×
Vores Espresso House i Aalborg, Egå og Hillerød er åbne igen og klar til at tage imod dig. Hold afstand - undtagen til din favoritdrik.

Slyngplanter

Der vises {{products.length}} af {{ totalProductAmount }} varer
Luk Filtering
Tilbage {{ filterGroup[0].Name }}
Der vises {{products.length}} af {{ totalProductAmount }} varer
Sortering
dummy Ude af sæson
Tilbud Mængderabat Kampagne Direkte fra leverandør Klik & Hent Klik & Få leveret

{{ product.ShopDescription }}

{{ product.OfferMinimumQuantity }} {{ product.UnitType }}. {{ formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat) * product.OfferMinimumQuantity | localeString }}

{{ formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat) | localeString }}

Du sparer {{ (formattedPrice(product.PriceIncludingVat) - formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat)) * product.OfferMinimumQuantity | localeString }} Du sparer {{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) - formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat) | localeString }} Før {{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) | localeString }} {{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) | localeString }} pr. {{ product.UnitType }}. I sæson igen imellem {{returnDateString(product.SeasonStart)}} - {{returnDateString(product.SeasonEnd)}}
{{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) | localeString }} pr. {{ product.UnitType }}. I sæson igen imellem {{returnDateString(product.SeasonStart)}} - {{returnDateString(product.SeasonEnd)}}
+ Flere Varianter

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Japansk blåregn, Wisteria brachybotrys 'Iko Yama Fuji', er den nyeste blåregn, som er meget blomstervillig, selv på helt unge planter, og har kompakte blomsterkasser på 15-20 cm. De enkelte blomster bliver meget store og varierer i farven fra mørkeblå til lilla. Der findes også varianter i hvid og lyserød med samme egenskaber. Alle har en kraftig blomsterduft.

Kinesisk blåregn, Wisteria sinensis 'Prolific', er den mest brugte i danske haver. Den er robust, hårdfør og meget blomstervillig. Blomstrer med 25 cm lange duftende og blåviolette blomsterklaser. 

Efteråret er klart det bedste tidspunkt at udplante æbletræer på, men vintermånederne er dog ikke noget problem. Udplanter du i dec-feb, når trærødderne stadig at etablere sig, og træet får en bedre start det følgende forår.

Efter udplantning er det vigtigt, at træet ikke tørster eller mangler næring. Vand i tørre perioder og gød med kompost i et 2-3 cm lag omkring stammen i april. Hold jorden omkring stammen fri for ukrudt og græs de første år.

Læs mere om frugttræer her.

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

Brug en ren, frisk kompost iblandet 1/3 jord. Få planter trives i ren kompostjord. Vi anbefaler Champost Jordforbedring, som iblandes efter samme princip som komposten. Du kan også lægge et lag med 5-10 cm jordforbedring og blande det i jorden.

Champost har også plantesække, som kan bruges i kapillærkasser eller direkte i havens bede. Husk at supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Kompost giver jorden god struktur og forbedrer mikroorganismernes vilkår til gavn for plantens rødder og tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Stueazalea, Rhododendron simsii, kan godt dyrkes i haven i sommertiden, men den tåler ikke frost. Derfor skal planten tages ind til drivning i efteråret eller overvintres køligt. Herefter kan planten sættes ud til det kommende forår igen.

Vinter: blomstring - vand rigeligt og gød én gang ugentligt, lad stå ved 15°C. Maj: omplant til en lidt større potte. Maj-sep: vækstperiode - vand rigeligt og sørg for næring. Placer lyst uden direkte sol - gerne udendørs. Sep-dec: hvileperiode og knopdannelse - vand moderat og gød ikke, lad stå ved 10°C. Dec-marts: drivning.

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

I Plantorama sælger vi kun haveroser i potter. Potten giver den bedste beskyttelse af planterne og de bedste pasningsmuligheder indtil planterne bliver solgt og plantet på sit blivested. I begyndelse af oktober bliver rosenplanterne plantet i potter og kan sælges i Plantoramas Havecentre.   Årets produktion vil blive solgt i perioden oktober til november og fra marts til maj. I disse perioder vil vores sortiment omfatte mange varianter, dog vil der sidst sæsonen være varianter der er slutsolgt. I sommerperioden, fra juni til september kan der købes udvalgte varianter i naturlig udvikling med knopper og blomstre.

Haveplanter

Slyngplanter til haven

Slyngplanter er dekorative planter, der pynter i både store og små haver. Herover kan du se et begrænset udvalg af Plantoramas slyngplanter. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Slyngplanter

Slyngplanter vokser naturligt i skovene. I starten vokser de langs jorden, men med tiden finder de noget at vokse op ad. Slyngplanter kan derfor roligt plantes i skygge, så længe de får adgang til mere lys, jo længere de klatrer op.

