{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Roser

Haveplanter

Roser til haven

Roser pynter i haven med grønne blade og blomster i hvide, gule, røde og lyserøde farver.

Roser i haven

Ingen anden plante leverer så smukke og velduftende blomster som rosen, og derfor er roser en af mest afholdte haveplanter i verden. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af roser indenfor alle rosentyper. Langt de fleste af vores roser fås desuden i forskellige størrelser. Se vores udvalg af sommerblomster. 

Beskrivelse af rosen

Rosen, Rosa, er en stedsegrøn eller løvfældende busk, der har en opret, overhængende eller klatrende vækst. Rosenbuskens blade er uligefinnede og ovale eller elliptiske med en savtakket kant.

Den blomstrer med blomster i hvide, gule, røde og lyserøde farver og danner hybenfrugter. Rosen har flere formål end at pynte i haven. Rosens vitaminrige hyben kan både syltes og bruges i gelé, saft, te og supper.

Desuden anvendes tørret, pulveriseret hyben som naturmedicin til gigtproblemer. Rosenvand har fugtgivende egenskaber og bruges i kosmetiske produkter, ligesom rosen ofte anvendes i parfumer.

Roser: Verdens mest kendte og smukkeste blomst

For de fleste mennesker vil rosen dukke op i bevidstheden, hvis de bliver bedt om at liste blomster op. Rosen er nemlig den mest kendte blomst i verden, og mange betragter den også som den smukkeste blomst, der findes.

Måske er det også derfor, at blomsterarten er internationalt symbol for kærlighed. Kun så smuk en blomst kan symbolisere den største følelse af alle.

De fleste kan faktisk slet ikke få nok af roser, og derfor er blomsten også en af de planter, der er blevet forædlet og krydset flest gange. Arbejdet har stået på i flere hundrede år, og der kommer fortsat nye hybrider og sorter til hvert år. Se vores udvalg af altankasser.

Dyrkning af roser

Rosen har ry for at være en besværlig dame, som kun de mest erfarne haveejere kan lykkes med. Det passer imidlertid ikke.

Der er ganske vist en hvis mængde pasningsarbejde forbundet med dyrkning af roser, men når man først ved, hvordan blomsten skal gribes an, er de ikke sværere at passe end andre planter.

Man kan derfor sige, at rosen er en bestemt dame, men det er en overdrivelse at sige, at den er en besværlig dame. Roser skal gerne holdes fugtige ved rødderne, have tilført gødning og beskæres, og de kræver desuden en god, lerholdig jordbund.

Læs også: Udplantning og pasning af krokus. 

Der findes imidlertid også sorter, der er meget hårdføre og nøjsomme. Disse kræver stort set ingen pasning og udvikler sig flot selv på mager jord. I den anden ende af spektret findes der frostfølsomme roser, som ikke tåler det danske vinterklima og som derfor kun må dyrkes i udestue.

Disse sorter møder man imidlertid sjældent i de danske planteskoler, netop fordi de er svære at lykkes med. Tværtimod er langt de fleste roser i handlen i Danmark kendetegnet ved at være meget sunde og stærke.

Læs også: Gode råd og vejledning om hortensia. 

Udplantning og pasning af roser

Roser skal udplantes i en god, lerholdig jord på en solrig og åben placering. Det er vigtigt, at rosen holdes fugtig omkring rødderne, især lige efter udplantning, og tilføres gødning flere gange om året. Desuden er det en god idé at beskære rosenbusken og tildække den i vinterhalvåret.

Der findes rosensorter, som er særligt hårdføre og nøjsomme. De kræver minimal pasning og udvikler sig flot på selv mager jord. Der findes samtidig frostfølsomme roser, som ikke tåler den danske vinter og derfor skal dyrkes i udestue. Få gode råd til plantning og pasning af roser.

Beskæring af roser

Beskæring af roser sikrer, at de holder en pæn form, at der kommer lys og luft ned gennem planten og at de får en optimal blomstring. Beskæring foretages, når nattefrosten er væk og inden rosen udspringer - normalvis i marts-april.

Beskæringsbehovet afhænger af rosetypen - nogle typer behøver let beskæring, andre behøver moderat til hård beskæring. Få flere tips til beskæring af roser.

Roser er ikke bare til pynt

Roser kan andet og meget mere end bare at være smukke at se på og dejlige at dufte til. Blomsten har nemlig også kulinarisk, medicinsk og kosmetisk værdi. De fleste roser udvikler vitaminrige hyben, som både kan syltes og bruges i gele, saft, te og supper.

Tørrede, pulveriserede hyben bruges desuden som naturmedicin og anses for at kunne afhjælpe gigtproblemer. Rosenvand har gode fugtgivende egenskaber og bruges i kosmetiske produkter. Endelig bruges roser i parfumeindustrien. Blomsten er altså meget andet end bare et kønt ansigt.

Rosensorter til haven

Der findes et væld af arter inden for roser; lavtkrybende bunddækkeroser og højtravende klatreroser, historiske og engelske roser, moderne buketroser og storblomstrende roser samt vilde roser. Alle arter har deres særlige egenskaber og populære sorter. Du kan læse mere om eksempelvis klatreroser og engelske roser.