{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Frugtbuske

Ribsbuske

Ribs har en lille blomstring, men danner senere store klaser af små, kuglerunde, skinnende bær. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas spiselige bær og planter online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

 

Ribs til haven

Ribs, Ribes rubrum, er en løvfældende busk, der bliver 100 - 200 cm høj og lige så bred. Ribsbusken ligner solbærbusken på bladene, men hvor solbærbuskens blade har en helt særlig - nogle vil mene, ubehagelig - duft, er ribsbuskens blade duftneutrale.

Busken har en uanselig blomstring, men danner senere store klaser af små, kuglerunde, skinnende bær. Bærrene er typisk røde, men der findes også gule og hvide varianter. På trods af bærrenes syrlige smag, er ribsbusken blandt de mest udbredte frugtbuske i de danske haver. Måske fordi ribsbusken er den absolut nemmeste frugtbusk at dyrke.

Flere arter af vilde ribs er udbredt i Europa, herunder også i den danske natur. De ribsbuske, som vi bruger i haverne, er dog forædlede sorter. Disse sorter går under betegnelsen ”haveribs”.

Se udvalget af ribs her.

 

Brug af ribs

Ribs har et højt indhold af A- og C-vitamin og kan sagtens spises rå. På grund af den syrlige smag bruger de fleste dog ribs i madlavningen. Ribs har et højt indhold af pektin, hvilket gør bærrene meget velegnede til gelé og marmelade.

Ribs bliver desuden også ofte brugt til saft. Sammen med rabarber og andre røde bær indgår ribs også i opskriften på den klassiske danske ret, rødgrød. Du kan læse meget mere om rabarberplanter her.

 

Ribsbuske giver ribs af højeste kvalitet

Fællesnævneren for alle vores ribs er den høje kvalitet. Vi forhandler udelukkende ribsbuske, som er dyrket og udvalgt efter de strengeste kvalitetsprincipper. Vi kalder det GroBedre, og det er din garanti for, at du altid får en sund og stærk plante, når du handler ved os.

Skulle din ribsbusk indkøbt i Plantorama mod forventning ikke vækste det første år efter plantning, er frugtbuske omfattet af vores GroGaranti på flerårige haveplanter.

Det betyder, at du vil kunne få din ribsbusk ombyttet til en ny eller forlange pengene retur, hvis ikke din ribsbusk vækster. Vores GroGaranti er på den måde din sikkerhed for vækst. Garantien dækker ikke ved frost- eller udtørringsskader. Er du glad for bær så læs også om brombærbuske og hindbærbuske.

 

Sorter af ribs til haven

Der findes mange forskellige sorter af ribs, og de har alle vidt forskellige kendetegn. Der findes lave ribsbuske og høje ribsbuske. Store ribs og små ribs. Sure ribs og søde ribs. Røde ribs og hvide ribs. Der findes faktisk ribssorter til enhver smag.

Hos Plantorama forhandler vi udelukkende ribssorter, som er gennemprøvede, og som vi derfor ved, at du vil få succes med. Nedenfor kan du læse mere om tre af de mest udbredte ribssorter i de danske haver.

 

’Stanza’

’Stanza’ danner bær med en meget syrlig og frisk smag. Bærrene er helt mørkerøde og har en dejlig, tynd skal. Bærrene er høstmodne i juli. Busken bliver op til 150 cm høj og hører til blandt de sundeste sorter. Den er derfor meget velegnet til den sprøjtefri, økologiske have.

 

’Rovada’

’Rovada’ danner meget store bær med en let syrlig smag. Bærrene er røde og sidder i kæmpestore klaser med op til 40 bær i hver. ’Rovada’ udmærker sig desuden ved at give et særligt stort udbytte sammenlignet med andre sorter af ribs. Bærrene er høstmodne i juli.

 

’Hvid Hollandsk’

’Hvid Hollandsk’ danner, som navnet også antyder, hvide bær. Bærrene har en mild, sød smag, og busken giver et stabilt udbytte. Bærrene hører ikke til blandt de største, men de udmærker sig til gengæld ved deres søde smag. Bærrene er høstmodne fra juli måned.

 

Bestøvning af ribs

Mange frugtbuske har brug for fremmedbestøvning for at danne bær. Ribsbusken er imidlertid selvbestøvende, og du behøver derfor ikke tænke på at have flere buske af forskellige sorter for at opnå bærsætning. 

Hos Plantorama anbefaler vi alligevel, at du køber to forskellige sorter af ribs, eksempelvis en rød og en hvid. På den måde kan du nyde de forskellige sorters smagsegenskaber. Desuden vil det give en rigere bærsætning at lade to forskellige sorter bestøve hinanden. Få gode råd til plantning og pasning af frugtbuske.

Ribsbuske