De forskellige slyngplanter vokser også meget forskelligt. Nogle er selvhæftende, og behøver intet for at vokse opad, da de limer sig selv fast til underlaget og vokser hurtigt. Andre er stængelklatrende, og som navnet antyder, slynger de selve stammen omkring det, de vokser op ad.

Slyngplanterne findes indenfor mange plantefamilier, hvorfor vi har et stort udvalg af klatrende planter hos Plantorama. Slyngplanter har fået deres betegnelse på grund af deres klatrende vækst, da de slynger sig omkring det, de vokser ved. De kaldes også klatreplanter eller lianer.

Slyngplanter i haven

Slyngplanter kan have en tendens til at hæmme træer ved at tage deres lys, hvis du lader dem vokse opad. Tidligere sagde man, at de ødelagde husmurene, men der er meget delte meninger om dette, og du kan i høj grad forhindre eventuel skade ved at vælge en type, som ikke er selvhæftende.

Slyngplanter er dog oplagte, når du skal have dækket lidt af en mur eller skabt en dekorativ detalje. Espalierer er eksempelvis gode at bruge i denne proces, da du har let adgang til at styre og fremme slyngplanternes vækst. Få gode råd til klatreplanter i haven.

Sådan planter du slyngplanter

Du kan generelt plante slyngplanter i haven hele året rundt, så længe jorden ikke er frossen eller alt for tør. Når du skal plante slyngplanter ud i haven, skal du helst plante dem i en almindelig havejord, som er veldrænet.

Planternes rødder bryder sig nemlig ikke om at stå i vand. Husk på at de slyngplanter, du kan købe ude i havecentrene, som oftest er omkring en halv meter høje, hvilket betyder, at de ikke er færdigudvoksede med blomster. Planterne sælges i denne størrelse af praktiske årsager.

Du planter ved at grave et plantehul, som er cirka en halv meter bredt og en halv meter dybt eller så slyngplantens rodklump står et par centimeter under jordoverfladen. Husk at løsne jorden i bunden af plantehullet, så der er godt dræn omkring planten og overskydende vand kan rende igennem jorden.

Inden du sætter planterne i jorden, anbefaler vi, at du gennemvæder rodklumperne i ti minutters tid, så de er godt fugtige og har fået al den vand, de kunne have brug for.

Du skal forsigtigt fjerne plastikpotten omkring rodklumpen, så planten og dens rødder ikke tager skade. Når du har placeret slyngplanten i plantehullet, kan du fylde op med den opgravede jord og vande grundigt efter plantning.

Det er vigtigt, at planten ikke udtørrer umiddelbart efter plantning og det første års tid efter. Her bruger planten tid og energi på at etablere sit rodnet, hvorfor den har brug for ekstra næring.

Beskæring af slyngplanter 

Som udgangspunkt behøver du ikke beskære din slyngplante. Det kan dog være en fordel, hvis du vil begrænse, hvor meget planten fylder i haven. Når du skal beskære din slyngplante, er det bedst at gøre det, når dens vækstsæson er afsluttet – normalvis i november måned.

Du kan altså som tommelfingerregel beskære slyngplanter fra november til og med marts. Hvis slyngplanten er blevet for dominerende, kan du også tynde lidt ud i planten ved at klippe nogle af grenen af. I disse tilfælde skal du klippe cirka en tredjedel af grenene af ved basis.

Ved nogle planter kan det være vanskeligt, hvorfor du i stedet kan klippe afstikkende grene af. Der gælder den samme tommelfingerregel ved udtynding som ved beskæring; vent med at klippe til plantens vækstsæson er ovre omkring november måned. Du kan udtynde frem til starten af april. Læs mere om beskæring af klematis.

Klematis i haven

En smuk slyngplante, der er et oplagt valg til haven, er klematis. Klematis er frodige slyngplanter, der blomstrer længe med store, smukke blomster i hvide, rosa og violette nuancer - nogle varianter har sågar flere farver og flotte striber. Klematis er en blomstrende slyngplante i ranunkelfamilien.

Der findes flere forskellige arter og endnu flere hybrider af disse arter. Generelt er arterne kendetegnede ved at danne et væld af mindre blomster. Hybriderne danner knap så mange blomster, men de er til gengæld større. Derfor kaldes arterne også for småblomstrede klematis og hybriderne for storblomstrede klematis.

Klematisblomsten varierer meget i højden, fra de lave, kompakte varianter på omkring 1,5 m til de høje, kraftige varianter, der kan blive helt op til 10 m høje. Der er ligeledes stor variation i blomsternes form, størrelse og farve. Blomsterne kan være helt enkle med fire blade eller helt tætfyldte.

Klematis er uden tvivl den mest udbredte slyngplanter, der findes. Den er nem at passe, da den blomstrer meget længe, og der er et hav af arter, hybrider og sorter at vælge imellem, så du kan altid finde en, der passer til din smag. Læs mere om klematis i haven.

Gode råd til havens slyngplanter

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden