{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Frugtplanter

Rabarberplanter

Rabarber er en flerårig køkkenurt med kraftige stængler og store blade, der oftest bruges i bagværk. Du kan se et begrænset udvalg af Plantoramas spiselige bær og planter online. Forhør dit nærmeste havecenter, om den aktuelle vare sælges netop nu.

Rabarberplanter i haven

Rabarber, Rheum rhabarbarum, er en flerårig køkkenurt med kraftige stængler og store blade. Oprindeligt stammer rababerplanten fra det østlige Middelhavsområde og Lilleasien. Planten kan blive helt op til 2 m høj og hører til blandt de mindst krævende haveplanter.

Rabarberplanter ses ofte i gamle haver og har egentlig været glemt i en del år. Efterhånden som der er kommet fokus på selvforsyning og økologi, er rabarberplanten dog vendt tilbage til vores bevidsthed.

Rabarber har nemlig mange anvendelsesmuligheder og er en nøjsom plante, som uden nogen pasningsindsats leverer et stort udbytte. Rabarberplanter dyrkes på grund af stænglerne, da bladene ikke er spiselige. Fordi det er stænglerne, vi høster, bør rabarber i teorien anses for at være en grøntsag. Se udvalget af rabarberplanter.

 

Brug af rabarber

Oprindeligt blev rabarberplantens rod brugt som lægemiddel i blandt andet Kina. I dag bruger vi dog rabarberplanten til noget helt andet – vi bruger nemlig planten i vores madlavning.

Rabarber kan spises rå, muligvis dyppet i sukker (afhængig af hvor syrlige de er), men bruges ofte i madlavningen, eksempelvis i grød, marmelade, kompot eller kager. Du kan eksempelvis lave en lækker jordbær- og rabarbertærte. Læs meget mere om jordbær her.

Du kan også lave dejlig saft ud af rabarber. Rabarberplanter har et højt indhold af oxalsyre, og man skal derfor bruge non-oxalsyre for at neutralisere smagen.

 

Rabarberplanter og rabarber af højeste kvalitet

Fælles for alle vores rabarberplanter er, at de er af den højeste kvalitet på markedet. Rabarberplanterne dyrkes og udvælges efter de strengeste kvalitetsprincipper, og vi lægger blandt andet vægt på, at planten har et kraftigt rodnet.

Skulle din rabarberplante indkøbt i Plantorama mod forventning ikke vækste det første år efter plantning, er alle frugtplanter omfattet af vores GroGaranti på flerårige haveplanter. Vækster din rabarberplante ikke, kan du derfor få den ombyttet til en ny eller forlange pengene tilbage. GroGarantien gælder ikke ved frostskader og udtørringsskader.

 

Rabarberplantens blomstring

Hvert år sætter rabarberplanterne enkelte, lodrette kraftige blomsterstængler, som du bør klippe af. Der er ingen fordele ved, at rabarberplanten bruger energi på at blomstre, da det jo er stænglerne, som vi er interesserede i.

Du kan i stedet klippe blomsterne af og stille dem i en vase. Blomsterne er nemlig utroligt flotte og de holder længe i en vase med vand.

 

Sorter af rabarber til haven

Der findes mange forskellige rabarbersorter, og de har alle vidt forskellige egenskaber. Der findes jordbærrabarber og vinrabarber, søde rabarber og sure rabarber, store rabarber og små rabarber, tidlige rabarber og sene rabarber.

Hos Plantorama forhandler vi udelukkende rabarbersorter, som er gennemprøvede og sunde. På den måde kan vi garantere, at du vil få succes med din rabarberplante.

 

’Elmsfeuer’

’Elmsfeuer’ har en dejlig, frisk smag og et middelhøjt indhold af oxalsyre. Stænglerne har en smuk mørkerød farve, hvilket gør sorten meget velegnet til marmelade og saft, hvor den kraftige farve vil give en flot effekt. Sorten er høstmoden fra maj måned, og udbyttet er middelstort.

 

’Spangsbjerg’

’Spangsbjerg’ har en sød, afrundet smag og et middelhøjt indhold af oxalsyre. Stænglerne er ikke nær så kraftige i farven som ’Elmsfeuer’, men til gengæld er ’Spangsbjerg’ kendetegnet ved at give et meget stort og stabilt udbytte. Sorten er klar til høst fra maj måned.

 

Plantning af rabarber

Rabarber skal plantes i jord, som er komplet fri for flerårigt ukrudt. Du skal placere rabarberplanterne, så deres knopper er lige under jordoverfladen. Du kan plante rabarber i efteråret og det tidlige forår.

Du kan godt så rabarberplanter fra frø, men det vil tage adskillelige år, før du får planter, som kan høstes. Derfor anbefaler vi, at du køber rabarberplanter, hvis du ønsker et hurtigere udbytte.

 

Sådan tyvstarter du rabarber i haven

Hver vinter forsvinder toppen på rabarberplanterne fuldstændig, og planterne står tilbage med hårde knolde, der ligger i jordoverfladen.

Knoldene bruges af rabarberplanterne som energidepot frem til foråret, hvor knolde vågner fra vinterdvale. Det er temperaturen og solmængden, som bestemmer, hvornår knolden vågner op – og det er netop den proces, som du kan udnytte.

Du udnytter processen ved at dække rabarberlanterne med klokker i glas eller et lille drivhus. Efter kort tid vil du opleve, at bladende på rabarberplanten folder sig ud og stænglerne rejser sig.

 

Høst af rabarber

Du kan høste rabarber fra sidst i marts og frem til august, men endnu tidligere, hvis du driver rabarberplanterne frem. Når du høster, skal du passe på ikke at trække selve hjerteskuddet med op. Det undgår du bedst ved at trække en stilk op ad gangen stille og roligt.

 

Rabarberplantens farve og smag

Alle rabarberplanter indeholder en mængde af oxalsyre, som ikke er skadelig, hvis den indtages i små mængder. Unge rabarberstilke har det laveste oxalsyreindhold. Oxalsyren påvirker ikke smagen på rabarber – det er indholdet af æblesyre, som gør det.

Hvis indholdet af æblesyre er meget højt (>22%), bliver rabarbersmagen meget skarp. Den appetitvækkende flotte røde farve skyldes antocyaniner, og de har ingen indflydelse på aroma, smag eller modenhed.

Rabarberplanter