×
Vores Espresso House i Aalborg, Egå og Hillerød er åbne igen og klar til at tage imod dig. Hold afstand - undtagen til din favoritdrik.

Frugtbuske

Blåbærbuske

Blåbærbuske står flot i havens surbundsbede med sine smagfulde, mørkeblå og matte bær. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas spiselige bær og planter online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

 

Blåbærbuske i haven

Blåbærbuske, Vaccinium myrtillus, er en løvfældende busk i lyngfamilien, som producerer bærfrugter. Blåbær er små, mørkeblå bær dækket af et tyndt vokslag, som giver bærrene en mat overflade.

De blåbærbuske, vi dyrker i danske haver, er ofte vildtvoksende, amerikanske blåbær, som har en syrlig-sød smag og er rige på antioxidanter. De er tilmed nemmere at dyrke og giver et større udbytte end europæiske blåbær.

Amerikanske blåbærbuske blomstrer desuden i foråret med blomster i hvide og rosa nuancer og får smukke høstfarver i sensommeren. Blåbærbuske adskiller sig fra andre frugtbuske, da den kun trives i en fugtig og sur jord, hvor den tilføres regnvand og surbundsgødning. Se her hvilke andre planter, der trives i surbundsbedet.

Se udvalget af blåbær her.

 

Beskrivelse af blåbær

Blåbærbuske er en løvfældende busk i lyngfamilien, som er naturligt udbredt på sur sandjord i Europa og Nordamerika.

Den vildtvoksende europæiske blåbærbusk, Vaccinium myrtillus, er 15 - 40 cm høj og danner små bær i sensommeren, mens den vildtvoksende amerikanske blåbærbusk, Vaccinium corymbosum bliver 150 - 200 cm og danner langt større bær – dette har givet anledning til et af buskens navne, storfrugtet blåbær.

Ved denne art kan et enkelt bær veje helt op til 2 g. Amerikanske blåbærbuske er nemmere at dyrke end den europæiske og giver også et større udbytte, hvorfor det typisk er amerikanske blåbærbuske, som dyrkes til havebrug.

De amerikanske blåbærbuske leverer ikke kun velsmagende og dekorative blå, matte bær. De er også smukke at kigge på, mens de blomstrer i hvide og rosa nuancer i foråret. Sommeren over danner busken et væld af bær, som giver hele busken et blåt skær. I sensommeren takker busken af for sæsonen med de smukkeste, rustne høstfarver.

 

Brug af blåbær

Blåbærbusken har en smuk blomstring og danner de dejligste og sundeste blå bær, som man både kan spise rå fra busken eller bruge i bagværk og smoothies. Blåbær er fyldte med vitaminer og antioxidanter og er gode at spise rå.

 

Blåbær som kulturplante

I begyndelsen af 1900-tallet fik man øjnene op for blåbærrenes sunde egenskaber, og man begyndte derfor arbejdet med at identificere de mest produktive vilde planter, som skulle bruges til havedyrkning. Disse fandt man i New Jerseys fyrreskove og produktionen blev herefter sat i gang.

I midten af 1900-tallet blev blåbærrene populære i Europa, særligt i Tyskland, hvor man hurtigt gik i gang med at fremavle nye sorter. I dag findes der omkring 50-60 forskellige blåbærsorter, og der kommer hele tiden nye til.

 

Blåbærsorter til haven

Der findes mange sorter af blåbær, men det er ikke alle, som trives i det danske klima. Du får det bedste udbytte ved at plante flere hårdføre sorter, som bestøver hinanden. Blandt populære blåbærsorter kan nævnes ’Bluecrop’, ’Goldtraube’ og ’Duke’.

 

'Blue Crop'

'Blue Crop' danner meget aromatiske og saftige bær og udmærker sig ved at have et stort udbytte hvert år. Sorten er middeltidlig og er således klar til høst i slutningen af august.

'Blue Crop' udmærker sig ved at være en god selvbestøver. Hvis du kun har plads til én enkelt blåbærbusk i haven, bør du derfor vælge 'Blue Crop'. 'Blue Crop' er desuden en fortræffelig fremmedbestøver.

 

'Goldtraube'

'Goldtraube' danner store bær med en sød smag og en dejlig, blød skræl. Sorten udmærker sig ved at have en lang høstsæson, som kan strække sig helt fra juli til september. 'Goldtraube' kræver fremmedbestøvning, gerne af 'Duke' eller 'Blue Crop'.

 

'Duke'

'Duke' er en meget sund blåbærsort, som danner store bær med en mild smag. Bærrene er høstklar fra slutningen af juli. 'Duke' har brug for fremmedbestøvning, gerne af 'Blue Crop' eller 'Goldtraube'.


Bestøvning af blåbærbuske

Mange blåbærbuske er selvbestøvende, men du opnår et højere og mere stabilt udbytte ved at lade forskellige blåbærbuske bestøve hinanden. De fleste blåbærsorter kan bestøve hinanden, men for at opnå en effektiv bestøvning anbefaler vi, at du planter tre blåbærbuske af forskellige sorter ved siden af hinanden.

Afstanden mellem blåbærbuskene bør ikke være mere end 50 m, og jo tættere buskene står på hinanden, jo bedre. Få gode råd til dyrkning af blåbær.

Der vises {{products.length}} af {{ totalProductAmount }} varer
Luk Filtering
Tilbage {{ filterGroup[0].Name }}
Der vises {{products.length}} af {{ totalProductAmount }} varer
Sortering
dummy Ude af sæson
Tilbud Mængderabat Kampagne Direkte fra leverandør Klik & Hent Klik & Få leveret

{{ product.ShopDescription }}

{{ product.OfferMinimumQuantity }} {{ product.UnitType }}. {{ formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat) * product.OfferMinimumQuantity | localeString }}

{{ formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat) | localeString }}

Du sparer {{ (formattedPrice(product.PriceIncludingVat) - formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat)) * product.OfferMinimumQuantity | localeString }} Du sparer {{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) - formattedPrice(product.OfferPriceIncludingVat) | localeString }} Før {{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) | localeString }} {{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) | localeString }} pr. {{ product.UnitType }}. I sæson igen imellem {{returnDateString(product.SeasonStart)}} - {{returnDateString(product.SeasonEnd)}}
{{ formattedPrice(product.PriceIncludingVat) | localeString }} pr. {{ product.UnitType }}. I sæson igen imellem {{returnDateString(product.SeasonStart)}} - {{returnDateString(product.SeasonEnd)}}
+ Flere Varianter

Gode råd til den spiselige have

Følg os på Instagram #Plantorama

Find inspiration til din bolig

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden