{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Frugtbuske

Brombær

Brombærbuske er stedsegrønne vækster, der får hvide-rosa blomster og blåsorte bær. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas spiselige bær og planter online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

 

Brombærbuske i haven

Brombær, Rubus fruticosus, er en stedsegrøn busk med lange vandreskud, som enten kan espalieres eller bare få frit slag til at få rodfæste og brede sig.

Buskens grene kan være tornede, men der findes også forædlede sorter, som er tornfri. Busken blomstrer med hvide til rosa blomster og danner i sensommeren såkaldte flerfoldsfrugter, bær, som består af mange sammenvoksede blåsorte frugtkorn.

Brombær er udbredt mange steder i Asien, Nordamerika og Europa, herunder også i den danske natur, hvor der findes omkring 90 arter. De brombærbuske, som vi bruger hjemme i haverne, er dog forædlede sorter, som bærer langt større frugter end de vilde arter.

Brombær er yderst nøjsomme og derfor meget nemme at dyrke. Busken stiller faktisk ikke andre krav til pasningen, end at jorden ikke udtørrer. Selv den mest uerfarne haveejer vil derfor kunne få succes med brombærbuske.

Se udvalget af brombær her.

 

Brug af brombær

Brombær har en dejlig sød og samtidig frisk smag, og de er derfor fantastiske at spise rå eller som frugtfyld på yoghurt. De kan desuden bruges i marmelader, desserter eller bagværk. Brombær har altså mange anvendelsesmuligheder, og da de er sprængfyldte med vitaminer og kostfibre, er der god grund til at bruge dem flittigt.

 

Brombær af den bedste kvalitet

Vi har flere forskellige sorter og flere forskellige pottestørrelser. Vores brombærbuske er alle kendetegnet ved at være af den bedste kvalitet på markedet. Buskene dyrkes og udvælges efter de strengeste kvalitetsprincipper.

Vi lægger blandt andet vægt på, at buskene har et stærkt rodnet, en kraftig grensætning og sunde skudspidser. Skulle din brombærbusk indkøbt hos Plantorama mod forventning ikke vækste det første år efter plantning, er frugtbuske omfattet af vores GroGaranti på flerårige haveplanter.

Garantien er din sikkerhed for vækst, og du kan enten vælge at få ombyttet din busk til en ny eller få pengene tilbage, hvis din brombærbusk ikke vækster. Garantien gælder ikke ved frost- eller udtørringsskader.

 

Tornfrie brombærbuske

Mange haveejere afholder sig fra at dyrke brombær, fordi høsten af bærrene er forbundet med rifter og sår fra de tornede grene. Dette behøver dog ikke holde haveejere tilbage mere. Der er nemlig udviklet nye sorter af brombær, som er tornfrie. Disse sorter kan du naturligvis også finde blandt vores udvalg i Plantorama.

 

Sorter af brombær

Der findes et væld af sorter af brombær, og de har alle vidt forskellige egenskaber. Der findes store brombær og små brombær. Søde brombær og syrlige brombær. Tidlige brombær og sene brombær. Runde brombær og aflange brombær. Der er altså mange varianter at vælge imellem.

Hos Plantorama forhandler vi udelukkende gennemprøvede sorter, som vi ved, at alle haveejere vil kunne få succes med. Nedenfor kan du læse om to af de bedste sorter af brombær hos Plantorama. Ønsker du en frugthave, bør du også læse om hindbær.

 

’Navaho’

’Navaho’ danner store, aflange bær i en smuk mørkerød til sort farve. Udbyttet er stort, og bærrene har en dejlig, mild smag. Bærrene er høstmodne i august. ’Navaho’ er en meget sund sort, som er velegnet til den økologiske have. Sorten udmærker sig desuden ved at være tornfri.

 

’Thornless Evergreen’

’Thornless Evergreen’ er en stedsegrøn brombærbusk med tornløse, rankede skud. Busken er en favorit hos mange, netop fordi den ingen torne har. Bærrene er store, faste og med en dejlig aroma. ’Thornless Evergreen’ udmærker sig til at vokse op ad et espalier, hvor den kan blive stor og pragtfuld.

 

’Little Black Prince’

’Little Black Prince’ er en mindre brombærbusk, der med sin størrelse, er særdeles velegnet til at stå i en krukke. Sorten bliver ikke særlig stor, men laver en fin mængde brombær i en medium størrelse. Busken sætter bær på etårs skud som modner i juli, og fortsætter med at sætte bær indtil frosten sætter ind.

 

’Loch Ness’

’Loch Ness’ danner store, saftige og meget aromatisk bær. Sorten udmærker sig ved at have en meget kraftig smag sammenlignet med andre brombærsorter. Bærrene er høstmodne tidligt i august og kan opbevares længe på grund af deres fasthed. Ligesom ’Navaho’ er ’Loch Ness’ en meget sund sort, som sagtens kan bruges i den sprøjtefrie have.

 

Bestøvning af brombær

Mange frugtbuske har brug for fremmedbestøvning for at danne frugter. Dette er imidlertid ikke tilfældet med brombærbuske. De er nemlig selvbestøvende. Du behøver derfor ikke bekymre dig om at skulle købe flere forskellige sorter for at opnå bærsætning.

Hos Plantorama anbefaler vi dog alligevel, at du køber to – og selvfølgelig gerne flere – sorter. På den måde kan du nemlig nyde sorternes forskellige smagsegenskaber. Få gode råd til plantning og pasning af frugtbuske.

Brombærbuske