{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Klokkeblomst

Klokkeblomst 'campanula' er en stor familie af blomstrende stauder der pryder med klokke-lignende blomster i alverdens farver. Se udvalget af klokkeblomst nedenfor og bliv klogere på sorterne, deres egenskaber samt anvendelsesmetoder nederst på siden.

Klokkeblomst

Klokkeblomst 'Campanula' vokser vildt i den danske natur og tilhører en meget stor plantefamilie, der fordeler sig på over 1000 forskellige arter og omkring 50 forskellige slægter. Blomsterne vokser ikke kun herhjemme, men også rundt om i verden, hvor de er mest udbredt i tempererede områder og Middelhavsområderne, der har et lunere og mildere klima end i Danmark.

Det latinske navn Campanula betyder ’lille klokke’ og hentyder til staudens fine, klokkeformede blomster. Af samme årsag har planten fået de danske betegnelser klokkeblomst og klokke.

Generelt forbindes klokkeblomst med farven blå, men de findes også i andre farver og nuancer, f.eks hvid, lilla og rosa. Også størrelsen på klokkeblomst varierer fra de helt lave planter på 5 cm til de meget høje, busklignende planter på 2 m. Klokkeblomst har desuden en lang blomstringsperiode, ofte fra forsommeren til efteråret, hvilket gør dem særligt populære i de danske haver, havekrukker og som brug i landskabsdesign.
Se udvalget af stauder her

Sorter af Campanula

Gennem et intensivt forædlings- og udviklingsarbejde sælges klokkeblomst nu året rundt som enten staude til udendørs plantning eller stueplante til indendørs plantning. Nedenfor kan du se hvilke sorter af klokkeblomst, der er særligt populære:

  • Karpaterklokke 'Campanula carpatica' er en opretvoksende og kompakt klokke, der både kan have enkelte og dobbelte blomster. Af populære sorter kan nævnes ’Pearl’ og ’Thor-Pedo’.
  • Krybeklokke 'Campanula portenschlagiana' er en klokke med krybende vækst samt små blade og blomster. Af populære sorter kan nævnes ’Get Mee’.
  • Stjerneklokke 'Campanula poscharskyana'  har, ligesom krybeklokken, en krybende vækst. Af populære sorter kan nævnes 'Stella'.
  • 'Campanula haylodgensis' er en klokke med dobbelte blomster og en let hængende vækst. Af populære sorter kan nævnes 'White LIKE MEE®' og 'Blue LIKE MEE®'.
  • 'Campanula longistyla' er en opretvoksende klokke med store klokkeblomster. Af populære sorter kan nævnes ’Isabella’.
  • Græsk klokke 'Campanula formanekiana' er en opretvoksende klokke.
  • Bredbladet klokke 'Campanula latifolia' er en klokke med en lang og lodret stængel samt store klokkeblomster. Den bliver op til 120 cm høj.
  • Mælkeklokke 'Campanula lactiflora' er en opretvoksende klokke med stjerneformede klokkeblomster. Den bliver op til 150 cm høj.
    Se udvalget af sommerblomster her

Klokkeblomst til indendørs og udendørs

Langt de fleste arter og sorter af klokkeblomst er urter med forholdsvis små blade. Nogle af sorterne er opretvoksende og kompakte, eksempelvis 'Campanula carpatica', og nogle har en mere krybende vækst, der gør dem særligt smukke og egnede i hængekurve, eksempelvis 'Campanula portenschlagiana Get Mee' og 'Campanula poscharskyana'.

Klokkeblomst kan derudover plantes sammen i grupper af tre-fem stykker, hvor de sammen danner fine, farvede blomsterpuder, da de, pga. de utallige blomster, der dækket planten flere gange fra forår til efterår, vil fremstå næsten som helt blå eller hvid. Dette gør klokkeblomst særlig smuk til havens bede eller havekrukker.

Klokkeblomst er en god fyldeplante, der tilføjer variation og farve mellem større planter. Ligeledes er klokkeblomst fantastisk som kantplante og til at markere stier og derved skabe en naturlig, indbydende grænse. Stenbede er også et ideelt voksested, hvor klokkeblomst vil trives i de veldrænede jordforhold.

I boligen trives klokkeblomst på en lys plads, og den holder længst, hvis den ikke placeres for varmt. Planterne skal vandes ofte og tåler ikke at tørre ud.
Se udvalget af havekrukker her

Klokkeblomst kan spises

Ikke nok med at klokkeblomst og resten af Campanula-familien pynter i haven og i boligen, så er de faktisk også spiselige. Som udgangspunkt kan du spise hele planten, men det er primært bladende og blomsterne, som er smagfulde og værd at gå efter.

Bredbladet klokke, C'ampanula latifolia', får mange store og velsmagende blomster, som smager mildt og er svagt sødlige. Bredbladet klokke er en af de større varianter af Campanula – den bliver op til 1,2 m høj. Den trives optimalt i delvis skygge eller sol.

Ensidig klokke, 'Campanula rapunculoides', smager lige så skønt som bredbladet klokke. Bladene på ensidig klokke kan virke en smule ’behårede’, hvorfor det kan være en fordel at anvende dem i mad, som tilberedes. Her forsvinder hårene nemlig.

Smalbladet klokke, 'Campanula persicifolia', har modsat ensidig klokke ubehårede blade, som sammen med plantens blomster er særligt velegnede i salater. Denne type Campanula er stedsegrøn og bevarer sine blade hele vinteren igennem.
Kilde: fyens.dk

Læs også: Udplantning og pasning af klokkeblomst