×
Vores Espresso House i Aalborg, Egå og Hillerød er åbne igen og klar til at tage imod dig. Hold afstand - undtagen til din favoritdrik.

Spiselige bær og planter

Der vises {{products.length}} af {{ totalProductAmount }} varer
Luk Filtering
Tilbage {{ filterGroup[0].Name }}
Der vises {{products.length}} af {{ totalProductAmount }} varer
Sortering
dummy Ude af sæson
Tilbud Mængderabat Kampagne Direkte fra leverandør Klik & Hent Klik & Få leveret

{{ product.ShopDescription }}

{{ product.OfferMinimumQuantity }} {{ product.UnitType }}. {{ formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat) * product.OfferMinimumQuantity | localeString }}

{{ formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat) | localeString }}

Du sparer {{ (formattedPrice(product.PriceIncludingVat) - formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat)) * product.OfferMinimumQuantity | localeString }} Du sparer {{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) - formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat) | localeString }} Før {{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) | localeString }} {{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) | localeString }} pr. {{ product.UnitType }}. I sæson igen imellem {{returnDateString(product.SeasonStart)}} - {{returnDateString(product.SeasonEnd)}}
{{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) | localeString }} pr. {{ product.UnitType }}. I sæson igen imellem {{returnDateString(product.SeasonStart)}} - {{returnDateString(product.SeasonEnd)}}
+ Flere Varianter

Gode råd til spiselige planter i haven

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Ofte stillede spørgsmål

Vi hjælper dig med alt til haven

Japansk blåregn, Wisteria brachybotrys 'Iko Yama Fuji', er den nyeste blåregn, som er meget blomstervillig, selv på helt unge planter, og har kompakte blomsterkasser på 15-20 cm. De enkelte blomster bliver meget store og varierer i farven fra mørkeblå til lilla. Der findes også varianter i hvid og lyserød med samme egenskaber. Alle har en kraftig blomsterduft.

Kinesisk blåregn, Wisteria sinensis 'Prolific', er den mest brugte i danske haver. Den er robust, hårdfør og meget blomstervillig. Blomstrer med 25 cm lange duftende og blåviolette blomsterklaser. 

Efteråret er klart det bedste tidspunkt at udplante æbletræer på, men vintermånederne er dog ikke noget problem. Udplanter du i dec-feb, når trærødderne stadig at etablere sig, og træet får en bedre start det følgende forår.

Efter udplantning er det vigtigt, at træet ikke tørster eller mangler næring. Vand i tørre perioder og gød med kompost i et 2-3 cm lag omkring stammen i april. Hold jorden omkring stammen fri for ukrudt og græs de første år.

Læs mere om frugttræer her.

Regnbuelatyrus – Polygala myrtifolia er en plante der stammer fra Sydafrika og som er tilpasset det klima som de har her. Planten er stedsegrøn under disse forhold og er også flerårig hvis planten opbevares under optimale forhold. Med optimale forhold skal det her forstås at lys, luftfugtighed og varme er i balance med hinanden. Det skal også bemærkes her at planten har det vanskeligt med at bryde på træagtigt ved og skal derfor ikke beskæres for kraftigt. At de overvintrede blade bliver gule, skyldes som regel ubalance i vækstfaktorerne i forbindelse med plantens overvintring og skal betragtes som et forsvar mod udtørring fra plantens side. Det er uden betydning for plantens videre overlevelse.

Umiddelbart ser dine planter fornuftige ud, men de skal placeres lyst og på en varm plads i haven. Jeg kan ikke se om plantens rødder har lidet overlast i vinter, men hvis dette er tilfældet kan det også påvirke plantens evne til at bryde med nye blade.

Med plantens store prydværdi i forhold til prisen synes jeg det er ærgerligt at fravælge dem, på trods af det kan svigte med overvintringen. Der er ikke mange udplantnings planter der kvitterer med en så lang blomstringstid.

