{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Spiselige bær og planter

Frugtbuske

Frugtbuske giver lækre, saftige frugter år efter år samtidig med, at de pynter i haven.

 

Frugtbuske i haven

De fleste frugtbuske er flerårige planter, som du kan nyde godt af i flere år. De giver ikke kun dejlige frugter, men de pynter også i alle slags haver. De forskellige frugtbuske stiller særlige krav til vækstforholdene, men generelt trives frugtbuske bedst på varme og solrige placeringer med rolige vindforhold.

For at få de saftigste frugter bør du udplante frugtbuskene i en næringsrig muldjord og tilføre gødning og kalk i foråret. Frugtbuske er nøjsomme planter og får sædvanligvis den nødvendige væske fra naturens side.

Se udvalget af spiselige bær og planter her.

 

Blåbærbuske i haven

Blåbær er små, mørkeblå bær dækket af et tyndt vokslag, som giver bærrene en mat overflade. De blåbærbuske, vi dyrker i danske haver, er ofte amerikanske blåbær, som har en syrlig-sød smag og er rige på antioxidanter.

Blåbærbuske adskiller sig fra andre frugtbuske, da den kun trives i en fugtig og sur jord, hvor den tilføres regnvand og surbundsgødning. Blåbær danner desuden flere og mere velsmagende bær, hvis de bliver fremmedbestøvet, så det er godt at placere to-tre blåbærsorter nær hinanden. Læs mere om blåbær i haven.

 

Blåbærsorter til haven

Der findes mange sorter af blåbær, men det er ikke alle, som vil trives i det danske klima. Du får det bedste udbytte ved at vælge flere hårdføre sorter, som kan bestøve hinanden. Blandt populære blåbærsorter kan nævnes ’Blue Crop’, ’Goldtraube’ og ’Duke’. Få tips til dyrkning af blåbær.

 

Hindbærbuske i haven

Hindbær er en halvbusk, som danner søde og let syrlige bær. Hindbærbusken har tendens til at brede sig via underjordiske løbere, som med tiden giver en stor og kraftig hindbærbusk. Du kan tæmme hindbær, hvis du udplanter i et bed eller klipper skuddene over – eksempelvis når græsset slås med græsslåmaskine.

Hindbærbuske har en ranglet vækst, så det er nødvendigt at støtte busken med opbinding. Desuden skal hindbærbuske beskæres årligt. Dette gør du ved at afskære de nederste frugtbærende skud. Læs mere om hindbær i haven.

 

Hindbærsorter til haven

Der findes vældig mange sorter af hindbær, som alle har forskelligt udseende og smag. Sorterne fås med små og store, søde og syrlige, tidlige og sene samt røde og gule hindbær. Blandt populære sorter kan nævnes ’Autumn Bliss’, Fallgold’ og ’Algonquin’.

 

Sjældne frugtbuske til haven

Hos Plantorama har vi et stort udvalg af sjældne og anderledes frugtbuske - blandt andet jostabær, boysenbær, taybær, tranebær, tyttebær, havtorn og gojibær. Vi har mange forskellige arter, og flere af dem fås i forskellige pottestørrelser. Fælles for alle vores sjældne frugtbuske er, at de er af den bedste kvalitet, der findes på markedet. 

Vækster din frugtbusk mod forventning ikke det første år efter plantning, ombytter vi den eller giver dig pengene tilbage. Vi kalder det GroGranti. Garantien dækker ikke ved frost- eller udtørringsskader. Få gode råd til plantning og pasning af frugtbuske.

 

Jostabær i haven

Jostabær, Ribes nidigrolaria, er en frugtbusk, der kan blive et par meter høj, hvis ikke den beskæres. Busken er opstået ved en krydsning af flere frugtbuske, blandt andet solbær og stikkelsbær.

Jostabær er store som kirsebær og mørke som solbær. Bærrene er søde, men ikke nær så aromatiske som solbær. Bærrene kan spises direkte fra busken, men kan også bruges i marmelade og saft.

 

Taybær i haven

Taybær, Rubus fruticosus idaeus, er en frugtbusk, der er opstået ved krydsning af brombær og hindbær. Taybær har arvet hindbærrenes søde smag og flotte, røde farve. Til gengæld minder bærrene om brombær i form og størrelse. På den måde kan man sige, at taybær kombinerer de bedste egenskaber ved hindbær og brombær.

Desuden udmærker busken sig ved at give et stort udbytte samt ved at være nem at dyrke under danske forhold. Taybær kan spises rå eller bruges i smoothies og bagværk.

 

Boysenbær i haven

Boysenbær, Rubus loganobaccus fruticusos idaeus, er en frugtbusk, som er fremavlet ved at krydse loganbær, brombær og hindbær. På mange måder minder boysenbær om taybær, men krydsningen med loganbær fornægter sig ikke.

Loganbær, som også er en krydsning med blandt andet brombær, er nemlig syrlige, og denne smagsegenskab har boysenbærrene arvet. Boysenbær kan spises rå, men bruges også i marmelade og desserter.

Frugtbuske

Gode råd til den spiselige have