×
Grundet de nye Covid-19-restriktioner er alle vores centre og kundeservice midlertidigt lukket fra den 24. december

Grøntsagsplanter

Tomat 'Indigo Rose'

Super sund og mørklilla tomat nyhed Indigo Rose

Tomaten ’Indigo Rose’ er en helt ny sort. Farver er dramatisk mørklilla som i umoden tilstand næsten er blæksort. Tomaten er udviklet ved helt almindelig krydsning af sorter, af et hold på det amerikanske Oregon State University, som arbejder på at udvikle tomatsorter med et højt indhold af antioxidanter.

Se udvalget af tomatplanter her.

 

Historien om tomaten ’Indigo Rose’

Går helt tilbage til 60’erne, hvor to tomatavlere – en fra Bulgarien og en fra USA – krydsede kultiverede sorter af tomatplanter med vilde sorter fra Chile og Galapagosøerne.

Nogle vilde tomatplanter indeholder de eftertragtede anthocyaniner, mens dyrkede tomatsorter - indtil nu - kun har haft det virksomme pigment i blade og stængler, som er uspiselige. På universitetet i Oregon har man krydset mange generationer af hhv. vilde og kultiverede tomatplanter og kunne i 2012 præsentere ’Indigo Rose’.

 

’Indigo Rose’ er super sunde tomater

Anthocyaniner en stor gruppe farvestoffer, som optræder i mange rød-blå nuancer, og anses for at virke som antioxidanter og dermed bidrage til den høje næringsværdi af bær og frugter. Det er bl.a. årsagen til, at blåbær er udnævnt som superfood, som bruges om fødevarer, der indeholder næringsstoffer som for eksempel anthocyaniner og antioxidanter.

Antioxidanter er naturlige substanser, der findes i frugt og grønt, de neutraliserer de frie radikaler som forbindes med udvikling af kræft, hjertesygdomme og ældning. Og nu melder Oregon State University sig så på banen med tomatplanten ’Indigo Rose’ og en formodning om, at den er en værdig kandidat til betegnelsen superfood.

Få inspiration til hvordan du udnytter tomathøsten fuldt ud.

 

Tomater med mørklilla tomater som passer til det danske klima

For superfood eller ej, så er ’Indigo Rose’ en utrolig smuk tomat med sit mørklilla, næsten sorte skind – af farve kan den minde om en blank og meget mørk aubergine.

Kødet indeni den mørke tomat er dybrødt som en flot kontrast til ydersiden. Smagen er fyldig med en god balance mellem sødme og syrlighed – og man kan hverken smage den sort-lilla farve eller anthocyaninerne.

’Indigo Rose’ passer til klimaet i den nordvestlige, amerikanske delstat Oregon og det er ikke så forskelligt fra det danske. Derfor kan ’Indigo Rose’ godt dyrkes på friland, blot den står lunt og solrigt i læ. Men som med de fleste tomater er man mere sikker på en bugnende høst, hvis den dyrkes i drivhus. Planterne af ’Indigo Rose’ er generelt sunde og modstandsdygtige over for utøj.

 

Lad tomaterne udvikle sig fuldt ud

Disse sort-lilla tomater har ikke den, for en tomat, normale udvikling fra grøn til rød. Derfor kan man nemt forledes til at plukke dem for tidligt. Begynder som grøn og bliver mørk, når den får sol. Og de eftertragtede anthocyaniner udvikles, når frugten udsættes for sollys.

Er plukkemoden, når farven skifter fra en skinnende blå-sort til en mere mat brun-lilla farve. Og så kan man iøvrigt forsigtigt mærke sig frem: Som alle tomater bliver de blødere i overfladen, når de er modne. Skulle der være dele af en tomat, der på grund af manglende sollys ikke er blevet fuldt mørklilla, kan man plukke den og lægge den i en solfyldt vindueskarm til eftermodning.

 

Pleje af tomatplanter

Man kan sagtens få gode resultater af tomatplanter, selvom man ikke har drivhus. Skal man dyrke dem på friland, er det en god ide at plante dem op ad en husmur, der vil udstråle dagens varme om natten og dermed fremme tomatplanternes udvikling.

Et lunt hjørne af en altan, en tagterasse el.lign. er også fine voksesteder - og mindre tomater kan også med held dyrkes i en lys vindueskarm. Tomatplanter bør ikke tørre ud, hverken som små eller som fuldvoksne planter. Det er en god ide at fjerne sideskud i bladhjørner for at styre plantens vækst.

Tomatplanter har brug for opbinding eller en støttepind for ikke at vælte, når de bliver store og fulde af tungt hængende frugter. Tomatplanter er selvbestøvende - man kan give planten en smule hjælp ved at ryste den eller bruse den over med vand. Herefter vil frugterne udvikle sig. De fleste sorter af tomater producerer frugter hele sommeren, til kulden begynder at sætte ind.

Langt de fleste tomater smager først virkelig godt, når de er fuldmodne. Lad dem derfor sidde på planterne og pluk dem først, når de er helt modne. Tomatplanter og tomater tåler dog som sagt ikke frost, så sæsonens sidste tomater kan plukkes umodne og lægges til modning i vindueskarmen. Læs mere om pasning af tomatplanter i drivhus

Populære produkter i denne kategori

Gode råd til den spiselige have

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden