{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Hækplanter

Thuja

 
Køb thuja hækplanter på Plantorama.dk

Thuja har en kompakt vækst med bløde og mørkegrønne nåle. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas hækplanter online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

 

Thuja i haven

Thuja udgør en kompakt og lægivende hæk, der står flot grøn hele året rundt. Thuja er et stedsegrønt nåletræ, som kan bruges solitært i større haver, men for det meste ses som klippet hæk i de danske villahaver.

En thujahæk er både meget vindfør og lægivende og udmærker sig ved at nære nøjsom og hårdfør. Hos Plantorama forhandler vi udelukkende hækplanter af thuja af den bedste kvalitet.

Se udvalget af hækplanter her. 

 

Den stedsegrønne kæmpe

Thujaslægten, Thuja, består af seks arter af stedsegrønne nåletræer med en slank og kompakt vækst og bløde, mørkegrønne nåle. Træets navn staves både thuja og tuja. Træerne blomstrer fra april til maj med uanselige, gule eller røde blomster og udvikler senere aflange kogler.

De mest almindelige thujaarter i Danmark er almindelig thuja, Thuja occidentalis, og kæmpethuja, Thuja plicata. Hvis thuja holdes naturligt, kan træet blive meget højt, helt op til 30 m, og derfor ses thuja i sin naturlige form som regel kun i parker og større haver.

I villahaverne bruges thuja i stedet som klippet hækplante, hvor dens kompakte vækst virkelig kommer til sin ret. Få gode råd til hækken året rundt.

 

Thuja som hæk

Thuja gør sig godt som klippet hæk, men kan også holdes uklippet. Som sagt bliver thuja i sin naturlige form meget høj og som hæk er thuja derfor også velegnet som høj hæk.

Thuja udmærker sig ved at være meget vindfør og er med sin kompakte vækstform en meget lægivende hæk. Træet har en årlig tilvækst på omkring 25 x 10 cm. For at opnå en tæt hæk skal man sætte 4 planter pr meter.

 

Den lægivende, men følsomme thuja

Thuja er en fantastisk lægivende hæk, men der er dog to forhold, som man skal være klar over, når man overvejer en thujahæk. For det første tåler thuja ikke urin. Det kan virke lidt underligt at nævne det, men det er et forhold, man eksempelvis skal være klar over, hvis man har hund.

Hvis der kommer urin på en gren, vil den ganske enkelt gå ud. Derfor bør en thujahæk kun placeres på steder, hvor hunde ikke færdes. For det andet tåler thuja ikke salt særlig godt.

Det er derfor ikke en hæk, man bør vælge i kystnære områder og man skal desuden være påpasselig med ikke at placere hækken for tæt på områder, hvor der saltes om vinteren.

 

Placering og pasning af thuja

Thuja er både fuldt vinterhårdfør og meget nøjsom. Træet kan tåle både sol og halvskygge og vil trives fint i en almindelig, gerne fugtig, havejord.

Thuja behøver ingen særlig opmærksom, hvad vanding og gødning angår – som regel vil naturen give træet den næring og fugt, det har brug for. Thuja bør holdes i form ved ”barbering”, det vil sige ved hvert år omkring august-september at klippe spidserne af grenene. Få flere tips til plantning og pasning af hækplanter.

 

Beskæring af thuja

Thuja tåler ret kraftig beskæring, men man må dog ikke begynde beskæringen, før træet er tre år gammelt. Det bedste tidspunkt at beskære på er i sensommeren, omkring september.

Vær opmærksom på ikke at beskære på en meget solrig dag, da det kan forårsage brandskader på træet. Har grenene fået frostskader i løbet af vinteren, bør de fjernes i marts.

HÆKPLANTER

Thuja til haven

Thujahækken står flot med mørkegrønne nåle og gulrøde blomster. Den er nøjsom og vinterhårdfør, men tåler hverken urin eller salt. Hos Plantorama finder du et stort udvalg af thuja til haven.

Thuja i haven

Thuja dækker over seks arter af stedsegrønne nåletræer, som har en slank og kompakt vækst med bløde, mørkegrønne nåle. Den blomstrer med meget små, gule og røde blomster i april-maj og udvikler senere aflange kogler. Thuja bliver op til 30 m, hvis det holdes naturligt. I haver ses den dog oftest som klippet hæk.

Thujahækken er med sin kompakte vækst meget vindfør og lægivende. Den har en årlig tilvækst på 25 cm i højden og 10 cm i bredden. Thuja tåler dog hverken urin eller salt. Det er derfor ikke en hæk, der egner sig til steder, hvor hunde færdes eller kystnære områder, hvor der saltes om vinteren.

De mest populære sorter indenfor thuja er ‘Almindelig thuja’ og ‘Kæmpethuja’. For at få en helt tæt hæk skal du plante 4 planter pr. meter.

Udplantning og pasning af thuja

Thuja tåler både sol og halvskygge, hvis den udplantes i en almindelig, fugtig havejord. Thujahækken er fuldt vinterhårdfør og er meget nøjsom. Den får al den nødvendige væske og næring fra naturens side. Hækken bør få klippet spidserne af grenene omkring august-september.

Klipning af thuja

Thuja tåler kraftig beskæring, men det er bedst ikke at påbegynde beskæringen, før den er tre år gammel. Hækken beskæres optimalt omkring september. Du skal blot være opmærksom på ikke at beskære thuja på en meget solrig dag, da det kan give brandskader på træet. Hvis grenene får frostskader i løbet af vinteren, bør de fjernes i marts.