{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Roser

Vilde roser

Vilde roser er store, tætte rosenbuske med enkle og åbne blomster i klare farver.

 

Vilde roser til haven

Vilde roser er store, tætte rosenbuske med enkle og åbne blomster i klare farver. Roserne er kendetegnede ved deres kraftige og tætte vækst, de enkle, åbne blomster med et mere naturligt udtryk end andre roser og de gode økologiske egenskaber.

Hos Plantorama har vi et udvalg af vilde roser, blandt andet de meget populære sorter: Rosa rugosa 'Fru Dagmar Hastrup' og Rosa rugosa 'Hansa'.

Køb vores udvalg af roser her.

 

Vilde roser blomstrer med åbne og enkle blomster

Vilde roser, kaldes også hybenroser, er en gruppe af engangsblomstrende buske, der blomstrer med åbne, enkle blomster i hvide, gule, røde, rosa eller orange nuancer.

Vilde roser har ikke den mest prangende blomstring, men de har til gengæld en række andre gode egenskaber – og så er vilde roser de mest hårdføre og nøjsomme roser, der findes.

Mange af de vilde roser findes naturligt i Danmark eller er forvildet her. De er således fuldt ud i stand til at klare sig i haverne uden gartnerisk pleje.

Læs mere om vilde roser.

 

Beskrivelse af vilde roser

Vilde roser er rosenarter, som ved frøformering danner konstant afkom af fuldstændig samme udseende og med nøjagtigt samme egenskaber som "forældrene". Omkring 10 forskellige arter vildroser hører hjemme i Danmark, mens de andre stammer fra det øvrige Europa samt Asien og Amerika.

Alle vildroser har den botaniske slægtsbetegnelse Rosa efterfulgt af et botanisk artsnavn, eksempelvis Rosa rugosa (rynket rose). Af nogle arter vildroser er der desuden udviklet sorter med særligt store blomster. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af vilde roser, der er okuleret på grundstammer, der ikke giver rodskud, hvilket ofte kan være et problem.

Sammenlignet med andre roser er de vilde rosers blomster ikke prangende. Blomsterne er åbne og helt enkle og fås kun i et begrænset farvespektrum. Desuden blomstrer de vilde roser kun en gang om året, hvor mange forædlede roser er remonterende.

Det er da heller ikke blomsterne, der gør, at mange er betagede af de vilde roser. De vilde roser har til gengæld mange andre gode egenskaber. De vilde roser har et naturligt og ”vildt” udtryk, som klæder store landbohaver og parkanlæg rigtigt godt.

Desuden er de vilde roser rige på pollen, som tiltrækker bier og sommerfugle til gavn for havens frugttræer- og buske eksempelvis. De vilde roserne danner desuden hyben, som kan bruges i madlavningen og som fuglene også elsker.

Endelig har de vilde roser en tæt, kratagtig vækst og skarpe torne, som danner en tæt hæk og et sikkert ly for havens småfugle. Vilde roser er altså oplagte til de haver, hvor natur prioriteres over kultur. 

Få gode råd til plantning og pasning af roser.

 

Roser til stor have

De vilde roser har en kraftig årlig tilvækst og gør sig bedst, hvis de får lov til at brede sig, som de har lyst til. De tåler beskæring, men udvikler sig flottest, hvis de ikke beskæres eller klippes.

Vilde roser breder sig desuden meget ivrigt. Derfor er vilde roser meget velegnet til store haver, hvor der er rigeligt med plads til disse prægtige rosenbuske, der kan nå en størrelse på op til 4 meter i både højden og bredden.

 

Rynket rose er den mest kendte vilde rose

Rynket rose, Rosa rugosa, er en af de mest udbredte vilde roser i de danske haver og er også forvildet mange steder i den danske natur.

Rynket rose er derfor den art, som de fleste tænker på, når de hører ordet ”vildrose”. Rynket rose er blandt andet blevet populær på grund af blomsternes kraftigt parfumerede duft. Blomsterne er enten hvide eller magentarøde og efter afblomstringen danner rosen store, røde hyben.

Gode råd til havens roser