Brug en ren, frisk kompost iblandet 1/3 jord. Få planter trives i ren kompostjord. Vi anbefaler Champost Jordforbedring, som iblandes efter samme princip som komposten. Du kan også lægge et lag med 5-10 cm jordforbedring og blande det i jorden.

Champost har også plantesække, som kan bruges i kapillærkasser eller direkte i havens bede. Husk at supplere med gødning i løbet af vækstsæsonen. Kompost giver jorden god struktur og forbedrer mikroorganismernes vilkår til gavn for plantens rødder og tilvækst.

Du kan sagtens få succes med at dyrke blåbær i krukker. Det er vigtigt, at krukken er stor dvs. mindst 20 liter, og der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan løbe fra.

Uanset om storfrugtet blåbær plantes i et surbundsbed eller i krukker, er det normalt bedst at plante minimum to forskellige sorter, for at være sikker på god bestøvning og frugtsætning. Dernæst skal du være opmærksom på, at planter i potter hurtigere tørrer ud, så de skal vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig.

Brug surbundsjord(rhododendronjord) som dyrkningsjord. Naturligt vokser blåbær i tørvejord, som både er mere sur og har et højere iltindhold end den almindelige havejord. Jorden i krukkerne kan du holde sur ved at gøde med surbundsgødning. 

Tak for din henvendelse. Myrtillocactus geometrizans er en meget robust og sund kaktus der dog ikke må udsættes for frost. Temperaturer over 10 grader anbefales. Vand jævnligt om sommeren men sørg for at potteklumpen er tørret helt op mellem vandingerne. Vintertid skal planterne stort set ikke vandes, dog må planterne ikke blive så tørre at plante begynder at skrumpe ind. Sørg for at potten er rigelig stor eftersom planten normalt vokser kraftigt. Det anbefales at omplante hvert andet år i en veldrænet kaktusjord. Den lyse farve på de nye skud kan skyldes at ny tilvæksten har foregået ved høj temperatur og mangel på lys. Dette retter sig som regel frmadrettet.  Planterne gødes med kaktusgødning. Bemærk, at i øvrigt er Myrtillocactus almindeligt brugt som grundstamme hvis man ønsker at pode og formere en  anden kaktusart/sort.

Stueazalea, Rhododendron simsii, kan godt dyrkes i haven i sommertiden, men den tåler ikke frost. Derfor skal planten tages ind til drivning i efteråret eller overvintres køligt. Herefter kan planten sættes ud til det kommende forår igen.

Vinter: blomstring - vand rigeligt og gød én gang ugentligt, lad stå ved 15°C. Maj: omplant til en lidt større potte. Maj-sep: vækstperiode - vand rigeligt og sørg for næring. Placer lyst uden direkte sol - gerne udendørs. Sep-dec: hvileperiode og knopdannelse - vand moderat og gød ikke, lad stå ved 10°C. Dec-marts: drivning.

Kameliaer ikke glade for at overvintre i en ubeskyttet krukke, når frosten sætter ind. Det hjælper kun mod kortvarig frost, at pakke krukken ind i isoleringsmåtter eller lignende. Rødderne er mere udsat, når planten står i krukke, fordi der kommer frost ind fra siderne.

Hvis du graver krukken ned under terræn i dit drivhus, får rødderne glæde af den varme, der siver op fra jordens indre. Du kan isolere jorden yderligere ved at lægge et lag tør kompost eller tørvestrøelse på jorden over rødderne.  Pas dog på, at planten ikke står i fuld sol i frostvejr Det kan frysetørre bladene, men det klares nemt ved at skygge dem f.eks. med et skyggenet eller fiberdug, som hænges op i drivhuset. Allerbedst er det at overvintre kameliaer i krukker ved 5-10 grader i en udestue. 

I Plantorama sælger vi kun haveroser i potter. Potten giver den bedste beskyttelse af planterne og de bedste pasningsmuligheder indtil planterne bliver solgt og plantet på sit blivested. I begyndelse af oktober bliver rosenplanterne plantet i potter og kan sælges i Plantoramas Havecentre.   Årets produktion vil blive solgt i perioden oktober til november og fra marts til maj. I disse perioder vil vores sortiment omfatte mange varianter, dog vil der sidst sæsonen være varianter der er slutsolgt. I sommerperioden, fra juni til september kan der købes udvalgte varianter i naturlig udvikling med knopper og blomstre.

