×
Grundet de nye Covid-19-restriktioner er alle vores centre og kundeservice midlertidigt lukket fra den 24. december

Sommerblomster

Efeu og vedbend

Efeu er nem at passe og er særligt velegnet til dekorationer.

Efeu (vedbend) i haven

Efeu, Hedera helix, er nem at passe og er særligt velegnet til dekorationer. De let udviskede tegninger og fine linjer i bladene, den smukke og enkle form og stænglens farvespil er med til at gøre efeu så populær. Den stigende interesse skyldes blandt andet, at forbrugerne søger afslappet fordybelse i oprindeligheden og planternes poesi.

Tendensen kan også aflæses på møbel- og kjolestoffer, hvor print med blade og rødder har bredt sig. Traditionel, enkel fauna i nye sammenhænge er et hit, og grøn, gerne på lys baggrund en af tidens helt store farver.

Efeu har ikke behov for at føre sig frem med skrigende kulører eller truttende trompeter, den haringen nykker, hverken hvad angår pasning eller stil. Derfor er den perfekt, hvis du vil lege med kreative udtryk. Du kan, f.eks. ved hjælp af beskæring eller snoning om ståltråd, forme den, som du vil.

Efeu kan ændre udtryk afhængigt af, hvilken krukke den står i. Sæt den i mat zink eller rustik flet og den bliver rå, placér den i en krukke, en højglanslakeret konservesdåse eller keramikkrukke i en pangfarve og den bliver trendy, stil den i sandblæst glas, og den sender signaler om poesi eller brug en skjuler af kobber og messing, som giver planten varme og elegance.

Se udvalget af sommerblomster.

 

Er vedbend og efeu den samme plante?

Mange spekulerer i, om vedbend og efeu er den samme plante. Det er sådan, at Hedera Helix hedder almindelig vedbend på dansk. I mange sammenhænge anvendes betegnelsen efeu dog om de samme planter. Efeu kommer af plantens tyske navn.

Fordi efeu er en betegnelse, der ofre bruges om Hedera Helix i dansk litteratur og sprogbrug generelt, betragter vi efeu og vedbend til at være synonymer med hinanden. Derfor kan man godt sige, at de to er den samme plante.

 

Vedbend er smuk året rundt

Vedbend og efeu er populære planter, fordi de holder haven smuk og grøn gennem alle fire årstider. Derudover kan planterne både bruges som bunddække i havens bede og som slyngplante – og så er den utroligt hårdfør og nem at passe.

Du kan få vedbend og efeu med mange forskellige farver og i mange forskellige typer. Deres fællestræk er dog, at de gror hurtigt og nemt slynger sig op ad hegn og mure. Udover at være en god slyngplante fungerer vedbend og efeu også godt som bunddække.

Planterne holder ukrudtet væk og breder sig hurtigt hen over jorden, så den ikke er bar. Du kan eksempelvis plante vedbend i havens bede. Vedbend vokser naturligt i Asien, Europa og Nordafrika, hvor den slynger sig op ad træer og klipper. I naturen bliver vedbend 25-30 m lang.

 

Efeu og vedbend blomstrer med alderen

Yngre planter af vedbend og efeu blomstrer ikke, fordi de simpelthen ikke er gamle nok. Vedbend og efeu blomstrer først efter otte til ti år, hvor du til gengæld er sikret en overdådig blomstring. Det er også omkring dette tidspunkt, at vedbend og efeu er klar til at formere sig med bær, som faktisk er grunden til, at planterne blomstrer.

Når blomsterne på vedbend og efeu skal bestøves, sker det ved hjælp af havens insekter, som tiltrækkes af blomsternes nektar. Hen over vinteren sidder bærrene, og de modner først det efterfølgende år.

 

Efeu pynter og renser luften

Blomsterdekoratører har i flere år brugt efeu i eksempelvis brudebuketter, opsatser og bordpynt for at tilføje fylde, længde og elegance. Det er en tendens, vi kommer til at se mere til. Som lange baner, liggende på et bord og snoet om en sammenrullet serviet eller en lysestage. Det er en billig og effektfuld dekoration, der passer til alle stilarter og enhver lejlighed.

Et element af efeuens nye popularitet ses også i haver og parker, hvor den hurtigt voksende plante placeres lige op ad opretstående flethegn eller metalnet. På få måneder kan den skabe grønne omgivelser i en højde, som det vil tage en hæk flere år at nå.

 

Efeu gør haven nem at vedligeholde

Efeu er ideel til folk, der elsker en grøn have, men ikke har tid til at luge ukrudt i tide og utide. Vil du gøre det ekstra nemt for dig selv, kan du lægge et lag plastik ovenpå jorden, skære et kryds i det med passende mellemrum og plante efeu i hullerne.

I løbet af kort tid vil planterne brede sig, så du ikke kan se plastikunderlaget mere, og du har et flot helårsbunddække uden ukrudt.

 

Typer af vedbend

Der findes mange forskellige typer af vedbend og efeu, som egner sig til det danske klima.

Irsk vedbend, Hedera hibernica, har store grønne blade, som er velegnede til bunddække eller rumdeling i haven.

Kæmpevedbend, Hedera colchica, har mere læderagtige blade.

Almindelig vedbend, Hedera helix, er den mest velkendte og fås med mange forskellige bladforme og –farver.

Buskvedbend, Hedera helix ’Arborescens’, er, som navnet antyder, en mere busket plante, som får smukke sorte bær efter blomstringen.

Kanarisk vedbend, Hedera canariensis ‘Gloire de Marengo’, har store blade med cremehvide spidser.

 

Efeu forbedrer indeklimaet

Du kan sørge for et sundere indeklima ved at placere efeu i hjemmet. En undersøgelse fra American College of Allergy viser, at planten på 12 timer kan fjerne næsten 80 procent af alle skimmelsvampesporer. Planten suger tilsyneladende stofferne til sig og lagrer dem i sine rødder. På den måde forbedres indeklimaet altså med efeu.

 

Pasning af vedbend

Når du planter efeu (vedbend) i haven, skal du ikke placere planterne i direkte sol. Du skal i stedet placere efeu og vedbend i skygge eller halvskygge. Efter udplantning er det vigtigt, at du vander regelmæssigt, så jorden ikke når at tørre helt ud. Du skal dog passe på med overvanding, da det kan drukne efeu og vedbend.

Hvis du har plantet din vedbend eller efeu et beskyttet sted, eksempelvis på en veranda eller altan, er det en fordel at sprøjte den med vand jævnligt, så du forhindrer angreb fra edderkoppemider.

Har du plantet vedbend eller efeu i en havekrukke eller lignende, skal du gøde den en gang om måneden, så den trives. I det sene forår kan du beskære din vedbend eller efeu, efter planterne har vækstet, og igen i efteråret lige inden vinteren begynder.

Læs også: Pasning af vedbend

Populære produkter i denne kategori

Gode råd til sommerblomster

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden