{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Frugtbuske

Hindbærbuske

Hindbær er en halvbusk, der danner bær med en sød og på samme tid let syrlig smag. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas spiselige bær og planter online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

 

Hindbærbuske i haven

Hindbærbusken, Rubus idaeus, er en halvbusk, som breder sig ved hjælp af underjordiske løbere. Busken danner bær med en sød og på samme tid let syrlig smag.

Bærrene kan spises rå, men bruges oftest som pynt i desserter og bagværk. Hindbær har ry for at være sarte, men hindbærbuske er ikke sværere at passe end andre bærbuske – og når høsten er klar, er det hele indsatsen værd.

Se udvalget af hindbær her.

 

Stort udvalg af hindbærbuske

Hos Plantorama har vi et stort udvalg af hindbærbuske. Vi har små hindbær og store hindbær, sommerhindbær og efterårshindbær, søde hindbær og syrlige hindbær, røde hindbær og gule hindbær.

Udover et stort udvalg af hindbærsorter har vi også hindbærbuske i forskellige pottestørrelser. Uanset hvilke forventninger du har til din hindbærbuske, kan du altså finde den perfekte løsning blandt vores udvalg.

 

Baggrund for hindbær

Hindbær vokser vildt i Europa, Nordamerika og Nordvestasien. Busken kan vokse til at blive 2,5 m høj og giver røde, spiselige bær. De blev kultiveret første gang i middelalderen, men har været en del af menneskers kost længe før.

De er af rosenfamilien. De er flerårige planter, der sætter bær på 2. års skud. Hindbær er rige på antioxidanter, vitamin C og E. Man mener de kan have en virushæmmende effekt, og i naturmedicin bruges bladene til en te, der skulle virke mod menstruationssmerter.

 

Brug af hindbær

Hindbær bruges i Danmark primært til at spise friskt. Der produceres ikke nok i Danmark til at etablere en decideret industri, hvor bærrene fryses ned og sælges senere. Hindbær er stadig ret vilde, og som alle vilde spiselige bær, er de meget sunde.

Herudover kan de bruges i desserter, smoothies, marmelade, til is eller som tilbehør. Bærrene er søde med et strejf af noget syrligt, og har en unik overflade der kan føles næsten tør i munden. Som supplement til hindbærbuske, kan du plante brombærbuske.

 

Hindbærbuske der giver hindbær af den bedste gartnerkvalitet

Hos Plantorama vægter vi kvalitet højere end alt andet. Vi ved nemlig, at en investering i en haveplante af god kvalitet, giver det bedste resultat. Vores hindbærbuske dyrkes og udvælges derfor ud fra de strengeste kvalitetsprincipper.

Eksempelvis lægger vi vægt på, at busken har et stærkt rodnet, en kraftig grensætning og er sund og modstandsdygtig overfor sygdomme. Det betyder, at du altid kan være sikker på at få en hindbærbusk af den bedste gartnerkvalitet, når du handler ved Plantorama.

 

GroGaranti på hindbærbuske

Hos Plantorama har vi GroGaranti på vores udvalgte flerårige haveplanter, herunder også hindbærbuske. GroGarantien betyder, at du kan få ombyttet din hindbærbusk til en ny eller få pengene tilbage, hvis ikke busken vækster det første år efter plantning. Garantien gælder ikke ved frost- eller udtørringsskader.

 

Hindbærsorter til haven

Der findes et væld af hindbærsorter med vidt forskellige smags- og vækstegenskaber. Hos Plantorama har vi valgt kun at forhandle de mest gennemprøvede og sundeste hindbærsorter.

Af disse er sorterne 'Autumn Bliss', 'Fallgold' og 'Algonquin' blandt de mest populære. Som sortsnavnet på de to første antyder, er de efterårshindbær, mens sidstnævnte kategoriseres som et sommerhindbær.

 

'Autumn Bliss'

'Autumn Bliss' danner saftige, søde hindbær af middel størrelse. Bærrene er koniske og har en smuk, mørkerød farve. Busken giver et stort udbytte, og bærrene er klar til høst fra midten af august.

Busken er selvbestøvende og bliver typisk op til 140 cm høj. Hindbær bliver undertiden angrebet af orm, men 'Autumn Bliss' er en af de sorter, som kun meget sjældent bliver angrebet af orm.

 

'Fallgold'

'Fallgold' er – ligesom 'Autumn Bliss' – et efterårshindbær med høsttidspunkt fra september. Bærrene er søde og saftige, og som noget helt særligt er de ikke røde, men gulorange. 'Fallgold' giver et stort, stabilt udbytte, og busken bliver typisk omkring 120 cm høj.

 

'Algonquin'

'Algonquin' danner runde, røde hindbær med en dejlig smag, næsten ligesom skovjordbær. Bærrene er allerede klar til høst fra midten af juli, og 'Algonquin' hører således til de tidligste hindbærsorter. Sorten udmærker sig ved at være meget sund og hårdfør.

 

Udplantning og pasning af hindbær

Hindbær trives i en jord der ikke er for sur. Almindelig havejord med en Ph værdi på 6-7 er god til dem. Jorden må ikke være våd. Det optimale er fugtig, men drænet. De trives bedst i fuld sol. Den vokser udad med udløbere, som typisk vil fremstå som ukrudt.

Dette er selvfølgelig dejligt hvis man gerne vil have mange hindbær, men man bør være opmærksom på at de kan brede sig voldsomt.

Udover skuddene omkring i haven, vil det også gøre planten bredere i sig selv. Planten skaber desuden jordtræthed. De modner typisk i juli og august. Få tips til plantning og pasning af frugtbuske.

 

Beskæring af hindbærbuske

Opret voksende og kraftig lille busk som bliver maksimum 140 cm høj med mange nye rodskud. Efter høst klippes alle grene over jorden bort og de nye skud vil komme op af jorden næste forår, og give et væld af friske bær.

 

Bestøvning af hindbærbuske

Mange frugtbuske har brug fremmedbestøvning for at danne frugter. Dette er imidlertid ikke tilfældet med hindbærbuske. De er nemlig selvbestøvende. Du behøver derfor ikke plante to hindbærbuske af forskellige sorter ved siden af hinanden.

Hos Plantorama anbefaler vi alligevel, at du har mindst to forskellige hindbærsorter. Sorterne har vidt forskellige egenskaber og ved at blande dem, kan du nyde de forskellige smagsegenskaber.

Hindbærbuske