Haveplanter

Planter til den spiselige have

Frugttræer, frugtbuske og frugtplanter giver alle smagfulde frugter. Herover kan du se et begrænset udvalg af Plantoramas spiselige bær og planter. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Spiselige bær og planter gør haven nyttig

Det er skønt at plukke friske frugter, grøntsager og krydderurter i egen have. Hjemmedyrkede planter smager bare bedre samtidig med, at de pynter og gør haven nyttig. Vores træer, buske og planter er af højeste kvalitet. De dyrkes og udvælges efter strenge kvalitetsprincipper og plejes med omhu i vores centre. Det kaldes GroBedre og er din garanti på sunde og stærke planter.

I Plantorama har vi et stort udvalg af spiselige bær og planter, som blandt andet omfatter jordbær- og rabarberplanter, æble- og kirsebærtræer, blåbær- og hindbærbuske samt mere eksotiske frugtplanter.

Grøntsager i haven

Grønsagsplanter giver friske og velsmagende grønsager hele sommeren lang. Ligesom det er vidunderligt at dyrke sine egne blomster, er det også vidunderligt at dyrke sine egne grøntsager. Der er noget helt særligt ved at gå ud i haven eller drivhuset for at hente friske grøntsager.

De hjemmeavlede grøntsager har en helt anden intens smag, saftighed og sprødhed end dem, man køber i butikkerne. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af grøntsagsplanter - blandt andet tomater, agurker og chili.

Der findes et væld af grønsagsplanter, men de mest almindelige i de danske køkkenhaver er tomat og agurk. Desuden er chili blevet en meget populær grønsag at dyrke herhjemme. Fælles for alle grønsagsplanter er, at de får de optimale vækstbetingelser i drivhuset. Læs vores guide om pasning af agurk.

Her får de nemlig al den læ, solskin og varme, som de har brug for til at udvikle store, saftige og sprøde grønsager. Grønsager er noget af det sundeste, vi mennesker kan indtage. Grønsager har et lavt kalorieindhold, men er til gengæld proppet med essentielle næringsstoffer og sunde energikilder.

Udover at tilføre kroppen næring og energi har grønsager en styrkende effekt på immunforsvaret og forebygger mod diverse sygdomme. Derfor er det meget vigtigt, at grønsager udgør en stor del af vores kost.

Krydderurter i haven

Krydderurter er både velsmagende nytteplanter og dekorative prydplanter. Der er intet der slår hjemmedyrkede og friske krydderurter, når det kommer til aroma og smag. Krydderurter bruges som naturmedicin og - på grund af den dejlige smag og aroma - i parfume, røgelse og olier og som krydderi i madlavningen.

Udover at være en fortræffelig nytteplante er mange krydderurter også smukke prydplanter, som tilfører flotte farver til haven. Hos Plantorama har vi et stort udvalg af krydderurter - lige fra klassikeren i det danske køkken, persille, til de mere spændende og anderledes sorter, som lakridstagetes, jordbærmynte og stevia. Få gode råd til krydderurter.

Frugttræer giver skygge og lækre frugter

Frugttræer vokser sig som regel store i haven, hvor de giver skygge. Samtidig giver de lækre frugter, du kan bruge i eksempelvis saft, marmelade og desserter. De forskellige frugttræer stiller særlige krav til vækstforholdene, men generelt trives frugttræer bedst på varme og solrige placeringer med gode læforhold.

De mest velsmagende frugter fås ved at udplante frugttræer i en næringsrig jord og gøde med almindelig havekompost. Beskæring og udtynding af frugttræer er ikke nødvendig, men det sikrer træets vitalitet og større, mere velsmagende frugter. De fleste frugttræer kræver fremmedbestøvning fra frugttræer i nærheden. Læs mere om frugttræer.

