{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Middelhavsplanter

Citrusplanter

Citrusplanter er velduftende stedsegrønne træer, som danner syrlige frugter.

 

Citrusplanter i haven

Citrusplanter er en slægt af stedsegrønne træer, der findes naturligt i verdens tropiske og subtropiske egne. Skønt klimaet er køligt i Danmark, kan vi dog også godt dyrke citrustræer. Vi skal bare dyrke dem i drivhus, udestue og udendørs i varme somre.

Der findes mange forskellige citrusplanter, såsom citron, lime, appelsin, mandarin, klementin, kumquat og grape, men de har alle deres velduftende blomstring og syrlige frugter til fælles. Nedenunder kan du læse om de forskellige citrusplanter.

Se udvalget af middelhavsplanter her.

 

Appelsin, Citrus sinesis

Appelsiner stammer fra Burma og det sydlige Kina. Frugten har bredt sig til Indien og senere til Europa, hvor den har været dyrket siden det 15. århundrede. Selve appelsintræet er meget gammelt og det anslås flere steder at være ca. 20 millioner år gammelt.

Appelsintræet har hvide, duftende blomster. Frugternes form, farve og smag afhænger i nogen grad af sorten og dyrkningsstedet, men fælles for dem er, at de er runde i formen og har en tyk, orange skræl.

Frugtkødet er ligeledes orange. Det er syrligt sødt i smagen og er meget saftigt med op til 35 % saft. Frugten kan spises, som den er, men kan også indgå i desserter, kager og forskellige retter.

 

Myrteorange, Citrus myrtifolia-Chinotti

Langsomtvoksende citrusplante der har små blade og blomstrer med hvide, velduftende blomster i det tidlige forår. De orange frugter kan høstes fra sent efterår frem til foråret.

Frugterne er sure i smagen, men yderst delikate i marmelade, kager og anden madlavning. Plantens langsomme vækst og lille størrelse gør den velegnet til altaner og mindre terrasser.

 

Citronmandarin/Romersk lime, Citrus pursha

Romersk lime er en krydsning mellem citron og mandarin. Planten får runde, gule frugter med en frisk sødlig smag. Frugten høstes ved vintertid og kan skrælles og spises som en mandarin. Romersk lime blomstrer om sommeren med hvide velduftende blomster.

 

Miniappelsin/Calamondin, Citrus mitis

Mini appelsinerne har hvide velduftende blomster med små runde orange frugter. Deres smag er syrlig og de er ikke velegnede til at spise friske. Frugterne er til gengæld velegnede til marmelade og giver et meget velsmagende produkt. Planten er moderat voksende.

 

Buddhas hånd, Citrus ‘Mano di Buddha’

En af de mest underlige specialiteter i frugtverdenen er citrusplanten ‘Buddhas hånd’. Når frugten modnes og bliver gul, bliver de fingerformede udvækster tydelige, og frugten kommer til at ligne en hånd. Der kan være mellem 5 og 20 ‘fingre’ på denne hånd.

Frugten er meget populær i Kina og Japan, men også i Sydøstasien, hvor den bruges som pynt ved religiøse ceremonier. Planten blomstrer om sommeren med hvide, velduftende blomster, og frugterne modner i vinterperioden. Frugten kan spises, men den indeholder kun lidt saft. Skallen kan rives og bruges i madlavning.

 

Storfrugtet kumquat, Citrus kucli

Storfrugtet kumquat er en krydsning mellem mandarin og kumquat. Citrustræet er robust og har mellemstore blade, der blomstrer intenst med mange hvide, velduftende blomster i sommerperioden.  Træet bærer mellemstore, ovale frugter i vinter- og forårstiden. Det foretrækker en solrig og lys placering, og giver mange søde frugter af høj kvalitet.

 

Lime, Citrus aurantifolia

Lime er en lille citrusfrugt, hvis skal og frugtkød er grønt. Frugten er, ligesom citron, syrlig, men anses for at være mere aromatisk. Planten er moderat voksende. Den har duftende, hvide blomster, og efter 4 - 5 måneder modner frugterne.

