Gavekort
Luk

Køb nu

iDu er igang med at fjerne dit centervalg. Ved denne handling slettes indholdet i din kurv.

{{ userSelectedStore.name }}

{{ userSelectedStore.address }}
{{ userSelectedStore.zipCode }} {{ userSelectedStore.city }}
Vis detaljer Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
Valgt
{{ localeDate(openingHour.day) }}
{{ openingHour.hours }}

{{ store.name }}

{{ store.address }}
{{ store.zipCode }} {{ store.city }}
Vis detaljer Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
Valgt
{{ localeDate(openingHour.day) }}
{{ openingHour.hours }}

Roser

Klatreroser

Klatreroser er smukke og rigtblomstrende roser med en tæt, slyngende vækst.

Klatreroser til haven

Klatreroser er smukke og rigtblomstrende roser med en tæt, slyngende vækst. Roserne minder meget om buskroser, bortset fra de lange blomsterranker, som kræver opbinding og noget at vokse op ad.

Klatreroserne slynger sig op ad hegn, husmure, espalier, gamle træer og pergolaer og skaber med deres rige blomstring et romantisk udtryk. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af klatreroser, blandt andet de meget populære sorter: 'Willestrup' og 'New Dawn'.

Køb udvalget af roser.

 

Klatreroser skaber en romantisk stemning

Klatreoser kan i højere grad end nogen anden plante skabe en romantisk stemning i haven. Klatreroser er egentlig buskroser, som bare udvikler lange blomsterranker, som har brug for støtte.

Sorten kaldes undertiden også slyngroser, og begge betegnelser dækker over roser, der har en klatrende vækst. Sorten vokser altså kun i højden og optager dermed kun ganske lidt plads. Derfor er de særdeles velegnede til små haver og altaner.

 

Beskrivelse af klatreroser og slyngroser

De kræver ikke særlig meget plads, men med deres rige blomstring og kraftige vækst gør de alligevel et stort indtryk. Der er stor forskel på, hvor høje klatreroserne bliver, men de er alle kendetegnet ved at have en kraftig tilvækst.

Slyngroser kan være engangsblomstrende og – i de fleste tilfælde – remonterende, og blomstringen foregår typisk fra juni måned og helt frem til oktober. Til gengæld for den lange blomstring har de fleste remonterende klatreroser kun en meget let duft. Ved de engangsblomstrende klatreroser er blomstringen desuden rigere end ved de remonterende klatreroser.

Sorten er kendetegnet ved deres rige blomstring. Blomsterne kan både være fyldte og enkle og fås i alle de typiske rosenfarver. Blomsterne er små, men der er til gengæld mange af dem og de sidder i store klaser. Få gode råd til plantning og pasning af roser.

 

Slyngroser til espalier og pergolaer

Klatreroser er oplagte at bruge ved espalier, pergolaer, hegn, gamle træer og husmure. Faktisk har blomsten brug for opbinding og et solidt underlag at vokse op ad. Modsat andre slyngplanter sætter slyngroser sig nemlig ikke fast på underlaget ved hjælp af fangtråde.

De holder i stedet fast i underlaget med deres torne – og dermed forårsager de ikke den samme skade på underlaget, som andre slyngplanter kan.

 

Udvalgte sorter af klatrerose

’New Dawn’ er en af de større klatreroser. Den bliver typisk omkring 2-3 meter høj. Den udmærker sig ligeledes ved sine utroligt smukke, halvfyldte blomster, der har en yndig, rosa farve og en dejlig, mild duft af vild rose.

’Schneewalzer’ er en anden smuk slyngrose, der – som navnet også antyder – blomstrer med fine, hvide blomster. ’Penny Lane’ er en tredje sort, der er værd at nævne for dens utroligt smukke, sartrosa blomster.

 

Sådan planter du klatreroser

Klatreroser kan trives i de fleste typer havejord. De foretrækker dog mere lerede jorde, som holder godt på fugten og indeholder mange næringsstoffer. Har du en meget sandet jord, kan det være svært at få klatreroser og slyngroser til at gro, da der er for få næringsstoffer.

Klatreroserne og slyngroserne foretrækker til enhver tid en solrig og åben placering – eventuelt med vandrende skygge. Vi anbefaler, at du planter klatreroser med 1-1,5 meters afstand mellem planterne. Det afhænger selvfølgelig af den enkelte sort. Spørg gerne vores personale i centrene til råds.

Når du planter slyngroser og klatreroser, skal du grave et rigeligt stort plantehul, så rødderne ikke bøjes. Jorden i bunden af plantehullet skal løsnes, så rødderne nemmere får fat. Du skal placere klatrerosen, så podningsstedet er mindst 5 cm under jordens overflade. Herefter fylder du plantehullet op med jord og vander rigeligt.

Om efteråret er jorden typisk godt fugtig, men forår og sommer er jorden tør. Derfor er det nødvendigt at vande roserne rigeligt et stykke tid efter udplantning, når roserne er plantet ud i foråret eller om sommeren.

 

Vanding af klatreroser

Jorden omkring klatreroser og slyngroser skal optimalt holdes konstant fugtig. Behovet for vanding afhænger af, om jorden er sandet eller leret og mængden af nedbør. Der findes altså ikke regler for, hvor tit roser skal vandes. Du skal ganske enkelt bare vande så ofte, at jorden holdes fugtig.

Når du vander klatreroser, skal du vande direkte på jorden og ikke ud over planten. Slyngroser og klatreroser er meget følsomme overfor svampeangreb, hvis de står med våde blade. Det er bedst at vande sjældent, men meget, end ofte og lidt.

 

Gødning af slyngroser

Slyngroser og klatreroser har brug for at få tilført næring i form af gødning. Mængden af gødning afhænger af, hvor meget næring der allerede findes i jorden. Slyngroser i mager havejord kræver derfor mere gødning end slyngroser i en næringsrig havejord.

Som udgangspunkt skal dine klatreroser og slyngroser gødes to til fire gange årligt. Engangsblomstrede slyngroser skal gødes i marts og maj, mens de remonterende slyngroser skal gødes i marts, april, maj og juni.

Slyngroser kan gødes med både naturgødning og NPK-gødning. Den bedste gødning til roser er særlig rosengødning, som er nøje tilpasset rosens næringsbehov.

Køb vores gødning her

 

Beskæring af slyngroser og klatreroser

Beskæring af alle slags roser, deriblandt klatreroser og slyngroser, må beskæres, når nattefrosten er væk og inden roserne springer ud. Som regel er det i midten af marts og inden starten af april. Du skal være ekstra opmærksom, når du beskærer klatreroser og slyngroser, da blomsterne ofte dannes på andetårsskuddene.

Når du beskærer i foråret, skal du kun beskære moderat ved at fjerne de afblomstrede skud, tynde og små skud, syge skud samt døde grene og visne grene. Vi anbefaler, at du hvert andet år forynger rosen ved at fjerne enkelte gamle grene. Få flere råd til beskæring af roser.

Gode råd til havens roser

Klatreroser til haven

Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}