Sådan planter du frugttræer

Vi anbefaler, at du planter frugttræer i efteråret, hvor jorden er lun og fugtig. Frugttræer har generelt brug for luft omkring sig, hvorfor vi anbefaler følgende planteafstande; æbler: 3x5 m, pærer: 3x5 m, blommer: 4x5 m og kirsebær 4x6 m.

Husk at grave et rigeligt stort plantehul til frugttræet – minimum tre gange så stort som rodklumpen og lige så dybt som træets rødder. Jorden i bunden af plantehullet skal løsnes godt, så træet kan få rodfæste. Tilføj eventuelt dræn i plantehullet, hvis jorden er meget fugtig eller tung.

Plantehullet skal dernæst fyldes op med vand, hvorefter du placerer rodklumpen i en passende højde. Dæk afslutningsvist hullet til og vand rigeligt. Efter udplantning kan du dække plantestedet med et tyndt lag kompost, som vil holde på jordens fugtighed og samtidig afgive næring til træet. Få flere gode råd til frugttræer.

Pasning af nyplantede frugttræer

Frugttræer trives bedst på en solrig placering i en næringsrig almindelig jord. Frugttræer vil desuden sætte pris på en placering med rolige vindforhold, da kraftige vindstød kan skade både blade, blomster og frugt.

Som regel vil det danske vejr give frugttræer al den fugt, de har brug for. I meget tørre perioder er det dog nødvendigt at vande – særligt ved nyplantede frugttræer. Det er bedre at vande med store mængder vand få gange end hyppig sjatvanding.

Det frarådes at gøde frugttræer med kvælstofholdige gødninger. Kvælstof vil nemlig kun resultere i, at træet udvikler flere blade på bekostning af frugter. Den bedste gødning til frugttræer er almindelig havekompost. Du lægger ganske enkelt bare et tyndt lag kompost rundt om træets stamme hvert forår og lader træet suge næring derfra.

Beskæring af frugttræer

Beskæring af frugttræer sikrer, at der kommer lys og luft ned i kronen på træet. Samtidig sikrer beskæring en fornyelse af kronen, hvilket holder frugtsætningen på et højt niveau. Sidst men ikke mindst er der æstetiske årsager til beskæring, nemlig at træet holder en pæn og harmonisk form.

Der er altså mange årsager til, at beskæring af frugttræer foretages. Det er vigtigt at understrege, at beskæring ikke er nødvendigt. Gør du det rigtigt, vil beskæring imidlertid forøge frugttræets vitalitet.

Frugtbuske giver smagfulde bær

De fleste frugtbuske er flerårige planter, som du kan nyde godt af i flere år. De giver ikke kun dejlige frugter, men de pynter også i alle slags haver. Frugtbuske som blåbær og hindbær er særligt populære til haven. De forskellige frugtbuske stiller særlige krav til vækstforholdene, men generelt trives frugtbuske bedst på varme og solrige placeringer med rolige vindforhold. Men også brombær og brombærbuske er populære i den danske haver.

For at få de saftigste frugter bør du udplante frugtbuskene i en næringsrig muldjord og tilføre gødning og kalk i foråret. Frugtbuske er nøjsomme planter og får sædvanligvis den nødvendige væske fra naturens side.

Læs også mere om jordbær og jordbærplanter her.

 

Frugtplanter kommer igen år efter år

De fleste frugtplanter er flerårige planter, så du har glæde af dem år efter år i haven. De forskellige frugtplanter sætter alle særlige krav til vækstforholdene, men til gengæld giver de lækre og saftige frugter. Det er forskelligt hvilke forhold, den enkelte frugtplante foretrækker, men generelt trives de på varme og solrige placeringer med gode læforhold.

Vil du have de saftigste frugter, bør du udplante frugtplanterne i en næringsrig og blød plantejord og tilføre vand og gødning jævnligt. Frugtplanterne nyder særligt godt af at stå i drivhus, men du finder også planter, som kan stå på friland.

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden