{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Frugtplanter

Jordbærplanter

Jordbær er manges yndlingsbær og det absolutte symbol på dansk sommer. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas spiselige bær og planter online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

 

Jordbærplanter i haven

Jordbær, Fragaria ananassa, er en urteagtig staude, som er fremavlet ud fra vilde jordbærarter. Jordbær er udbredt mange steder i verden, herunder også i den danske natur.

De jordbærplanter, som vi bruger i haven, er dog forædlede sorter, som udmærker sig ved at være særligt storfrugtede og aromatiske. Disse jordbærsorter går under samlebetegnelsen ”havejordbær”.

Se udvalget af jordbærplanter her.

 

Historien om jordbærplanterne

Jordbær har vokset vildt og er blevet spist af mennesker i mange århundreder, men den første beviselige kilde på, at de blev kultiveret, stammer fra 1368 i Frankrig, hvor Charles I fik jordbær plantet i sine haver.

Enkelte kilder nævner også jordbær, jordbærplanten og jordbærbladene som medicin, med mange forskellige formål som eksempelvis behandling af depression eller problemer med fordøjelse og kvalme.

I 1585-86 var englænderen Thomas Harriot i Virginia, og opdagede her en lokal art jordbær med store bær med masser af smag. På dansk hedder den Skarlagen-jordbær, men dens latinske navn er Fragaria Virginiana.

Han tog den med sig tilbage til England, ifølge nogle kilder, i øvrigt sammen med kartoflen. I starten af 1700-tallet kom Chile-jordbærret, Fragaria Chiloensis, til Frankrig. De to blev stamforældrene til hybriden Fragaria X Ananassa, som nu er den mest almindelige jordbærplante i haven

 

Beskrivelse af jordbær

Jordbærplanter breder sig flittigt med lange, overjordiske udløbere og har en ganske yndig blomstring. Ved langt de fleste sorter er blomsterne hvide, men der findes også en sort, ’Toscana’, hvor blomsterne har en smuk, mørkrosa farve.

Selvom blomstringen er flot, er det dog frugterne, der dannes efter blomstringen, som gør jordbærplanter populære. Jordbærplanten danner nemlig manges yndlingsbær - søde, saftige jordbær.

Jordbær er det absolutte symbol på sommer, og glæden der opleves, når jordbærrene er klar til høst, kan kun sammenlignes med glæden, der spreder sig, når vi endelig kan grave friske kartofler op af jorden.

 

Brug af jordbær

Jordbær kan spises rå, og både voksne, børn og havens fugle kan næsten ikke holde sig fra de dejlige bær, når de er modne. Jordbær kan også bruges i marmelader, syltetøj og grød. Desuden bruges jordbær til saft, i bagværk og desserter samt til pynt.

Jordbær kan også fryses og bruges i is eller smoothies. Jordbær er altså et af de bær, som har flest anvendelsesmuligheder. Hvis du er fan af jordbær, er rabarber måske også noget for dig.

 

Jordbærplanter af højeste kvalitet

Hos Plantorama har vi et stort udvalg af jordbærplanter, og de er alle kendetegnet ved at være af den bedste gartnerkvalitet. Vores jordbærplanter dyrkes og udvælges efter de strengeste kvalitetsprincipper og er blandt andet kendetegnet ved at have et stærkt rodnet og mange knopper.

Skulle dine jordbærplanter indkøbt i Plantorama mod forventning ikke vækste det første år efter plantning, er alle frugtplanter omfattet af vores GroGaranti på flerårige haveplanter. Vækster din jordbærplante ikke, kan du derfor få den ombyttet til en ny eller forlange pengene retur. Garantien dækker ikke ved frost- eller udtørringsskader.

 

Udplantning af jordbærplanter

Jordbær trives i hel eller delvis sol, og i forholdsvist sandet jord. De planter sig selv videre med overjordiske udløbere. Man kan ikke forvente samme bærkvalitet på planter, der er over 3 år gamle.

De fås både i planter og i frø og indenfor mange forskellige arter. Jordbærplanter har ikke et særlig udbygget rodnet, det er overfladisk og skrøbeligt, så pas godt på når du luger. De udvikler rødder ovenpå de gamle rødder og vokser således næsten op af jorden. Et lag kompost kan forebygge den udvikling og sikrer desuden næring.

 

Jordbærsorter til haven

Der findes et væld af jordbærsorter, og de har alle vidt forskellige kendetegn. Der findes store jordbær og små jordbær, røde jordbær og hvide jordbær, søde jordbær og milde jordbær, saftige jordbær og faste jordbær.

 

’Polka’

’Polka’ er den jordbærsort, som giver det klart største udbytte. Når man så lægger oveni, at jordbærrene har en vidunderlig smag og saftighed, gør det ’Polka’ til en af de mest populære jordbærsorter. Smagen minder meget om ’Senga Sengana’, som betegnes som en af de mest velsmagende sorter.

 

’Sonata’

’Sonata’ er kendetegnet ved at danne meget store jordbær. Sorten går derfor også under navnet ”kæmpejordbær”. På trods af bærrenes imponerende størrelse mangler de ikke smag og fylde. De er nemlig meget søde og saftige. Udbyttet er middelstort.

 

’Toscana’

’Toscana’ er værd af fremhæve, da den – modsat andre jordbærsorter – ikke har hvide, men mørkrosa blomster. Samtidig er bærrene dejligt søde og af en flot størrelse. ’Toscana’-sorten repræsenterer på den måde en særlig kombination af nytte- og prydplante.

 

Hvide jordbær

Hvide jordbær er – ligesom navnet antyder – særlige jordbærsorter (’Pineberry’ og ’White’), hvor bærrene ikke er røde, men hvide. Jordbærrene har den samme sødme og saftighed som røde jordbær, men de har altså en helt anden dekorativ værdi. De hvide jordbær kaldes undertiden for ananasjordbær.

Jordbærplanter