Limefrugten anvendes ofte i det moderne køkken og bliver brugt i mange forskellige retter. Limefrugten er også en uundværlig ingrediens i mange klassiske drinks, eksempelvis Mojito.

 

Klementin, Citrus clementine

Klementin er et mindre træ, der vokser langsommere end appelsin og citron. Blade og frugter er også mindre. Træet blomstrer dejligt i forsommeren med duftende hvide blomster. Frugterne er søde og lækre og udvikler sig over sommeren, så de er spisemodne i vintertiden.

 

Mandarin, Citrus reticulata

Mandarin er et mindre træ, der vokser langsommere end appelsin og citron. Blade og frugter er også mindre. Træet blomstrer dejligt i forsommeren med duftende hvide blomster. Frugterne er søde og lækre og udvikler sig over sommeren, så de er spisemodne i vintertiden.

 

Grapefrugt, Citrus paradisi

Grapefrugttræet er som mange andre citrustræer et krydsningsprodukt mellem forskellige arter. Træet vokser moderat og får duftende hvide blomster over hele sommerperioden. De gule frugter er plukkemodne om vinteren. Frugten spises frisk og har bittersød smag.

 

Cedrat, Citrus medica

Cedrat var den første citrusart, der kom til Europa, ca. 300 f.Kr., sandsynligvis fra det nordøstlige Indien nær Himalaya. Cedrattræet blomstrer flere gange om året og vil som regel have både blomster og frugter samtidig.

Der fremstilles marmelade, sirup og drikkevarer af den friske frugt. Den har er højt indhold af C-vitamin samt A- og B-vitamin. Frugten bliver op til 20 cm lang. Det er forsvindende lidt cedrat, der anvendes som frisk frugt. Det meste bruges til fremstillingen af sukat.

Sukat laves af de umodne frugter, og frugtens bitterhed fjernes ved saltning underfremstillingen. Skallen udgør 60-70% af frugten. Det hvide væv er jævnt, saftigt og langt mere fast end skallen på almindelige citrusfrugter. Det er sundt og har en frisk smag.

 

Citron, Citrus limon

Citrontræet stammer fra det nordlige Indien og har været dyrket i både Lilleasien og Kina i adskillige tusinde år. Citrontræet er et mindre træ, der er velegnet til dyrkning i krukke. Det får store velduftende blomster med hvide kronblade, der er lyserøde på ydersiden.

Træet blomstrer året rundt og står derfor med blomster og modne frugter på én gang. Frugterne er gule og ægformede med en tyk, læderagtig skal og lysegult frugtkød med en meget syrlig smag.
Citronfrugten er en vigtig ingrediens i moderne madlavning, da den bliver brugt i mange retter. Citroner anvendes tillige til fremstilling af olie, pektin og citronsyre.

 

Oval kumquat, Citrus fortunella margarita

Oval kumquat er en citronplante med hvide velduftende blomster og ovale citruslignende orange frugter. Frugterne høstes om vinteren og i det tidlige forår. Kumquatfrugterne er spiselige og spises hele.

Frugtskallen har en delikat, sødlig smag og frugterne er i øvrigt meget velegnede til desserter og marmelader. Kumquatplanterne er hårdføre og nemme at dyrke.

 

Bergamotappelsin, Citrus bergamia

Bergamot er en citrusfrugt, som først og fremmest dyrkes i Italien og Nordafrika. Frugtens skal presses til en æterisk olie, bergamotolie. Den er gul eller grøn af farve og har en citrusagtig duft og bitter smag.

Bergamotolie bruges til fremstilling af parfume og som dufttilsætning i kosmetik. Den bruges også som smagstilsætning. For mange vil smagen være kendt fra Earl Grey-te.

Bergamot blev traditionelt brugt i den italienske folkemedicin og er opkaldt efter den italienske by Bergamo i Lombardiet. Planten er moderat voksende og får velduftende hvide blomster i sommerhalvåret. De gule frugter høstes om vinteren.

Citrusplanter

Gode råd til middelhavsplanter og frugttræer