×
Grundet de nye Covid-19-restriktioner er alle vores centre og kundeservice midlertidigt lukket fra den 24. december

Sommerblomster

Campanula og klokkeblomster

Campanula trives både indendørs og udendørs i haven.

Om Campanula (klokkeblomst)

Campanula, der også kaldes klokkeblomst eller klokke herhjemme i Danmark, vokser vildt i den danske natur. Campanula og klokkeblomst fordeler sig på over 1000 forskellige arter og omkring 50 forskellige slægter. Vi har altså at gøre med en rigtig stor plantefamilie.

Blomsten Campanula vokser ikke kun herhjemme, men også rundt om i hele verden. Klokkeblomsterne er dog mest udbredte i tempererede områder og i Middelhavsområderne, hvor vejret er lidt lunere end i Danmark.

Oversat fra latin betyder Campanula ’lille klokke’, hvorfor den har fået den danske betegnelse klokkeblomst eller klokke. Det danske navn hentyder til plantens udseende, der har fine, klokkeformede blomster.

Generelt forbindes Campanula og klokkeblomst med farven blå, men den findes også i andre farver og nuancer som hvid og rosa. Også størrelsen på Campanula varierer fra de helt lave planter på 5 cm til de meget høje, busklignende planter på 2 m. Se udvalget af sommerblomster.

 

Campanula og klokkeblomst i haven

Campanula trives både indendørs og udendørs i haven. Hovedsæsonen er fra medio marts til juni, men allerede fra januar er Campanula en utrolig populær plante i boligen, ligesom der sælges større og større mængder fra juli til oktober.

Campanula portenschlagiana eller klokkeblomst er en klokkeklar, dansk succeshistorie. Dens popularitet skyldes først og fremmest, at den er dekorativ både inde og ude, og så er den utrolig hårdfør, i og med at det er en staude, som kan tåle frost og komme igen år efter år.

 

Campanula indendørs og udendørs

I boligen trives Campanula bedst på en lys plads, og den holder længst, hvis den ikke placeres for varmt. Planterne skal vandes ofte og tåler ikke at tørre ud. Udendørs er Campanula særdeles velegnet til udplantning i krukker eller direkte i jorden omkring terrassen, i stenbede eller på skråninger.

På grund af de utallige blomster vil planterne næsten fremstå som hele blå eller hvide flader, der dækker planterne flere gange fra forår til efterår. Campanula kan også sagtens overvintre i krukker, men er her lidt mere udsat, end hvis den plantes i jorden.

Ikke så meget på grund af frosten, men af risikoen for at tørre ud, når det fryser hårdt. Hovedsæsonen er fra medio marts til juni, men allerede fra januar er Campanula en utrolig populær plante i boligen, ligesom der sælges større og større mængder fra juli til oktober. Se hvordan Campanula bliver til.

 

Plantning af klokkeblomster

Campanula og klokkeblomster kan på grund af deres alsidighed bruges forskellige steder i haven. Fælles for alle Campanula er, at de er robuste og klarer sig fint uden den store pasning og pleje. Blomsterne fungerer godt i grupper af tre-fem stykker, hvor de sammen danner fine, farvede blomsterpuder.

Klokkeblomster blomstrer i forskellige perioder på året afhængigt af arten. Udendørs blomstrer planterne dog kun fra juni til august.

 

Pasning af Campanula og klokkeblomst

Campanula og klokkeblomst er forholdsvist nøjsomme og taknemmelige planter. Uanset om planterne er placeret indendørs eller indendørs, kræver de kun minimal pleje. Placerer du klokkeblomster i haven, skal du dog være opmærksom på snegleangreb. Sneglene er vilde med blomsterne, så det kan være nødvendigt at tjekke planterne for snegle med jævne mellemrum.

Uanset om Campanula og klokkeblomst står udenfor i haven eller indenfor i boligen, skal den vandes i moderate mængder. Du kan plante den i stort set al slags jord, så længe den ikke er meget fugtig eller tør. Blomsterne bryder sig ikke om en meget våd jord, men heller ikke udtørring, hvorfor du skal vande med jævne mellemrum.

Står klokkeblomsterne i en meget næringsfattig jord, kan det være en fordel at gøde jorden, så planterne får dækket deres næringsmæssige behov. Ellers behøver Campanula ingen gødning for at trives. Til gengæld vil den gerne placeres lyst uden direkte sollys – både inde og ude.

 

Forskellige typer af klokkeblomst

Campanula, klokkeblomst og klokke kendetegnes primært på deres klokkeformede blomster, som findes i mange blålige nuancer. Gennem et intensivt forædlingsarbejde og udviklingsarbejde sælges Campanula og klokkeblomst året rundt som enten en haveplante til udendørs eller stueplante til indendørs.

Langt de fleste arter og sorter af klokkeblomst er urter med forholdsvis små blade. Nogle af sorterne er opretvoksende og kompakte, eksempelvis Campanula carpatica, og nogle har en mere krybende vækst, eksempelvis Campanula portenschlagiana 'Get Mee' og Campanula poscharskyana.

De elegante sorter Campanula haylodgensis 'Blue Wonder' og 'White Wonder' har dobbelte blå og hvide blomster og en let hængende vækst. Indenfor Campanula carpatica produceres sorten ’Peark’, som har enkelte blomster med en meget intens, blå farve.

Sorten ’Thor-Pedo’ har dobbelte, blå blomster. Campanula longistyla ’Isabella’ er opretvoksende med store, dyblilla klokkeblomster.

 

Campanula kan spises

Ikke nok med at Campanula og klokkeblomst pynter i haven og i boligen, så er de faktisk også spiselige. Som udgangspunkt kan du spise hele planten, men det er primært bladende og blomsterne, som er smagfulde og værd at gå efter.

Bredbladet klokke, Campanula latifolia, får mange store og velsmagende blomster, som smager mildt og er svagt sødlige. Bredbladet klokke er en af de større varianter af Campanula – den bliver op til 1,2 m høj. Den trives optimalt i delvis skygge eller sol.

Ensidig klokke, Campanula rapunculoides, smager lige så skønt som bredbladet klokke. Bladene på ensidig klokke kan virke en smule ’behårede’, hvorfor det kan være en fordel at anvende dem i mad, som tilberedes. Her forsvinder hårene nemlig.

Smalbladet klokke, Campanula persicifolia, har modsat ensidig klokke ubehårede blade, som sammen med plantens blomster er særligt velegnede i salater. Denne type Campanula er stedsegrøn og bevarer sine blade hele vinteren igennem. Kilde: fyens.dk

Populære produkter i denne kategori

Gode råd til sommerblomster

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden