Middelhavsplanter

Oliventræer

Oliventræer bringer sydlandske stemning ind i haven med dekorative bladeog lækre olivenfrugter.

 

Oliventræer i haven

Oliven, Olea europaea, er et stedsegrønt træ, som er naturligt udbredt i verdens tropiske og subtropiske egne. I sine naturlige omgivelser kan træet blive over 1000 år gammelt og op til 15 m højt, men under danske forhold bliver træet sjældent mere end et par meter.

Træet vokser desuden meget langsomt, hvorfor det er oplagt at dyrke i krukke. På den måde kan du også veksle mellem at have træet inde og ude, afhængig af sæson og vejr. I industrien dyrkes oliventræet på grund af dets frugter, som både spises umodne (grønne) og modne (sorte), og som desuden bliver brugt til produktion af olivenolie.

oI Danmark dyrkes træet dog primært på grund af dets dekorative blade og små, fine blomster. Sammen med citrustræer er de desuden eminente til at skabe en eksotisk stemning hjemme på terrassen.

 

Brug af oliven

Oliven kan godt modne under danske forhold, men man skal ikke forvente at høste store mængder oliven. Frugterne kan syltes og spises i salater eller på pizza, og det er netop sådan, at de fleste vælger at bruge frugterne. Du kan også vælge at lave din egen oliventapenade til lækker tapas. Frugterne kan også bruges til olivenolie, men det er de færreste, som kaster sig ud i dette projekt.

 

Oliventræer af højeste kvalitet

Fælles for alle vores oliventræer er, at de er af den bedste gartnerkvalitet, der findes. Træerne dyrkes og udvælges efter de strengeste kvalitetsprincipper, og vi prioriterer blandt andet, at træet har et sundt rodnet og en kraftig grensætning. Vi kalder det GroBedre, og det er din garanti for, at du altid får en sund og stærk plante med hjem, når du handler ved Plantorama.

Skulle dit træ indkøbt ved Plantorama mod forventning ikke vækste det første år efter plantning, er oliventræer omfattet af vores GroGaranti på flerårige haveplanter. Vækster dit oliventræ ikke, kan du derfor få træet ombyttet til et nyt eller forlange pengene retur. Garantien gælder ikke ved frost- og udtørringsskader.

 

Pasning

Når du planter dit oliventræ over i en krukke, skal du bruge den rette jordblanding. Du kan bruge en helt almindelig krukkejord, som indeholder ler. Jorden skal være luftig, så rødderne får godt med luft. Du kan med fordel købe en jord, der er tilpasset middelhavsplanter, da du så sikrer, at jorden indeholder alle de nødvendige næringsstoffer.

Når du har plantet oliventræet i en krukke, skal du sætte den på en solrig placering med rolige vindforhold. Husk at havekrukken skal være tilpas stor, så oliventræet kan vokse i den.

Det kan nemlig ikke anbefales at omplante oliven for mange gange, da det så tager skade. Krukken skal desuden have et lag drænmateriale i bunden, så overskydende vand kan rende fra. Der er meget vigtigt, at træet ikke står med våde fødder.

I denne sammenhæng er det vigtigt, at du ikke overvander oliventræet. Som udgangspunkt skal du vande oliven kontinuerligt. Det vil sige, at jorden ikke må udtørre mellem vandingerne. For at fremme nyvækst, blomstring og frugtsætning skal du gøde oliventræet.

Brug gerne en flydende gødning i forbindelse med vandingen. Tilsæt gødningen én gang hver anden uge. Du finder altid en doseringsvejledning på gødningsproduktet. Læs mere om pasning af oliventræ. Læs mere om dyrkning af oliven.

 

Beskæring

Generelt reagerer oliventræer positivt på at blive beskåret. Beskæring hjælper med at holde på træets form, og det fremmer ny vækst. Der er altså flere fordele ved beskæring af oliven. Det mest optimale tidspunkt, du kan beskære på, er i det tidlige forår. På det tidspunkt er det en særlig god idé at tynde ud i oliventræets midte, så alle grenene får adgang til sollyset.

Du skal være klar over, at oliventræet vækster fra de knopper, som er placeret yderst på grenene, hvorfor du skal beskære sådan, at snittet ligger over knoppen, der vender udad.

 

Bestøvning

Mange frugttræer har brug for fremmedbestøvning af andre sorter for at danne frugter. Det er imidlertid ikke tilfældet med oliventræer. De er nemlig selvbestøvende. Du skal dog være opmærksom på at åbne vinduerne til drivhuset, udestuen eller hvor, du har træet til at stå, sådan at bier og andre bestøvningsinsekter kan komme til at gøre deres arbejde.

 

Vinteropbevaring

Det er ingen hemmelighed, at oliventræer ikke vokser naturligt herhjemme, men derimod i Middelhavsområderne, hvor temperaturerne er varmere. Netop derfor er det vigtigt, at du opbevarer oliventræet indendørs hen over vintermånederne.

Oliven tåler en smule frost, men ikke nok til at du kan lade dem stå i haven. Har du et drivhus, der ikke er opvarmet, kan du overvintre oliven der. Pak det godt ind i bobleplast, når det bliver meget koldt. Oliven kan også overvintre i en frostfri garage med vinduer, i et køligt værelse eller i en kølig udestue. Når træet overvintrer, skal det stadig vandes lidt.

Når så træet begynder at skyde nye blade i foråret, skal du give det gødning, samtidig med at du genoptager den regelmæssige vanding. Under vinterhvilen kan du opleve, at træet smider nogle af sine blade. Dette er dog helt normalt for oliventræer og andre middelhavsplanter.

Mest sete i katagorien

MIDDELHAVSPLANTER

Oliventræer til haven

Oliventræer er velegnede til udplantning i krukker, så de er nemme at flytte indendørs og udendørs afhængig af sæson og vejr. Hos Plantorama finder du et stort udvalg af oliventræer til haven.

Oliventræer i haven

Oliventræet, Olea europaea, er et stedsegrønt træ, som bliver op til 15 m højt i sine naturlige omgivelser. I danske haver bliver træet typisk kun et par meter højt. Oliventræer er langsomtvoksende og velegnede til udplantning i krukker, hvor du så kan flytte dem ind og ud afhængigt af sæson og vejr.

Oliventræer giver små, ovale frugter, som kan nydes umodne (grønne) og modne (sorte). Oliventræet giver dog sjældent store mængder frugter på vores breddegrader. Derfor dyrkes træet ofte ofte for de dekorative blade og flotte blomster.

Bestøvning af oliventræer

Oliventræer er selvbestøvende, så de er ikke afhængige af andre sorter for bestøvning. Det er blot vigtigt, at bier og andre bestøvningsinsekter har adgang til træet, så husk at åbne vinduerne i drivhuset eller udestuen.

Gode råd til middelhavsplanter og frugttræer

Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

Spar
{{ product.discount.discount }}
Skarp pris
Ude af sæson Forudbestil
Kampagne Rabat Tilbud Kun i butik

{{ product.name }}

{{ product.discount.quantity }} {{product.unitType}} {{ product.price }} {{ product.price }} Du sparer {{ product.discount.discount }} Før {{ product.discount.originalPrice }} {{ product.discount.originalPrice }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
{{ product.price }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
+ Flere Varianter
Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}