{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

HÆKPLANTER

Surbær (Aronia)

 
Køb surbær hækplanter på Plantorama.dk

Surbær er en meget nøjsom hæk, der tåler tørke, fugt og forurenet byluft og vejsalt. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas hækplanter online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

 

Surbær (Aronia) i haven

Surbær, Aronia melanocarpa, udgør en tæt, fuglevenlig hæk, der både har flotte blade, blomster og bær. Aronia er en løvfældende busk, der er meget velegnet som hækplante: busken er meget tolerant og nøjsom, den er vindfør og hårdfør, og dens bær tiltrækker småfugle, der synes, at bærrene smager fantastisk.

Fuglene bliver ligeledes tiltrukket af aronia på grund af de gode muligheder for at bygge rede. Hos Plantorama forhandler vi udelukkende hækplanter af surbær (aronia) af den bedste kvalitet.

Se udvalget af hækplanter her.

 

Blomstrende, tæt busk

Surbær (aronia) er en lille, løvfældende busk, der bliver op til 2 m høj og lige så bred. Busken har glinsende, aflange blade og får flotte, røde høstfarver, hvis den står lyst. I maj og juni blomstrer busken med små, hvide blomster, der er samlet i skærme. Surbær kan bruges som solitær busk, men gør sig også godt hækplante.

Surbær (aronia) er en lille, løvfældende busk, der bliver op til 2 m høj og lige så bred. Aronia-busken har glinsende, aflange blade og får flotte, røde høstfarver, hvis den står lyst. I maj og juni blomstrer busken med små, hvide blomster, der er samlet i skærme. Surbær kan bruges som solitær busk, men gør sig også godt hækplante.

Surbær (aronia) stammer oprindeligt fra østlige dele af Nordamerika, hvor den vokser naturligt i milde og fugtige steder, hvorfor den er særligt velegnet til det danske klima. Nogle arter af aronia kan faktisk klare sig helt oppe ved polargrænsen. Herhjemme i Danmark dyrker vi primært tre arter, hvor Aronia melanocarpa er den mest udbredte art.

 

Surbær som hæk

Surbær (aronia) egner sig godt som hækplante af mange årsager: den er hårdfør og nøjsom, den tåler både tørke og fugtige forhold, den er tolerant overfor både forurenet byluft og vejsalt og den er meget vindstærk.

Surbær er ligeledes god til at tiltrække fugle, der gerne vil bygge rede i hækken og spise buskens bær. Som hæk kan surbær både bruges uklippet og klippet, men den ses dog oftest som uklippet hæk. Surbær tåler desuden kraftig beskæring.

 

Aronia er en spiselig hæk

Om efteråret udvikler surbærbusken små, sorte bær, der er sprængfyldte med vitaminer. Bærrene er ganske vist spiselige, men har en meget sur smag, deraf populærnavnet ”surbær”.

For mange er bærrene for sure til at spise rå, men de bruger dem så til gengæld til syltning og tilsætter dem til marmelader for at give farve til andre, blegere frugter. Surbær er også gode at lave kryddersnaps med.

Når du skal plukke bærerne, foregår det ret simpelt. Bærerne modner typisk på samme tid og sidder i store klaser – klar til at blive plukket og brugt. Du skal dog være opmærksom på, at aronia-bær afgiver meget farve fra sig, hvorfor du skal passer ekstra godt på tøjet, når du er ude og plukke af hækken.

Du kan anvende bærerne på surbær (aronia) til blandt andet marmelader eller saft. Kombiner bærerne med havens øvrige frugter, eksempelvis æbler og blåbær for skønne smagsnuancer.

 

Aronia: verdens sundeste bær?

Surbær (aronia) leverer nogle af de sundeste bær, du kan finde. Aronia-bær har et meget højt indhold af antioxidanter og vitaminer, som er alle er gode og sunde for os mennesker. Antioxidanterne bekæmper skadelige ’frie radikaler’, som udløses i kroppen i forbindelse med stress, rygning, forurenet luft og dårlig kost.

Generelt indeholder surbær (aronia) en lang række sunde stoffer, som er gode for blandt andet hjerte og blodkar. Netop derfor anvendes aronia også i mange forskellige kosttilskud til mennesker og kaldes af samme grund for verdens sundeste bær. Bærret skulle også efter sigende mindske ældningen af kroppens celler.

 

Placering og pleje af surbær

Surbær (aronia) er meget nøjsom og kan klare sig både i sol og halvskygge. En almindeligt næringsrig havejord er fin jordbund for surbær at vokse i. Surbær får al den fugt og næring, den har brug for, fra naturens side og derfor behøver man ikke vande eller tilføre gødning. Få flere tips til plantning og pasning af hækplanter.

 

Beskæring og klipning af surbær

Surbær (aronia) tåler kraftig beskæring og hvis man har en almindelig villahave, vil beskæring også være nødvendig. Hækken bliver nemlig meget bred og skal beskæres for ikke at brede sig for meget. Har man derimod en stor have, behøver man ikke beskære surbærhækken - eller i hvert fald ikke nær så hyppigt.

Hækken kan beskæres både vinter, forår og tidligt på efteråret. Surbærhækken gør sig godt både som klippet og uklippet hæk, men ses dog oftest som uklippet hæk. Få gode råd til hækken året rundt.

 

Hækplanter fra Plantorama

Hos Plantorama har vi et stort udvalg af hækplanter af surbær. Hækplanterne er produceret under streng kvalitetskontrol og er på den måde af den højeste kvalitet, man finder på markedet.

Vores hækplanter fås i mange forskellige størrelser: du kan vælge de lave hækplanter, hvis du ønsker at præge hækken fra starten af, eller de høje hækplanter, hvis du gerne vil have en hæk til at give læ og fred med det samme.

HÆKPLANTER

Surbær til haven

Surbær står med flotte røde høstfarver, hvide blomster og små sure bær. Den er desuden ideel som ynglested til fugle. Hos Plantorama finder du et stort udvalg af surbær til haven.

Surbær i haven

Surbær, Aronia melanocarpa, er en løvfældende busk, som bliver op til 2 m høj og bred med aflange blade og hvide blomstertoppe. Bladene får flotte, røde høstfarver, hvis den står lyst. Busken blomster i maj-juni med små, hvide blomster, der er samlet i skærme.

Surbærhækken er meget hårdfør og nøjsom; den tåler tørke og fugt samt forurenet byluft og vejsalt. Den er desuden meget vindfør. Surbær tiltrækker fugle til haven, som spiser buskens bær og bygger rede i hækken.

Surbærbuskens bær udvikles i efteråret og er fyldte med vitaminer. Bærrene kan spises, men har en meget sur smag, deraf populærnavnet surbær. Mange bruger bærrene i marmelader, hvor de giver farve til andre blege bær. Surbær er også gode til kryddersnaps.

Udplantning og pasning af surbær

Surbær kan klare sig i både sol og halvskygge i en almindelig og næringsrig havejord. Busken får al den nødvendige væske og næring fra naturens side, så den skal hverken vandes eller gødes.

Klipning af surbær

Surbærhækken bliver meget bred og skal derfor beskæres for ikke at brede sig for meget i den almindelige have. Er haven meget stor, behøver du ikke nødvendigvis at beskære hækken. Surbær kan beskæres vinter, forår og tidligt efterår. Surbærhækken står flot som både klippet og uklippet hæk, men den ses som regel i den uklippede udgave.