har vanskeligt ved at komme til.

Samtidig er ligusterhækken tæt dækket med små blade, som gør det umuligt at se ind i hækken. På den måde kan fuglene trygt og sikkert bygge reder og opfostre deres yngel i ligusterhækken.

 

Ligusterarter og -sorter

Ligusterslægten består af flere arter og sorter. Af de mest udbredte i Danmark er almindelig liguster, Ligustrum vulgare, og storbladet (også kaldet "bredbladet") liguster, Ligustrum ovalifolium.

Med undtagelse af Ligustrum vulgare-sorten "Listrum", som er løvfældende, er begge arter vintergrønne, hvilket vil sige, at skønt de taber nogle blade om efteråret, bliver de fleste siddende vinteren over og falder først af ved løvspring om foråret.

De to ligusterarter adskiller sig fra hinanden ved, at storbladet liguster har større blade end almindelig liguster - som navnet også antyder -, samt ved at storbladet liguster er mindre vinterhårdfør end almindelig liguster.

 

Placering og pasning af ligusterhæk

Liguster foretrækker en almindeligt næringsrig og let fugtig havejord. Desuden kan busken tåle både sol og skygge, men vil klare sig allerbedst i halvskygge.

Ligusterhækken er meget nøjsom og klarer sig fint med den fugt og næring, som den får fra naturens side. Man kan imidlertid forkæle sin ligusterhæk ved at lægge et tyndt lag kompost omkring rødderne i ny og næ. Få flere tips til plantning og pasning af hækplanter.

 

Beskæring og klipning af liguster

Ligusterhækken tåler beskæring og det bedste tidspunkt at beskære på er i det tidlige forår, omkring februar-marts. Ligusterhækken gør sig bedst som klippet hæk og er velegnet til formklipning.

For at holde sig pænest skal ligusterhækken klippes to gange årligt: første gang umiddelbart efter Skt. Hans og anden gang i august måned. Gider du kun klippe hækken én gang årligt, skal det gøres i juli måned. Vi anbefaler dog, at ligusterhækken klippes to gange årligt.

 

Ligusterhæk og andre hækplanter fra Plantorama

Hos Plantorama har vi et stort udvalg af hækplanter af liguster. Hækplanterne er produceret under streng kvalitetskontrol og er på den måde af den højeste kvalitet, man finder på markedet.

Vores hækplanter fås i mange forskellige størrelser: du kan vælge de lave hækplanter, hvis du ønsker at præge hækken fra starten af, eller de høje hækplanter, hvis du gerne vil have en hæk til at give læ og fred med det samme.

HÆKPLANTER

Ligusterhæk til haven

Ligusterhække står flot med grønne blade, hvide blomstertoppe og sorte bær. Hækken er desuden meget hårdfør og ideel til fuglehaven. Hos Plantorama finder du et stort udvalg af ligusterhække til haven.

Ligusterhæk i haven

Liguster, Ligustrum, dækker over en familie af løvfældende og stedsegrønne buske, som har en kompakt vækst og er dækket med små, elliptiske grønne blade. Ligusterhækken blomstrer med hvide blomstertoppe i juni-juli, der spreder en sødlig duft i haven. Omkring oktober danner hækken små, sorte bær.

Busken har en årlig tilvækst på 25 cm i højden og 20 cm i bredden. For at skabe en tæt hæk, skal du sætte 4 planter pr meter.

Ligusterhækken tåler tørke og fugt, er vindstærk og hårdfør, tåler beskæring og formklipning og er tolerant overfor vejsalt og forurenet luft. Liguster tiltrækker desuden fugle, som gerne bygge rede inde i hækken, hvor de er beskyttet overfor rovdyr. Samtidig er hækken tildækket med små blade, så fuglene trygt og sikkert kan bygge rede.

Ligustersorter til haven

Der findes mange arter og sorter af liguster, men de mest almindelige i danske haver er ‘Almindelig liguster’ og ‘Storbladet liguster’. Den storbladede liguster har større blade, men er mindre vinterhårdfør end den almindelige liguster. Begge arter beholder deres blade vinteren over.

Udplantning og pasning af ligusterhæk

Ligusterhække skal udplantes i en almindelig og næringsrig havejord, som er let fugtig. Liguster tåler både sol og skygge, men trives bedst i halvskygge, hvor den klarer sig fint med den vand og næring, som den får fra naturens side. Ligusterhækken kan gødes med et tyndt lag kompost omkring rødderne.

Klipning af ligusterhæk

Ligusterhækken gør sig bedst som klippet hæk og er velegnet til formklipning. Hækken beskæress optimalt i februar-marts og bør klippes to gange årligt; første gang lige efter Sankt Hans og anden gang i august.

Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

snow banner
Spar
{{ product.discount.discount }}
Skarp pris
Ude af sæson Forudbestil
Kampagne Rabat Tilbud Kun i butik

{{ product.name }}

{{ product.discount.quantity }} {{product.unitType}} {{ product.price }} {{ product.price }} Du sparer {{ product.discount.discount }} Før {{ product.discount.originalPrice }} {{ product.discount.originalPrice }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
{{ product.price }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
+ Flere Varianter
Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}